PoradySoczyste mięso w gulaszu, kotlecie i pieczeni. Pomysł na proste marynaty

Soczyste mięso w gulaszu, kotlecie i pieczeni. Pomysł na proste marynaty

Soczyste mięso w gulaszu, kotlecie i pieczeni. Pomysł na proste marynaty
Agnieszka

26.05.2022 12:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wyobraźmy sobie: siadamy do obiadu, danie wygląda pysznie, aż ślinka leci. Kroimy mięso, a tu przykra niespodzianka - mięso jest twarde i suche. Nikt z nas za tym nie przepada. Co zrobić, żeby uzyskać soczyste mięso za każdym razem? Przeczytaj ten artykuł i poznaj kilka prostych sposobów!

Obraz

Soczyste mięso bez tajemnic

Mięso to częsty składnik naszych obiadów. W zależności od tego, czy je pieczesz, gotujesz, smażysz bądź dusisz - możesz uzyskać idealnie soczyste mięso, którego jedzenie jest czystą przyjemnością. Ażeby uzyskać tak dobre mięsne danie, przedstawiamy poniżej kilka prostych sposobów.

  • Ocet

Około 15 minut przed zakończeniem gotowania mięsa dodaj 50 ml octu. Ocet może być również wykorzystany do marynaty. W takim wypadku mięso powinno być zalane marynatą na około 24 godziny przed jego obróbką termiczną. Pamiętaj, aby w trakcie tego czasu mięso stało w lodówce.

Obraz
  • Maślanka

Marynata do mięsa może również zawierać maślankę. Okazuje się, że występujący w maślance kwas mlekowy pozytywnie wpływa na teksturę mięsa. Nadaje mu delikatności oraz kruchości.

  • Kiwi

Enzym, który zawiera kiwi, powoduje, że owoc ten idealnie nadaje się do zmiękczenia mięsa. Wystarczy jedynie obłożyć mięso plastrami kiwi, bądź zanurzyć w soku z tego owocu. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 3 godziny.

Obraz
  • Cytryna

Podobnie jak kiwi działa cytryna. Mięso zanurzamy w soku z cytryny i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Pamiętajmy, że smak cytryny może przeniknąć do naszego mięsa. W związku z tym używajmy takiego mięsa, które będzie pasowało do tego kwaśnego owocu.

  • Alkohol

Alkohol najlepiej sprawdzi się w przypadku wieprzowiny lub wołowiny. Aby zmiękczyć mięso, należy je posmarować wysokoprocentowym alkoholem i odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli mamy do czynienia z mięsem gotowanym, to należy dodać łyżkę spirytusu około 15 minut przed końcem gotowania.

  • Papaja
Canva
Canva

Papaja to kolejny owoc, który zmiękczy nasze mięso. Wystarczy przygotować marynatę do mięsa na bazie skórki oraz liści papai. Pamiętajmy również o tym, że warto wykorzystać ziarna papai, które stanowią idealny zamiennik zielonego pieprzu.

Już nigdy więcej nie obawiaj się źle przyrządzonego obiadu. Wypróbuj nasze sposoby i już dzisiaj ciesz się pysznym, kruchym i soczystym mięsem!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także