Śniadaniowa lasagne z jajecznicy z kiełbaską i szpinakiem. Przepis i pomysł na oryginalne śniadanie
17.02.2022 20:30, aktual.: 21.02.2022 00:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić lasagne z jajecznicy z kiełbaską i szpinakiem? Kiedy serwujemy śniadaniową lasagne z tego przepisu, znika z talerzy w mgnieniu oka. Żeby ją przygotować, potrzebujesz zaledwie kilku składników!
Śniadaniowa lasagne z jajecznicy. Przepis, dodatki, składniki
Chociaż lasagne kojarzy nam się z daniem obiadowym, to dziś przygotowaliśmy dla Ciebie pyszną wariację. Sprawdzi się idealnie, gdy szukasz inspiracji na coś innego niż kanapki czy płatki. Jak zrobić lasagne z jajecznicy?
Oprócz makaronu w naszej śniadaniowej lazanii znajdziesz też jajecznicę. W roli farszu występują tu kiełbaski, świeży ser i ciągnący się ser żółty.
Pomysł na śniadanie – lasagne z jajecznicy
Wbrew pozorom przygotowanie takiej zapiekanki nie jest bardzo pracochłonne. Potrzebujesz jednak trochę czasu, bo całość zapiekana jest w piekarniku. Świetnie sprawdzi się więc na weekendowe, leniwe śniadanie dla całej rodziny.
Jak zrobić lasagne z jajecznicy? Jakie składniki i dodatki są potrzebne? Sprawdź.
Składniki
Jajecznica – składniki
- 10 jajek
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka lub śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki do lasagne z jajecznicy
- 9 ugotowanych plastrów lasagne
- 6 kiełbasek np. frankfurterki
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka startego cheddara
- 6 podsmażonych plastrów boczku
Jak zrobić lasagne z jajecznicy?
Pracę nad dzisiejszym przepisem nalasagne z jajecznicy z kiełbaską i szpinakiem rozpocznij od przygotowania kremowej jajecznicy.
W tym celu rozpuść na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła. Następnie dodaj na patelnię jajka oraz mleko. Zamiast mleka możesz użyć śmietanki lub serka typu Łaciaty lub Twój Smak. To właśnie te składniki sprawiają, że jajecznica jest pysznie kremowa.
Jajecznicę na lasagne dopraw do smaku solą i pieprzem.
Złożenie lasagne z jajecznicy
Czas przygotować pozostałe składniki potrzebne do dzisiejszego posiłku – lasagne z jajecznicy.
We wrzącej i osolonej wodzie ugotuj w sposób al dente makaron lasagne. W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach cheddar. Nie zapomnij także umyć i osuszyć świeżego szpinaku oraz podsmażyć na rozgrzanej patelni plastry boczku.
Na dnie formy do pieczenia ułóż 3 ugotowane plastry lasagne. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną jajecznicę oraz kiełbaski. Świetnie sprawdzą się tu frankfurterki.
Na wierzchu rozsyp starty na tarce cheddar, po czym dodaj do formy świeży szpinak. Po raz kolejny zrób warstwę z makaronu lasagne. Zamiast cheddaru możesz sięgnąć po inny ser, na przykład delikatniejszą w smaku mozzarellę.
Nie zapomnij również o drugiej części jajecznicy oraz podsmażonych plastrach boczku. Na wierzchu po raz ostatni dodaj ugotowany makaron oraz starty cheddar.
Pieczenie i podanie lasagne z jajecznicy
Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika.
Lasagne z jajecznicy – czas i temperatura pieczenia. Urządzenie ma pracować przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, program "góra-dół". Danie serwuj od razu po upieczeniu. Przed podaniem możesz posypać każdą porcję delikatnie natką świeżej pietruszki lub szczypiorku. Smacznego!