O tej zupie prawie nikt nie pamięta. Janusz Palikot przypomniał przepis na nią i wzbudzi zachwyt
Solianka, kwaśno-słona zupa, trafiła na długi czas do lamusa. Zapomniana potrawa pomału wraca na stoły w przeróżnych wersjach, mięsnych czy rybnych, czystych i zabielanych. Swoją wariacją na temat tego specjału podzielił się Janusz Palikot na swoim kanale na Tik Toku. Zupa według jego przepisu jest lekka, intensywna w smaku i zawiera pyszny dodatek.
03.07.2023 | aktual.: 03.07.2023 19:22
Solianka to gęsta zupa, pochodząca z rosyjskiej kuchni, ale popularna jest w wielu krajach, szczególnie w Europie Wschodniej. Tradycyjnie solianka zawiera różne rodzaje mięsa: wieprzowinę, wołowinę, kiełbasę, niekiedy ryby. Mięso jest gotowane w wywarze, a następnie krojone na mniejsze kawałki i dodawane z powrotem do zupy. Dodatkowo potrawa zawiera ogórki kiszone, kapary, cebulę, pieczarki, paprykę, pomidory i przyprawy, takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Przepisem na własną wersję zupy z dodatkiem ryby podzielił się Janusz Palikot.
Solianka z wędzoną sieją. Zapomniana zupa według przepisu Janusz Palikota
Janusz Palikot, polityk i przedsiębiorca związany m.in. z branżą napojów alkoholowych, na swoim kanale na TikToku udostępnia treści dotyczące m.in. gotowania. W jednym z materiałów tłumaczy, jak przyrządzić soliankę z wędzoną sieją. Jak wskazuje, jego wersja zupy zawiera ogórki kiszone domowej roboty, pomidory, a bazą całości jest bulion warzywny. Do tego dodaje oliwki czarne lub zielone i to wszystko gotuje z liściem laurowym i zielem angielskim.
Warto dodać, że charakterystycznym elementem solianki jest kwaszony sok z cytryny. Często zupę tę podaje się z łyżką gęstej śmietany lub jogurtu. W niektórych wariantach dodaje się również sos pomidorowy. Solianka jest często podawana jako danie główne, ale może również być serwowana jako przystawka lub zupa na lunch. To sycące danie o intensywnym kwaśno-słonym smaku, które cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją różnorodność składników i wyrazisty charakter.
Jak zrobić soliankę? Prosty przepis
Składniki:
- 350 g wędzonego boczku
- 350 g wędzonej kiełbasy
- 250 g wołowiny z kością
- 300 g łopatki wieprzowej lub żeberek wieprzowych
- 1 l wywaru – najlepiej wołowo-wieprzowy
- 3 cebule
- 7 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 3 łyżki oliwek bez pestek
- 3 łyżki kaparów
- pół szklanki soku z ogórków kiszonych
- pieprz
- plasterki cytryny
- kwaśna, gęsta śmietana 18%
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Wołowinę i łopatkę wieprzową zalej zimną wodą tak, by w całości było nią pokryte.
- Do garnka dodaj sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso zmięknie.
- Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je z wywaru i pokrój na małe kawałki. Pokrojone wrzuć z powrotem do zupy.
- Następnie dodaj do wywaru pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w talarki. Gotuj zupę na małym ogniu,
- Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.
- Kiedy całość lekko poddusi się, dodaj wszystko do wywaru.
- Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Kiedy mięso zarumieni się, wrzuć je do wywaru.
- Do wywaru dodaj wodę z ogórków (stopniowo, by zupa nie była zbyt kwaśna).
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawaj z kleksem gęstej śmietany i plasterkami cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.