WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Sto razy lepsze od ogórków małosolnych. Sekret smaku to jeden nietypowy dodatek

Ogórki małosolne to wspaniały przysmak, na który czekamy cały rok. Okazuje się jednak, że jest coś jeszcze lepszego. Mowa tu o ogórkach watykańskich. Sekretem ich smaku jest jeden nietypowy dodatek. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Gwarantujemy, że przepis na ogórki watykańskie zrobi furorę wśród twoich bliskich. 

Ogórki watykańskie. Fot. AdobeStockOgórki watykańskie. Fot. AdobeStock

Ci, którzy kochają ogórki w każdej postaci, zdecydowanie powinni spróbować ogórków watykańskich. To wyjątkowy przysmak, który bije na głowę ogórki małosolne, ale też kiszone i konserwowe. Ich przygotowanie nie jest trudne, a lista składników krótka. Jeden składnik może cię zaskoczyć. Gwarantujemy jednak, że pozytywnie wpływa na smak.

Lepsze od małosolnych. W czym tkwi ich sekret?

Ogórki watykańskie nazywane są również ogórkami papieskimi. Receptura jest bardzo podobna do konserwowych, jednak ich sekret tkwi w jednym dodatku. Mowa tu o rodzynkach. Nadają nutę słodyczy, która świetnie komponuje się ze smakiem ogórków.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 400 ml wody,
  • 0,5 l octu,
  • 600 g cukru,
  • 1 garść rodzynek,
  • 15-20 ziarenek pieprzu,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • koper.

Ogórki watykańskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Przepis na ogórki watykańskie jest bardzo prosty. Pyszne, chrupiące ogórki o słodkim smaku robi się wręcz błyskawicznie. Oto sposób przygotowania krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki. Posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na około dwie godziny.
  2. Myjemy pięć litrowych słoików, a następnie wyparzamy je i suszymy.
  3. Odlewamy wodę z posolonych ogórków.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem.
  5. Pokrojone ogórki z solą wkładamy ciasno do słoików. Do każdego z nich wkładamy łyżkę rodzynek, ząbek czosnku, 3-4 ziarenka pieprzu i nasiona kopru.
  6. Do słoików z przygotowaną zawartością wlewamy przygotowaną zalewę. Należy pamiętać, by zrobić to, gdy będzie jeszcze gorąca. Następnie mocno zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 5 minut. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka