Marzena PęcakSebastian Lubera

Sprawdzony patent na domowe kabanosy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste

Jeśli jesteś miłośnikiem kabanosów, przepis na domową wersję popularnej przekąski powstał właśnie z myślą o tobie. Z nami przygotujesz ją w wersji drobiowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dzięki długiemu suszeniu gotowe kabanosy są idealnie chrupiące na zewnątrz i jednocześnie soczyste w środku. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.

Składniki na ok. 40 sztuk kabanosów:

  • 400 g mielonego mięsa z fileta z kurczaka,
  • 400 g mielonego mięsa z fileta z indyka,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 100 ml wody.

O czym warto pamiętać:

  • Kluczem do sukcesu w przypadku domowych kabanosów jest ich długie wyrabianie. Nie wystarczy jedyne połączyć składników na szybko i przejść do kolejnej fazy przepisu. Musisz poświęcić trochę czasu, aby składniki przy łączeniu stworzyły idealną kombinację smakową.
  • Jednocześnie gotowa masa musi być zwarta i kleista. Tylko wtedy kabanosy po upieczeniu będą mały idealną strukturę i na pewno nie będą się kruszyć. 
  • Do uformowania kabanosów wykorzystaj rękaw cukierniczy. Włóż go do wysokiej szklanki, po czym wywiń wystające części kuchennego gadżetu na wierzch szkła. Dzięki tej metodzie w szybki i prosty sposób napełnisz rękaw mięsnym farszem.
  • Do tego przepisu możesz użyć rękawa z wymiennymi końcówkami. W tym przypadku przyda się tylka średniej wielkości. Możesz też użyć jednorazowego rękawa i po prostu odciąć końcówkę nożyczkami i dostosować ją do swoich potrzeb.
  • Ułóż na blaszce z piekarnika papier do pieczenia. Następnie zacznij wyciskać powoli mięsną mieszankę w taki sposób, aby uzyskać efekt poziomych kresek o długości maksymalnie 20 cm.
  • Po wypełnieniu całej blachy wstaw ją do rozgrzanego piekarnika (od 60 do 72 stopni Celsjusza). Susz kabanosy w ten sposób przez 4 godziny. I to wszystko.
Więcej wideo
W mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczkąW mig zawiniesz stertę gołąbków. Wystarczy prosty trik z miseczką
Sałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innegoSałatka Drwala 2.0. Zrób ją na andrzejki, a twoi goście nie będą chcieli jeść nic innego
Domowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stoleDomowe katarzynki jak z Torunia. Zrobią też furorę na świątecznym stole
Dewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersjiDewolaj z polskim akcentem. Odkąd zrobiłam pierwszy raz, nie chcę słyszeć o klasycznej wersji
Obiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennieObiad prosto z patelni. Kurczaka w takim wydaniu będziesz chciał jeść codziennie
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodłoPuszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Nigdy nas nie zawiodło
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebieDyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita