Jeśli jesteś miłośnikiem kabanosów, przepis na domową wersję popularnej przekąski powstał właśnie z myślą o tobie. Z nami przygotujesz ją w wersji drobiowej z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dzięki długiemu suszeniu gotowe kabanosy są idealnie chrupiące na zewnątrz i jednocześnie soczyste w środku. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Składniki na ok. 40 sztuk kabanosów:
- 400 g mielonego mięsa z fileta z kurczaka,
- 400 g mielonego mięsa z fileta z indyka,
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- ¾ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1 łyżeczki soli,
- 100 ml wody.
O czym warto pamiętać:
- Kluczem do sukcesu w przypadku domowych kabanosów jest ich długie wyrabianie. Nie wystarczy jedyne połączyć składników na szybko i przejść do kolejnej fazy przepisu. Musisz poświęcić trochę czasu, aby składniki przy łączeniu stworzyły idealną kombinację smakową.
- Jednocześnie gotowa masa musi być zwarta i kleista. Tylko wtedy kabanosy po upieczeniu będą mały idealną strukturę i na pewno nie będą się kruszyć.
- Do uformowania kabanosów wykorzystaj rękaw cukierniczy. Włóż go do wysokiej szklanki, po czym wywiń wystające części kuchennego gadżetu na wierzch szkła. Dzięki tej metodzie w szybki i prosty sposób napełnisz rękaw mięsnym farszem.
- Do tego przepisu możesz użyć rękawa z wymiennymi końcówkami. W tym przypadku przyda się tylka średniej wielkości. Możesz też użyć jednorazowego rękawa i po prostu odciąć końcówkę nożyczkami i dostosować ją do swoich potrzeb.
- Ułóż na blaszce z piekarnika papier do pieczenia. Następnie zacznij wyciskać powoli mięsną mieszankę w taki sposób, aby uzyskać efekt poziomych kresek o długości maksymalnie 20 cm.
- Po wypełnieniu całej blachy wstaw ją do rozgrzanego do 60 stopni Celsjusza piekarnika. Susz kabanosy w ten sposób przez 4 godziny. I to wszystko.