To jedna z najmniej kalorycznych przekąsek na grilla. Chrupiąca i pyszna

Sezon grillowy to ten czas, kiedy na ruszcie masz do czynienia z pełną paletą smaków. Są rozmaite mięsa w rozmaitych marynatach, chętnie grilluje się również ryby, czy przygotowuje dania wegetariańskie z grilla. W tym wszystkim nie może zabraknąć również popularnych warzyw. Warto, w takim przypadku przygotować stek z kalafiora. Twoi goście będą zachwyceni!

ObrazekStek z kalafiora - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube WegeTuba
Karol Wiak

Pogoda sprzyja, a ma być coraz cieplej, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz planować rozpoczęcie sezonu grillowego. Za tę oficjalną datę uznaje się długi weekend majowy, ale sprzyjająca aura sprawiła, że większość osób ma już za sobą pierwsze grillowanie w tym roku. To dobra okazja, by spotkać się z bliskimi i znajomymi, a przy okazji skosztować rozmaitych dań z grilla. Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie wegetariańskiej, czy też nie, dobrą opcją na dania z grilla będzie wykorzystanie warzyw. Warto wziąć pod uwagę kalafiora, z którego można przygotować wyjątkowe potrawy.

Kalafior - idealne warzywo, z którego przygotujesz stek z kalafiora

Jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto go jeść? Jest to na pewno warzywo, które możesz zakupić w sklepie przez cały rok. Co prawda, w zimie jego cena jest najwyższa, ale już niedługo rozpocznie się na niego sezon, przez co koszty będą dużo niższe. Biorąc pod uwagę właściwości kalafiora, warto podkreślić, że jest cennym źródłem węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Zawiera w sobie witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B, oraz K, jak i magnez, fosfor, żelazo, czy wapń.

Obrazek
Kalafior - Pyszności; foto: Canva

Co ważne, można przygotować z niego rozmaite potrawy. Kalafior i grill to idealne połączenie, jeśli chodzi o dania wegetariańskie z grilla. Stek z kalafiora jest tylko jedną z propozycji.

Stek z kalafiora z grilla - najlepszy przepis

Zależy ci na tym, by przepis na stek z kalafiora z grilla był jedyny i niepowtarzalny? Mamy dla ciebie idealną recepturę, gdy weźmiesz pod uwagę przepisy na dania wegetariańskie z grilla. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych i przygotuj popularne warzywo w grillowanej formie.

Składniki:

  • duży kalafior
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 g musztardy
  • przyprawy - pieprz, sos sojowy, czosnek, miód, świeża chilli.
Obrazek
Stek z kalafiora - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kalafiora na plastry.
  2. Wymieszaj w misce sos sojowy, musztardę i miód.
  3. Papryczkę chilli posiekaj i dodaj do marynaty.
  4. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  5. Posmaruj kalafiora marynatą, dopraw pieprzem i odstaw na około 20 minut.
  6. Na rozgrzanego grilla wrzuć kalafiora i skrop go oliwą z oliwek.
  7. Grilluj go przez około 8 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Idealnym dodatkiem do dań z grilla będzie sałatka ogórkowa. Zobacz przepis na naszym kanale:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej