PrzepisSurówka do ryby na Wigilię bez kiszonej kapusty. Do jej zrobienia wystarczą cztery składniki

Surówka do ryby na Wigilię bez kiszonej kapusty. Do jej zrobienia wystarczą cztery składniki

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a tobie na pewno przez głowę zdążyło już przemknąć pytanie: jaką surówkę podać do ryby? Internet jest pełny takich przepisów, ale niemal wszystkie zawierają kapustę kiszoną. My mamy dla ciebie coś innego. Ta surówka wigilijna do ryby bez kapusty kiszonej na pewno ci się spodoba. 

Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva
Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva

20.12.2022 14:09

Kapusta lubi się ze Świętami. Łazanki z kapustą, pierogi, no i oczywiście bigos. W pewnym momencie można odczuć już delikatny przesyt tego ultra zdrowego warzywa. A wtedy pojawia się problem, bo przecież trzeba jeszcze przygotować surówkę do ryby.

Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva
Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva

Czemu to akurat kiszona kapusta tak często jest użyta w jednym przepisie z rybą? Chodzi tu o zasady łączenia smaków. Ponieważ ryby charakteryzują się delikatnie słodkim smakiem, to surówka, którą podajemy obok, powinna być raczej wytrawna, a nawet kwaśna. Tak przygotowana nie ,,przyćmi" smaku ryby, a jednocześnie nie złączy się z nią w mdłą kompozycję.

Oczywiście od wszystkich zasad są wyjątki i nie trzeba jak ognia unikać żadnych słodkich motywów na jednym talerzu z rybą. Warto jednak zadbać o odpowiedni balans smaków. Tym właśnie charakteryzuje się surówka z tego artykułu. Gotowa na przepis? Oto on.

Surówka wigilijna do ryby

Składniki:

  • 100 g pora
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pora umyj i oczyść (możesz go delikatnie rozciąć, żeby było ci łatwiej spłukać zalegający w środku piasek). Zdejmij z niego wierzchnią, twardą warstwę. Łodygę pokrój w cieniutkie krążki. Jeśli chcesz ograniczyć jego ostrość, umieść go na sicie i przelej wrzątkiem.

Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva
Surówka wigilijna do ryby - Pyszności; foto: Canva

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połącz ją w jednej misce z pokrojonym porem. Dodaj dwie łyżki majonezu i trochę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

A jeśli szukasz innego ciekawego połączenia ryby z warzywami, obejrzyj ten film z przepisem na roladę z karpia z pietruszką, chrzanem i parmezanem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie