PoradyDodaj szczyptę soli do mleka i zapomnij o uciążliwym problemie

Dodaj szczyptę soli do mleka i zapomnij o uciążliwym problemie

Sól do mleka- Pyszności/ źródło: Canva
Sól do mleka- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa
24.02.2023 20:03

Sól dodana do mleka pozwoli pozbyć się pewnego problemu. Ten kuchenny trik stosowały z powodzeniem nasze mamy i babcie.

Owsianka na śniadanie, kasza manna na mleku, kremy do tortów, płatki — w naszej kuchni zawsze musi być kartonik mleka. Potrafi być jednak kapryśne i wykpić podczas podgrzewania na kuchence, co kończy się zabrudzeniem powierzchni i przypaleniem garnka. Jeśli jednak dorzucisz do gotującego się mleka odrobinę tej przyprawy, to raz na zawsze pożegnasz ten problem.

Sól do mleka

Ten prosty trik ma swoje zastosowanie w kuchni od wielu lat. Nasze mamy i babcie do gotującego się mleka dodawały szczyptę soli, dzięki czemu unikały kipienia i przypalania. Dodatek tych kryształków pozwoli również uratować mleko, które już się przypaliło. Zagotuj je ponownie z odrobiną soli, a nieprzyjemny smak się zneutralizuje. Dzięki temu nie musisz od razu skazywać takiego mleka na straty. Pamiętaj, żeby napój zagotować ponownie w nowym, czystym garnku.

Sól do mleka- Pyszności/ źródło: Canva
Sól do mleka- Pyszności/ źródło: Canva

Sól ma jeszcze jedną cenną właściwość- jest świetnym, naturalnym konserwantem. Kiedy lodówki nie były aż tak powszechne, a rolę chłodni pełniły piwnice, do mleka dodawano szczyptę soli, aby przedłużyć trwałość. Niewielka ilość nie zmienia smaku, a pomaga w utrzymaniu mleka w lepszej kondycji.

Jak przechowywać mleko?

Świeże mleko powinno natychmiastowo po zakupie trafić do lodówki. Jeśli jednak wybierasz mleko UHT, najczęściej sprzedawane w kartonach, to bez problemu możesz trzymać je poza chłodem do momentu otwarcia.

Mleka nie przechowuj w drzwiczkach. Chociaż jest to najczęściej i najchętniej wybierane miejsce. To nie jest to najlepsza opcja. Produkty umiejscowione w drzwiczkach są narażone na ciągłe wahania temperatury i jest w nich najcieplej. Nie jest to najlepsze miejsce dla produktów, które potrzebuję chłodu, dlatego odpuść wkładanie tam nabiału czy mięsa.

Przepis na biały blok czekoladowy z żurawiną znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także