Nie susz kurek, zrób z nich sos i wlej do słoików. Przysmak będzie zbawieniem w zimę

Aromatyczny i gęsty sos grzybowy do słoików. Nieoceniony do zimowych obiadów, pełen aromatu i smaku. Otwórz go i ciesz się pysznym smakiem również po sezonie na grzybobranie.

Sos grzybowy do słoikówSos grzybowy do słoików - Pyszności; Foto: Screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=f2mzK4-tsa4; Canva
Ewa

Aromatyczny sos do słoików

W słoikach zamykamy wiele smaków lata i jesieni, za którymi tęsknimy zimą. Chociaż przyzwyczailiśmy się, że w słoikach królują głównie przetwory z owoców i warzyw, to z powodzeniem zamknąć możesz też aromatyczny sos grzybowy. Warto skorzystać z tej opcji, gdy lasy obfitują w grzybowe dobroci i nie trzeba posiłkować się drogimi grzybami ze sklepu. Gorący sos z kurek świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu- wystarczy odkręcić słoik i podać z kluskami lub ziemniakami.

Sos grzybowy do słoików

Składniki:

  • 20 gramów kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • jeden ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kurek. Te pierwsze dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, suszone namocz wcześniej przez kilka minut. W rondelku rozpuść łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojoną drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurki i smaż przez 3-4 minuty.

sos grzybowy do słoików- Pyszności
sos grzybowy do słoików- Pyszności

Dodaj białe wino i gotuj przez 1 minutę. Następnie wlej bulion i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Sos możesz zagęścić dodatkowo mąką. Nie dodawaj jednak śmietany- wlanie jej przed pasteryzacją sprawi, że nasz sos się zepsuje. Proporcje w przepisie możesz dowolnie zwiększać, aby uzyskać większą ilość słoików.

Sos grzybowy przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Możesz pasteryzować je na mokro, w garnku z wodą lub na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 130 stopni i kiedy osiągnie tę temperaturę, trzymamy słoiki 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do wystygnięcia. Całość powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Sos grzybowy do słoików- Pyszności
Sos grzybowy do słoików- Pyszności

Przed podaniem podgrzej sos i dodaj do niego śmietanę oraz świeżą natkę pietruszki. Serwuj z ziemniakami lub kluskami. Smacznego!

Szukasz inspiracji na inne przetwory? Zobacz nasz ulubiony przepis na ogórki kiszone

Wybrane dla Ciebie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇