PrzepisO tej zupie prawie nikt nie pamięta. Janusz Palikot przypomniał przepis na nią i wzbudzi zachwyt

O tej zupie prawie nikt nie pamięta. Janusz Palikot przypomniał przepis na nią i wzbudzi zachwyt

Solianka według przepisu Janusza Palikota - Pyszności; Fot. Tik Tok: palikotjanusz (screenshot)
Solianka według przepisu Janusza Palikota - Pyszności; Fot. Tik Tok: palikotjanusz (screenshot)

03.07.2023 18:35, aktual.: 03.07.2023 19:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Solianka, kwaśno-słona zupa, trafiła na długi czas do lamusa. Zapomniana potrawa pomału wraca na stoły w przeróżnych wersjach, mięsnych czy rybnych, czystych i zabielanych. Swoją wariacją na temat tego specjału podzielił się Janusz Palikot na swoim kanale na Tik Toku. Zupa według jego przepisu jest lekka, intensywna w smaku i zawiera pyszny dodatek. 

Solianka to gęsta zupa, pochodząca z rosyjskiej kuchni, ale popularna jest w wielu krajach, szczególnie w Europie Wschodniej. Tradycyjnie solianka zawiera różne rodzaje mięsa: wieprzowinę, wołowinę, kiełbasę, niekiedy ryby. Mięso jest gotowane w wywarze, a następnie krojone na mniejsze kawałki i dodawane z powrotem do zupy. Dodatkowo potrawa zawiera ogórki kiszone, kapary, cebulę, pieczarki, paprykę, pomidory i przyprawy, takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Przepisem na własną wersję zupy z dodatkiem ryby podzielił się Janusz Palikot. 

Solianka z wędzoną sieją. Zapomniana zupa według przepisu Janusz Palikota

Janusz Palikot, polityk i przedsiębiorca związany m.in. z branżą napojów alkoholowych, na swoim kanale na TikToku udostępnia treści dotyczące m.in. gotowania. W jednym z materiałów tłumaczy, jak przyrządzić soliankę z wędzoną sieją. Jak wskazuje, jego wersja zupy zawiera ogórki kiszone domowej roboty, pomidory, a bazą całości jest bulion warzywny. Do tego dodaje oliwki czarne lub zielone i to wszystko gotuje z liściem laurowym i zielem angielskim.

- Można troszkę podkręcać to albo czosnkiem, albo chilli, albo dużą ilością stłuczonego w moździerzu pieprzu, żeby uzyskać pewną ostrość. Nie przesadzamy z intensywnością ani ogórków, ani kwasu ogórkowego, ani pomidorów (...) Bulion wciąż jest bulionem, ma być tylko trącony tymi ogórkami i pomidorami. Potem sieja, w tym przypadku wędzona, królowa Podlasia i Suwalszczyzny, zalewamy ją wyjętą z lodówki, oddzieloną od ości, tą gorącą zupą, dodając troszkę pietruszki, odrobinę świeżej oliwy - tłumaczy w nagraniu.

Warto dodać, że charakterystycznym elementem solianki jest kwaszony sok z cytryny. Często zupę tę podaje się z łyżką gęstej śmietany lub jogurtu. W niektórych wariantach dodaje się również sos pomidorowy. Solianka jest często podawana jako danie główne, ale może również być serwowana jako przystawka lub zupa na lunch. To sycące danie o intensywnym kwaśno-słonym smaku, które cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją różnorodność składników i wyrazisty charakter.

Solianka wraca do łask - Pyszności; Fot. domena publiczna
Solianka wraca do łask - Pyszności; Fot. domena publiczna

Jak zrobić soliankę? Prosty przepis

Składniki:

  • 350 g wędzonego boczku
  • 350 g wędzonej kiełbasy
  • 250 g wołowiny z kością
  • 300 g łopatki wieprzowej lub żeberek wieprzowych
  • 1 l wywaru – najlepiej wołowo-wieprzowy
  • 3 cebule
  • 7 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżki oliwek bez pestek
  • 3 łyżki kaparów
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych
  • pieprz
  • plasterki cytryny
  • kwaśna, gęsta śmietana 18%
  • łyżka masła

Przygotowanie: 

  1. Wołowinę i łopatkę wieprzową zalej zimną wodą tak, by w całości było nią pokryte.
  2. Do garnka dodaj sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż mięso zmięknie.
  3. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je z wywaru i pokrój na małe kawałki. Pokrojone wrzuć z powrotem do zupy.
  4. Następnie dodaj do wywaru pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w talarki. Gotuj zupę na małym ogniu,
  5. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.
  6. Kiedy całość lekko poddusi się, dodaj wszystko do wywaru.
  7. Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Kiedy mięso zarumieni się, wrzuć je do wywaru.
  8. Do wywaru dodaj wodę z ogórków (stopniowo, by zupa nie była zbyt kwaśna).
  9. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  10. Zupę podawaj z kleksem gęstej śmietany i plasterkami cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także