PrzepisSos botwinkowy - przepis. Świetny dodatek do grilla i nie tylko

Sos botwinkowy - przepis. Świetny dodatek do grilla i nie tylko

Sos botwinkowy  - Pyszności; Fot. Canva
Sos botwinkowy - Pyszności; Fot. Canva
02.08.2023 12:02, aktualizacja: 02.08.2023 13:00

Sezon na buraki czerwone można podzielić na dwa etapy. Ten czas, kiedy króluje botwinka, czyli młode buraki czerwone oraz okres właściwego zbioru buraków czerwonych. Wiele ciekawych inspiracji jest związanych z botwinką. To nie tylko zupa, ale również inne potrawy, w tym sos botwinkowy. Idealnie sprawdzi się do dań z grilla, klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Jak go zrobić?

W okresie letnim, gdy grillowanie staje się ulubionym sposobem spędzania czasu na świeżym powietrzu, warto wykorzystać różnorodne dodatki, które wzbogacą smak potraw. Jednym z nich jest botwinka, z której możesz zrobić pyszny sos botwinkowy. Ten wyjątkowy sos o intensywnym kolorze i charakterystycznym smaku idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami. Jest też dobrym dodatkiem do placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Jeśli zdecydujesz się go przygotować, to możesz być pewny, że każdy sezon na buraki będzie obfitował w tego typu botwinkowe przyjemności.

Sos botwinkowy

Ten aromatyczny i kremowy sos botwinkowy świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Jego unikalny smak i intensywny kolor na pewno przyciągną uwagę gości oraz dodadzą wyjątkowego smaku twoim letnim przyjęciom.

Warto również podkreślić, że sos botwinkowy nie tylko cieszy podniebienia swoim smakiem, ale również jest bogaty w cenne składniki odżywcze. Botwinka, główny składnik tego sosu, dostarcza organizmowi witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na twoje zdrowie.

Botwinka to główny składnik tego sosu - Pyszności; Foto Canva.com
Botwinka to główny składnik tego sosu - Pyszności; Foto Canva.com

Sos botwinkowy - przepis

Nie zwlekaj i wypróbuj przepis na sos botwinkowy. Ten prosty do przygotowania dodatek sprawi, że twoje grillowanie, smażenie placków ziemniaczanych czy gotowanie klusek śląskich, nabierze zupełnie nowego smaku. Baw się kreatywnie w kuchni, wykorzystaj sezon na buraki na maksa i ciesz się smakowitymi potrawami w towarzystwie bliskich i przyjaciół!

Składniki:

  • łyżka oliwy,
  • pęczek botwinki z mniejszymi buraczkami,
  • kawałek cebuli,
  • pół łyżki masła,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 ml bulionu,
  • po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżka posiekanego koperku.
Sos idealnie sprawdzi się do dań z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Sos idealnie sprawdzi się do dań z grilla - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie sosu botwinkowego

Jak zrobić sos botwinkowy krok po kroku? To naprawdę proste. Kluczowa jest tu świeża botwinka, która w połączeniu z pozostałymi składnikami, będzie odpowiedzialna za smak tego sosu. Poznaj przepis i ciesz się tym dodatkiem podczas spotkań przy grillu i nie tylko.

  1. Umyj botwinkę.
  2. Odetnij buraczki, obierz je i posiekaj w kosteczkę.
  3. Posiekaj liście botwinki.
  4. Pokrój cebulę w kosteczkę.
  5. Zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj posiekane buraczki (na razie bez liści i łodyżek), dodaj masło i przez chwilkę razem podsmażaj.
  6. Wlej bulion i zagotuj.
  7. Gotuj przez około 3 minuty, najpierw dodaj posiekane łodyżki, a po minucie gotowania dodaj liście. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 3 minuty.
  8. Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  9. Gotuj przez około 2 minuty, następnie dodaj sok z cytryny oraz bezpośrednio przez sitko przesiej do sosu mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  10. Wymieszaj i gotuj przez około 1-2 minuty, aż sos będzie gęsty. W międzyczasie dodaj koper.
  11. Podawaj na ciepło.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także