Świąteczny piernik z pyszną polewą. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego
Świąteczny piernik to "must have" na każdym bożonarodzeniowym stole. Dziś pokażemy Ci, jak go przygotować w prosty i szybki sposób.
13.12.2021 | aktual.: 13.12.2021 14:33
Piernik- świąteczna tradycja
Istnieje teoria, że ciasto z dodatkiem przypraw korzennych było znane już w starożytnej Grecji. Znana jest również historia, że piernik po raz pierwszy pojawił się w 992 roku, kiedy to ormiański mnich miał podzielić się przepisem na pyszny wypiek z francuskimi mnichami.
Do Polski piernik przywędrował z Holandii i początkowo był ciastem dla najbogatszych. Mężczyźni zagryzali nim wódkę, a damy delektowały się przysmakiem podczas podwieczorków. Najstarszy przepis na piernik pochodzi z 1725 roku z czasopisma medycznego.
Przepis na ciasto piernikowe
Nasz przepis na ciasto piernikowe jest bajecznie prosty i poradzi sobie z nim praktycznie każdy. Co najważniejsze, możesz delektować się wypiekiem od razu po upieczeniu. Piernik jest miękki i wilgotny, a czekoladowa polewa zwieńcza dzieło.
Przepis krok po kroku opisaliśmy poniżej.
Pyszny wypiek przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Składniki na piernik
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g roztopionego masła
- 270 g powideł śliwkowych
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Składniki na polewę
- 80 g masła
- 80 ml mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich/migdałów/orzechów pekan
- kilka czereśni w syropie
Piernik
Cały proces rozpocznij od przygotowania składników na ciasto.
Najpierw przygotuj suche składniki. W tym celu połącz przesiane przez sitko nastepujące produkty: mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste.
W kolejnej misce wymieszaj ze sobą: roztopione masło, powidła śliwkowe, miód spadziowy, ciemne kakao oraz przyprawę do piernika. Połącz składniki przy pomocy kuchennej rózgi.
Jeśli wybierzesz miód naturalny, a nie sztuczny, to piernik będzie mógł dłużej poleżeć i będzie miał dłuższą zdatność do spożycia. Wybierając przyprawę do piernika postaraj się sięgnąć po taką, która nie ma w swoim składzie mąki i nie dominuje w niej cukier.
Na koniec przy pomocy robota kuchennego zmiksuj jajka i cukier. Kiedy mieszanka będzie już puszysta, zacznij dodawać stopniowo mieszankę z powidłami. Nie zapomnij również o mieszane suchych składników.
Pieczenie
Teraz przygotuj formę do pieczenia. Na spodzie i bokach formy o średnicy 20 cm rozprowadź masło, po czym dodaj papier do pieczenia.
W tak przygotowanej formie rozprowadź mieszankę na piernik. Po czym wstaw ją do Ovi Smart na 1,5 godziny. Temperaturę urządzenia ustaw na 150 stopni Celsjusza.
I tu mała porada na koniec. Przed wyjęciem piernika z urządzenia włóż w ciasto wykałaczkę. Jeśli będzie ona sucha, to znak, że piernik jest już w 100% gotowy.
Dekorowanie i podanie
Ostudzone ciasto udekoruj przy pomocy polewy czekoladowej.
Aby ją przygotować, połącz w rondelku na palniku: masło, mleko oraz gorzką czekoladę. Wymieszaj składniki i gotuj do powstania jednolitej mieszanki. Rób to na małym ogniu, żeby niczego nie przypalić. Oczywiście możesz wykorzystać tu również kajmak, domowy lukier lub polewę toffi.
Nasz świąteczny wypiek ozdobiliśmy również przy pomocy posiekanych orzechów włoskich. Świetnie sprawdzą się tutaj również migdały, jak i orzechy pekan. Na koniec pyszny piernik ozdobiliśmy przy pomocy czereśni w syropie. Smacznego!