Cztery surówki, które pasują do każdego mięsnego i rybnego obiadu. Bez ciężkich sosów i wymyślnych dodatków

Chrupiące i pyszne surówki, które odmienią Twój obiad. Dzięki tym przepisom wprowadzisz porcję warzyw na swój talerz i urozmaicisz każdy posiłek.

Obrazek
Ewa

Pomysł na surówkę

Nie wyobrażamy sobie obiadu bez porcji warzyw. Nie bez powodu lekarze i dietetycy zachęcają do jedzenia minimum 5 porcji dziennie. Nie każdy ma jednak ochotę chrupać marchewkę lub sałatę. Jak przemycić porcję witamin? Najlepiej w surówce do obiadu. Dziś mamy dla Ciebie cztery inspiracje na surówki, które odmienią Twój obiad i sprawią, że nawet niejadek z chęcią zje porcję warzyw. Takie mieszanki są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż gotowce ze sklepu.

Zobacz wszystkie surówki krok po kroku na naszym kanale YouTube: 

Surówki do obiadu

Składniki:

Surówka 1:

500 g kiszonej kapusty

2 marchewki

1 czerwona papryka

140 g kukurydzy konserwowej

1 mały pęczek szczypiorku

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

Surówka 2

4 pomidory

3 ogórki kiszone

1 czerwona papryka

1 cebula

1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki

Surówka 3

1 kapusta pekińska

1 ogórek zielony

140 g kukurydzy konserwowej

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek koperku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu jabłkowego

Surówka 4

1 średni korzeń selera

1 jabłko

1/2 cytryny - sok

120 g rodzynek sułtańskich- namoczonych

200 g śmietany 18%

100 g majonezu

3 łyżki miodu

2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania surówki z kiszonej kapusty. Tym razem podamy ją w nieco inny sposób. Kiszoną kapustę przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną czerwoną paprykę, startą na tarce marchewkę, kukurydzę konserwową, posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz przyprawy: cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj. Posyp całość szczypiorkiem i gotowe.

Obrazek
Surówki do obiadu- Pyszności

Czas na drugą surówkę. Pomidory dobrze umyj i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, paprykę, cebulę oraz świeży koperek. Polej całość olejem roślinnym, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Bazą kolejnej surówki jest kapusta pekińska. Umyj ją dobrze, usuń twardą część i posiekaj. Przełóż do miski i dodaj kukurydzę, zielonego ogórka, cienkie plasterki rzodkiewki oraz startą marchewkę. Dopraw warzywa solą,cukrem i octem jabłkowy. Polej całość olejem roślinnym, posyp koperkiem i dokładnie wymieszaj.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Śmietankę wymieszaj z majonezem, miodem, sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Obrazek
Surówki do obiadu- Pyszności

Seler zetrzyj na drobne wiórki, dodaj starte jabłko, namoczone wcześniej i odsączone rodzynki sułtańskie oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj całość i serwuj pyszną surówkę do obiadu.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów