08.11.2021 11:02, aktual.: 23.01.2022 12:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś przychodzimy z pomysłem na śniadaniowe przekąski w 3 odsłonach. Będzie smacznie, ciekawie, szybko i łatwo jednocześnie. Takiej kombinacji nie możesz przegapić 🥰
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy pokreślić, że nasze babcie zawsze powtarzały nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. I nigdy, pod żadnym pozorem nie można go opuszczać. Jednocześnie doskonale zdajemy sobie sprawę, że często brakuje nam rano czasu na przygotowanie skomplikowanego śniadania, dlatego przygotowaliśmy coś wyjątkowego.
Z dzisiejszym przepisem w mgnieniu oka przygotujesz pyszne śniadanie, które pokocha cała Twoja rodzina. Skąd to wiemy? Znajdziesz tu same rarytasy, którym nie sposób odmówić. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzisiejsze śniadanie jest na ciepło, więc świetnie wpisuje się w jesienno-zimowe menu.
Śniadaniowe przekąski na bazie ciasta francuskiego przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Pierwsza propozycja
- 275 g ciasta francuskiego
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- 5 jajek
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Druga propozycja
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g fety
- 1 ząbek czosnku
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 pomidor
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Trzecia propozycja
- 200 g szynki w plastrach
- 250 g żółtego sera w plastrach
- 275 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przekąska z boczkiem i jajkiem
Aby przygotować pierwszą przekąskę, podziel ciasto francuskie na 4 kwadraty.
Następnie natnij każdy kwadrat w środku, w taki sposób, aby powstał mniejszy kwadrat. Pamiętaj, że mniejsza figura powinna mieć 2 nienaruszone boki (po skosie, jak na zdjęciu poniżej). Dzięki temu zabiegowi, będziesz mogła wywinąć oba wcześniej nacięte boki do środka.
Na cieście francuskim nie zapomnij również rozprowadzić roztrzepanego jajka przy pomocy pędzelka kuchennego.
Przełóż przekąski z ciasta francuskiego do Ovi, po czym w środku każdego elementu umieść zwinięty plaster boczku. Do zwiniętego plastra mięsa wbij po jednym jajku.
Tak przygotowane przekąski piecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. I to wszystko!
Gotowe śniadanie udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Przekąska ze szpinakiem i pomidorem
Kiedy pierwsze przekąski będą piec się w Ovi, możesz przygotować drugą propozycję.
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania zielonej mieszanki. W tym celu połącz w blenderze: fetę, świeży szpinak i ząbek obranego czosnku.
Ponownie podziel ciasto francuskie na 4 kwadraty. Na każdym elemencie rozprowadź zieloną mieszankę z blendera. Po czym na wierzchu dodaj po plastrze czerwonego pomidora.
Na koniec dopraw każdy kawałek przy pomocy soli i pieprzu. Następnie wstaw do Ovi i piecz genialne przekąski przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Przekąska z szynką i serem
Na koniec przygotujemy przekąskę z szynką i serem. W tym celu podziel oba składniki w cienkie plastry.
Na środku blatu kuchennego umieść dwa prostokątne kawałki ciasta francuskiego. Na środku umieść na przemian kilka plastrów żółtego sera i szynki. Wystające boki natnij pod kątem, aby uzyskać mniejsze kawałki ciasta.
Powstałe przed chwilą kawałki zacznij zwijać do środka, aby uzyskać efekt plecionki. Tak przygotowane przekąski przełóż do Ovi, po czym rozprowadź na nich roztrzepane jajko. Do tego zadania użyj ponownie kuchennego pędzelka.
Gotową przekąskę przełóż na talerz, po czym udekoruj przy pomoc posiekanej drobno pietruszki.
Śniadaniowe przekąski smakują najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je swoim bliskim zaraz po wizycie w Ovi. Dzięki temu, że przygotowaliśmy 3 różne propozycje śniadanie z ciastem francuskim w roli głównej, nigdy Ci się nie znudzą.
Codziennie możesz podać swoim bliskim smaczne śniadanie z zupełnie innymi dodatkami. Co więcej, przygotowanie dzisiejszych propozycji jest mega prostym i szybkim procesem. Czego chcieć więcej?