Nie susz kurek, zrób z nich sos i wlej do słoików. Przysmak będzie zbawieniem w zimę
Aromatyczny i gęsty sos grzybowy do słoików. Nieoceniony do zimowych obiadów, pełen aromatu i smaku. Otwórz go i ciesz się pysznym smakiem również po sezonie na grzybobranie.
29.09.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:57
Aromatyczny sos do słoików
W słoikach zamykamy wiele smaków lata i jesieni, za którymi tęsknimy zimą. Chociaż przyzwyczailiśmy się, że w słoikach królują głównie przetwory z owoców i warzyw, to z powodzeniem zamknąć możesz też aromatyczny sos grzybowy. Warto skorzystać z tej opcji, gdy lasy obfitują w grzybowe dobroci i nie trzeba posiłkować się drogimi grzybami ze sklepu. Gorący sos z kurek świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu- wystarczy odkręcić słoik i podać z kluskami lub ziemniakami.
Zobacz także
Sos grzybowy do słoików
Składniki:
- 20 gramów kurek
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- jeden ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych kurek. Te pierwsze dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, suszone namocz wcześniej przez kilka minut. W rondelku rozpuść łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojoną drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurki i smaż przez 3-4 minuty.
Dodaj białe wino i gotuj przez 1 minutę. Następnie wlej bulion i gotuj przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Sos możesz zagęścić dodatkowo mąką. Nie dodawaj jednak śmietany- wlanie jej przed pasteryzacją sprawi, że nasz sos się zepsuje. Proporcje w przepisie możesz dowolnie zwiększać, aby uzyskać większą ilość słoików.
Sos grzybowy przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Możesz pasteryzować je na mokro, w garnku z wodą lub na sucho w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 130 stopni i kiedy osiągnie tę temperaturę, trzymamy słoiki 30 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do wystygnięcia. Całość powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Przed podaniem podgrzej sos i dodaj do niego śmietanę oraz świeżą natkę pietruszki. Serwuj z ziemniakami lub kluskami. Smacznego!