Cztery surówki, które pasują do każdego mięsnego i rybnego obiadu. Bez ciężkich sosów i wymyślnych dodatków
Chrupiące i pyszne surówki, które odmienią Twój obiad. Dzięki tym przepisom wprowadzisz porcję warzyw na swój talerz i urozmaicisz każdy posiłek.
14.09.2022 | aktual.: 14.09.2022 15:03
Pomysł na surówkę
Nie wyobrażamy sobie obiadu bez porcji warzyw. Nie bez powodu lekarze i dietetycy zachęcają do jedzenia minimum 5 porcji dziennie. Nie każdy ma jednak ochotę chrupać marchewkę lub sałatę. Jak przemycić porcję witamin? Najlepiej w surówce do obiadu. Dziś mamy dla Ciebie cztery inspiracje na surówki, które odmienią Twój obiad i sprawią, że nawet niejadek z chęcią zje porcję warzyw. Takie mieszanki są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż gotowce ze sklepu.
Zobacz wszystkie surówki krok po kroku na naszym kanale YouTube:
Surówki do obiadu
Składniki:
Surówka 1:
500 g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 czerwona papryka
140 g kukurydzy konserwowej
1 mały pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
Surówka 2
4 pomidory
3 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
1 cebula
1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
Surówka 3
1 kapusta pekińska
1 ogórek zielony
140 g kukurydzy konserwowej
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu jabłkowego
Surówka 4
1 średni korzeń selera
1 jabłko
1/2 cytryny - sok
120 g rodzynek sułtańskich- namoczonych
200 g śmietany 18%
100 g majonezu
3 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania surówki z kiszonej kapusty. Tym razem podamy ją w nieco inny sposób. Kiszoną kapustę przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną czerwoną paprykę, startą na tarce marchewkę, kukurydzę konserwową, posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz przyprawy: cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj. Posyp całość szczypiorkiem i gotowe.
Czas na drugą surówkę. Pomidory dobrze umyj i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, paprykę, cebulę oraz świeży koperek. Polej całość olejem roślinnym, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.
Bazą kolejnej surówki jest kapusta pekińska. Umyj ją dobrze, usuń twardą część i posiekaj. Przełóż do miski i dodaj kukurydzę, zielonego ogórka, cienkie plasterki rzodkiewki oraz startą marchewkę. Dopraw warzywa solą,cukrem i octem jabłkowy. Polej całość olejem roślinnym, posyp koperkiem i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę wymieszaj z majonezem, miodem, sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
Seler zetrzyj na drobne wiórki, dodaj starte jabłko, namoczone wcześniej i odsączone rodzynki sułtańskie oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj całość i serwuj pyszną surówkę do obiadu.