PrzepisMistrzowska sałatka z ogórków. O wiele lepsza od klasycznej mizerii

Mistrzowska sałatka z ogórków. O wiele lepsza od klasycznej mizerii

Surówka z ogórków - Pyszności; Foto Canva.com
Surówka z ogórków - Pyszności; Foto Canva.com
09.06.2023 07:42

Ogórki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Największym przysmakiem w sezonie letnim jest przede wszystkim mizeria. Jednak, ogórki gruntowe sprawdzą się nie tylko na mizerię i do kiszenia, ale również do przygotowania smacznej surówki. Surówka z ogórków to propozycja dodatku do dań z grilla, czy obiadu. To prawdziwy symbol lata, po który większość osób sięga, gdy rozpoczyna się sezon na ogórki. Jak zrobić ten ogórkowy przysmak?

Jesteś miłośnikiem zdrowego odżywiania i zastanawiasz się nad tym, jak wykorzystać sezonowe warzywa w swojej kuchni. Jako, że za kilka tygodni rozpocznie się sezon na ogórki, to warto byś już teraz poznał przepis na surówkę z ogórków. Jest uniwersalna, smaczna, pachnąca, a w jej skład, oprócz ogórków, wchodzą inne popularne warzywa, które uprawiasz w swoim ogrodzie. To surówka, którą możesz podać do praktycznie każdego obiadu. Ten wiosenno-letni przysmak zachwyci całą twoją rodzinę.

Dlaczego surówka z ogórków to dobry dodatek do obiadu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najpopularniejszym dodatkiem do obiadu z ogórków jest mizeria. Okazuje się, że ogórki można podać również w innej ciekawej formie. Surówka z ogórków łączy w sobie smaki popularnych sezonowych warzyw. Jednocześnie, dostarczasz swojemu organizmowi solidną porcję witamin i minerałów. Ten dodatek świetnie pasuje do obiadu, czy dań z grilla. Jest pyszna, szybka do wykonania i co ważne, działa orzeźwiająco w te upalne dni.

Ogórki - Pyszności; Foto Canva.com
Ogórki - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z ogórków jest dobrym dodatkiem do obiadu ze względu na swoją świeżość, chrupkość, orzeźwiający smak, wartość odżywczą, łatwość przygotowania i uniwersalność. Dodaje urozmaicenia i świeżości do posiłku, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych.

Surówka z ogórków przepis - jak zrobić ten dodatek do obiadu?

Jako, że już wkrótce sezon na ogórki, to surówka z ogórków będzie naprawdę świetnym wyborem, jeśli chodzi o rodzinny obiad, czy grill. Wystarczy pokroić ogórki, dodać do nich kilka składników, które masz pod ręką i gotowe. Jest banalnie prosta i niezwykle smaczna.

Składniki:

  • 6 średnich rzodkiewek
  • około 500 g świeżych ogórków
  • pół pęczka koperku
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • pół czerwonej cebuli
  • sól i pieprz
  • pół pęczka szczypiorku.
Pokrojona rzodkiewka - Pyszności; Foto Canva.com
Pokrojona rzodkiewka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli masz własny ogródek, to nie musisz obierać ogórków. W przeciwnym razie, obierz je ze skórki, pokrój w drobne plasterki i odciśnij z nadmiaru wody. Rozłóż je na talerzu.
  2. Pokrój rzodkiewki w drobne plasterki.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie pióra.
  4. Rozłóż wszystkie warzywa na talerzu.
  5. Dodaj do śmietany posiekany koperek i szczypiorek oraz sól i pieprz. Zamieszaj dokładnie i umieść kleksy śmietany na surówce.
  6. Wrzuć do surówki resztę koperku i szczypiorku oraz dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także