Cztery surówki, które pasują do każdego mięsnego i rybnego obiadu. Bez ciężkich sosów i wymyślnych dodatków

Chrupiące i pyszne surówki, które odmienią Twój obiad. Dzięki tym przepisom wprowadzisz porcję warzyw na swój talerz i urozmaicisz każdy posiłek.

Obrazek
Ewa

Pomysł na surówkę

Nie wyobrażamy sobie obiadu bez porcji warzyw. Nie bez powodu lekarze i dietetycy zachęcają do jedzenia minimum 5 porcji dziennie. Nie każdy ma jednak ochotę chrupać marchewkę lub sałatę. Jak przemycić porcję witamin? Najlepiej w surówce do obiadu. Dziś mamy dla Ciebie cztery inspiracje na surówki, które odmienią Twój obiad i sprawią, że nawet niejadek z chęcią zje porcję warzyw. Takie mieszanki są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż gotowce ze sklepu.

Zobacz wszystkie surówki krok po kroku na naszym kanale YouTube: 

Surówki do obiadu

Składniki:

Surówka 1:

500 g kiszonej kapusty

2 marchewki

1 czerwona papryka

140 g kukurydzy konserwowej

1 mały pęczek szczypiorku

4 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

Surówka 2

4 pomidory

3 ogórki kiszone

1 czerwona papryka

1 cebula

1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki

Surówka 3

1 kapusta pekińska

1 ogórek zielony

140 g kukurydzy konserwowej

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek koperku

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu jabłkowego

Surówka 4

1 średni korzeń selera

1 jabłko

1/2 cytryny - sok

120 g rodzynek sułtańskich- namoczonych

200 g śmietany 18%

100 g majonezu

3 łyżki miodu

2 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania surówki z kiszonej kapusty. Tym razem podamy ją w nieco inny sposób. Kiszoną kapustę przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną czerwoną paprykę, startą na tarce marchewkę, kukurydzę konserwową, posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz przyprawy: cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj. Posyp całość szczypiorkiem i gotowe.

Obrazek
Surówki do obiadu- Pyszności

Czas na drugą surówkę. Pomidory dobrze umyj i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj pokrojone ogórki kiszone, paprykę, cebulę oraz świeży koperek. Polej całość olejem roślinnym, dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Bazą kolejnej surówki jest kapusta pekińska. Umyj ją dobrze, usuń twardą część i posiekaj. Przełóż do miski i dodaj kukurydzę, zielonego ogórka, cienkie plasterki rzodkiewki oraz startą marchewkę. Dopraw warzywa solą,cukrem i octem jabłkowy. Polej całość olejem roślinnym, posyp koperkiem i dokładnie wymieszaj.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności

Śmietankę wymieszaj z majonezem, miodem, sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Obrazek
Surówki do obiadu- Pyszności

Seler zetrzyj na drobne wiórki, dodaj starte jabłko, namoczone wcześniej i odsączone rodzynki sułtańskie oraz przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj całość i serwuj pyszną surówkę do obiadu.

Surówki do obiadu- Pyszności
Surówki do obiadu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇