Nie majonez i nie sos tatarski. Ten dodatek do wielkanocnych jaj zrobisz z dwóch składników
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. Najczęściej podajemy je z majonezem lub sosem tatarskim albo wypełniamy pysznym farszem. Jest jednak jeszcze lepszy sposób. Oto proste i szybkie przepisy na pyszne sosy do wielkanocnych jajek. Smaczne urozmaicenie świątecznego stołu bez wysiłku i skomplikowanych przepisów.
28.03.2023 14:33
Jajka na wielkanocnym stole zdecydowanie wiodą prym i są obowiązkowym elementem rodzinnego śniadania. Dla katolików mają wyjątkowy wymiar - są symbolem odrodzenia, wskrzeszenia i nadziei na nowe życie. W Wielkanoc możemy poszaleć z różnymi odsłonami klasycznych jaj. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaków jest przygotowanie prostych sosów. Możesz polać nimi bezpośrednio jajka lub podać w osobnych miseczkach, aby każdy z domowników i bliskich mógł samodzielnie wybrać, z czym chce zjeść jajka na twardo. Świetnie będą prezentować się na półmisku z prostą dekoracją z zieleniny.
Sosy do jajek
Sosy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do pasztetów i wędlin, których również nie brakuje na wielkanocnym stole. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki dość tanie. Dzięki temu możesz przygotować kilka wariantów smakowych, aby każdy gość mógł odnaleźć coś dla siebie. Na ostro, delikatnie, tradycyjnie, nowocześnie- opcji jest naprawdę sporo. Nasze inspiracje z pewnością sprawdzą się na Wielkanoc.
Zobacz także
Sos tatarski
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki posiekanych ogórków kiszonych
- 2 łyżeczki posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanych korniszonów
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj majonez, jogurt oraz musztardę.
- Dorzuć pokrojone drobno ogórki kiszone oraz cebulę.
- Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku
Sos chrzanowy
Składniki:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą kwaśną śmietanę oraz chrzan.
- Dorzuć posiekany drobno koperek i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
Najszybszy sos z dwóch składników
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą musztardę oraz majonez.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do tego sosu odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku, aby nadać mu dodatkowego smaku i aromatu. Możesz także doprawić go solą i pieprzem do smaku.
Sos szczypiorkowy
Składniki:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj śmietanę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ostry sos do jajek
Składniki:
- 1/4 szklanki majonezu
- 2 łyżki sosu Sriracha
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubisz bardzo pikantne sosy, możesz dodać do niego więcej sosu Sriracha.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Odstaw sos na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Wiosenny sos z rzodkiewką
Składniki:
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej rzodkiewki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Przepis na pyszne jajka w chrupiącej panierce znajdziesz na naszym kanale YouTube