Soczyste mięso w gulaszu, kotlecie i pieczeni. Pomysł na proste marynaty

Wyobraźmy sobie: siadamy do obiadu, danie wygląda pysznie, aż ślinka leci. Kroimy mięso, a tu przykra niespodzianka - mięso jest twarde i suche. Nikt z nas za tym nie przepada. Co zrobić, żeby uzyskać soczyste mięso za każdym razem? Przeczytaj ten artykuł i poznaj kilka prostych sposobów!

Obrazek
Agnieszka
mi

Soczyste mięso bez tajemnic

Mięso to częsty składnik naszych obiadów. W zależności od tego, czy je pieczesz, gotujesz, smażysz bądź dusisz - możesz uzyskać idealnie soczyste mięso, którego jedzenie jest czystą przyjemnością. Ażeby uzyskać tak dobre mięsne danie, przedstawiamy poniżej kilka prostych sposobów.

  • Ocet

Około 15 minut przed zakończeniem gotowania mięsa dodaj 50 ml octu. Ocet może być również wykorzystany do marynaty. W takim wypadku mięso powinno być zalane marynatą na około 24 godziny przed jego obróbką termiczną. Pamiętaj, aby w trakcie tego czasu mięso stało w lodówce.

Obrazek
  • Maślanka

Marynata do mięsa może również zawierać maślankę. Okazuje się, że występujący w maślance kwas mlekowy pozytywnie wpływa na teksturę mięsa. Nadaje mu delikatności oraz kruchości.

  • Kiwi

Enzym, który zawiera kiwi, powoduje, że owoc ten idealnie nadaje się do zmiękczenia mięsa. Wystarczy jedynie obłożyć mięso plastrami kiwi, bądź zanurzyć w soku z tego owocu. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 3 godziny.

Obrazek
  • Cytryna

Podobnie jak kiwi działa cytryna. Mięso zanurzamy w soku z cytryny i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Pamiętajmy, że smak cytryny może przeniknąć do naszego mięsa. W związku z tym używajmy takiego mięsa, które będzie pasowało do tego kwaśnego owocu.

  • Alkohol

Alkohol najlepiej sprawdzi się w przypadku wieprzowiny lub wołowiny. Aby zmiękczyć mięso, należy je posmarować wysokoprocentowym alkoholem i odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli mamy do czynienia z mięsem gotowanym, to należy dodać łyżkę spirytusu około 15 minut przed końcem gotowania.

  • Papaja
Obrazek
Canva

Papaja to kolejny owoc, który zmiękczy nasze mięso. Wystarczy przygotować marynatę do mięsa na bazie skórki oraz liści papai. Pamiętajmy również o tym, że warto wykorzystać ziarna papai, które stanowią idealny zamiennik zielonego pieprzu.

Już nigdy więcej nie obawiaj się źle przyrządzonego obiadu. Wypróbuj nasze sposoby i już dzisiaj ciesz się pysznym, kruchym i soczystym mięsem!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę