PoradyTych warzyw absolutnie nie jedz na surowo. Możesz się poważnie zatruć

Tych warzyw absolutnie nie jedz na surowo. Możesz się poważnie zatruć

Panuje powszechne przekonanie, że warzywa to bogactwo witamin, minerałów i niezwykle smaczne produkty, z których możesz przygotować wiele wspaniałych dań. Okazuje się jednak, że niektóre surowe warzywa nie są wskazane do spożycia. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że są często dodawane do popularnych sałatek.

Adobe Stock
Adobe Stock

09.03.2023 | aktual.: 09.03.2023 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dlaczego surowe warzywa szkodzą?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że warzywa są niezwykle popularnymi produktami, z których przygotowujesz wspaniałe dania. Wiele osób decyduje się jednak jeść je na surowo. Okazuje się, że w niektórych przypadkach, jest to nie do końca wskazane rozwiązanie. Dlaczego? Ich spożycie może poważnie zaszkodzić.

Warzywa - Pyszności; Foto Canva.com
Warzywa - Pyszności; Foto Canva.com

Warto podkreślić, że niektóre surowe warzywa zawierają dość niebezpieczne substancje, które mogą powodować problemy żołądkowe, a nawet uszkodzenie czerwonych krwinek. Dopiero po obróbce termicznej zyskują właściwy smak i stają się bogate w wiele ważnych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na twój organizm.

Których warzyw nie należy spożywać na surowo?

Może lista nie jest zbyt długa, ale niektóre osoby decydują się spożywać te warzywa na surowo. W efekcie, wszelkie wspomniane wyżej problemy, są niemal pewne. Surowe warzywa dobrze jest poddać obróbce termicznej - wówczas będą smakować, jak należy.

Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com
Zielone szparagi - Pyszności; Foto Canva.com

Warzywa, których nie zaleca się spożywać na surowo, to przede wszystkim:

  • szpinak - świeży szpinak stanowi dodatek do wielu popularnych sałatek; okazuje się, że to warzywo dopiero po obróbce termicznej staje się zdrowe - bogate w wapń, żelazo i magnez; spożycie surowego szpinaku może przyczynić się do niedoborów wapnia i witaminy D oraz zaburza wchłanianie magnezu;
  • bakłażan - zawiera solaniny, które mogą powodować problemy żołądkowe; dodatkowo jest gorzki w smaku i twardy;
  • ziemniaki - podobnie, jak bakłażan, zawierają solaniny, powodujące problemy żołądkowe i gorączkę;
  • rośliny strączkowe - spożywane na surowo mogą być ciężkostrawne i zaburzają wchłanianie składników odżywczych;
  • szparagi - zawierają saponiny, które powodują uszkodzenie czerwonych krwinek; grube ściany komórkowe powodują, że składniki odżywcze mogą być bardzo trudne do wchłonięcia.

W jaki sposób przyrządzić surowe warzywa?

Oczywiście, najlepiej będzie poddać warzywa obróbce termicznej. Najlepszą opcją będzie ich ugotowanie w garnku lub na parze. Ta druga opcja pozwala zachować najwięcej składników odżywczych.

Zaleca się również upiec je w naczyniu żaroodpornym lub folii - są elementem diety lekkostrawnej, a organizm bardzo szybko je trawi.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem: