Nie majonez i nie sos tatarski. Ten dodatek do wielkanocnych jaj zrobisz z dwóch składników

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. Najczęściej podajemy je z majonezem lub sosem tatarskim albo wypełniamy pysznym farszem. Jest jednak jeszcze lepszy sposób. Oto proste i szybkie przepisy na pyszne sosy do wielkanocnych jajek. Smaczne urozmaicenie świątecznego stołu bez wysiłku i skomplikowanych przepisów.

ObrazekPyszności - Fot. Pixabay
Ewa

Jajka na wielkanocnym stole zdecydowanie wiodą prym i są obowiązkowym elementem rodzinnego śniadania. Dla katolików mają wyjątkowy wymiar -  są symbolem odrodzenia, wskrzeszenia i nadziei na nowe życie. W Wielkanoc możemy poszaleć z różnymi odsłonami klasycznych jaj. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaków jest przygotowanie prostych sosów. Możesz polać nimi bezpośrednio jajka lub podać w osobnych miseczkach, aby każdy z domowników i bliskich mógł samodzielnie wybrać, z czym chce zjeść jajka na twardo. Świetnie będą prezentować się na półmisku z prostą dekoracją z zieleniny.

Sosy do jajek

Sosy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do pasztetów i wędlin, których również nie brakuje na wielkanocnym stole. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki dość tanie. Dzięki temu możesz przygotować kilka wariantów smakowych, aby każdy gość mógł odnaleźć coś dla siebie. Na ostro, delikatnie, tradycyjnie, nowocześnie- opcji jest naprawdę sporo. Nasze inspiracje z pewnością sprawdzą się na Wielkanoc.

Sos tatarski

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki posiekanych ogórków kiszonych
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanych korniszonów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj majonez, jogurt oraz musztardę.
  2. Dorzuć pokrojone drobno ogórki kiszone oraz cebulę.
  3. Dopraw całość solą oraz pieprzem do smaku

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą kwaśną śmietanę oraz chrzan.
  2. Dorzuć posiekany drobno koperek i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj.
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva

Najszybszy sos z dwóch składników

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą musztardę oraz majonez.
  2. Jeśli chcesz, możesz dodać do tego sosu odrobinę posiekanego szczypiorku lub koperku, aby nadać mu dodatkowego smaku i aromatu. Możesz także doprawić go solą i pieprzem do smaku.

Sos szczypiorkowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj śmietanę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva
Sosy do jajek- Pyszności; żródło: Canva

Ostry sos do jajek

Składniki:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki sosu Sriracha
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubisz bardzo pikantne sosy, możesz dodać do niego więcej sosu Sriracha.
  2. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Odstaw sos na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Wiosenny sos z rzodkiewką

Składniki:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej rzodkiewki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj majonez, jogurt, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Przepis na pyszne jajka w chrupiącej panierce znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy