To jedna z najmniej kalorycznych przekąsek na grilla. Chrupiąca i pyszna

Sezon grillowy to ten czas, kiedy na ruszcie masz do czynienia z pełną paletą smaków. Są rozmaite mięsa w rozmaitych marynatach, chętnie grilluje się również ryby, czy przygotowuje dania wegetariańskie z grilla. W tym wszystkim nie może zabraknąć również popularnych warzyw. Warto, w takim przypadku przygotować stek z kalafiora. Twoi goście będą zachwyceni!

ObrazekStek z kalafiora - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube WegeTuba
Karol Wiak

Pogoda sprzyja, a ma być coraz cieplej, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz planować rozpoczęcie sezonu grillowego. Za tę oficjalną datę uznaje się długi weekend majowy, ale sprzyjająca aura sprawiła, że większość osób ma już za sobą pierwsze grillowanie w tym roku. To dobra okazja, by spotkać się z bliskimi i znajomymi, a przy okazji skosztować rozmaitych dań z grilla. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie wegetariańskiej, czy też nie, dobrą opcją na dania z grilla będzie wykorzystanie warzyw. Warto wziąć pod uwagę kalafiora, z którego można przygotować wyjątkowe potrawy.

Kalafior - idealne warzywo, z którego przygotujesz stek z kalafiora

Jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto go jeść? Jest to na pewno warzywo, które możesz zakupić w sklepie przez cały rok. Co prawda, w zimie jego cena jest najwyższa, ale już niedługo rozpocznie się na niego sezon, przez co koszty będą dużo niższe. Biorąc pod uwagę właściwości kalafiora, warto podkreślić, że jest cennym źródłem węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Zawiera w sobie witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B, oraz K, jak i magnez, fosfor, żelazo, czy wapń.

Obrazek
Kalafior - Pyszności; foto: Canva

Co ważne, można przygotować z niego rozmaite potrawy. Kalafior i grill to idealne połączenie, jeśli chodzi o dania wegetariańskie z grilla. Stek z kalafiora jest tylko jedną z propozycji.

Stek z kalafiora z grilla - najlepszy przepis

Zależy ci na tym, by przepis na stek z kalafiora z grilla był jedyny i niepowtarzalny? Mamy dla ciebie idealną recepturę, gdy weźmiesz pod uwagę przepisy na dania wegetariańskie z grilla. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych i przygotuj popularne warzywo w grillowanej formie.

Składniki:

  • duży kalafior
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 g musztardy
  • przyprawy - pieprz, sos sojowy, czosnek, miód, świeża chilli.
Obrazek
Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kalafiora na plastry.
  2. Wymieszaj w misce sos sojowy, musztardę i miód.
  3. Papryczkę chilli posiekaj i dodaj do marynaty.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  5. Posmaruj kalafiora marynatą, dopraw pieprzem i odstaw na około 20 minut.
  6. Na rozgrzanego grilla wrzuć kalafiora i skrop go oliwą z oliwek.
  7. Grilluj go przez około 8 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Idealnym dodatkiem do dań z grilla będzie sałatka ogórkowa. Zobacz przepis na naszym kanale:

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża