9 trików, dzięki którym zachowasz świeżość owoców i warzyw na dłużej. Przydadzą się nawet rajstopy

W każdej kuchni można znaleźć owoce i warzywa. Ale czy wszyscy wiedzą, co zrobić, aby wydłużyć ich czas przydatności?

Obrazek
Frania

O tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł. Znajdziesz w nim wiele cennych wskazówek!

#1 Truskawki

Użyj roztworu z octu i wody (proporcja 1:10), w którym umieścisz truskawki. Po takiej kąpiel odcedź owoce i dokładnie je spłucz. Po wysuszeniu, przechowuj w lodówce.

Ta mieszanka skutecznie zabije zarodniki pleśni na owocach. Co więcej, nie ma wpływu na smak truskawek.

#2 Seler i brokuł

Wystarczy, że owiniesz warzywa w folię aluminiową i będziesz przechowywać je w lodówce. Mega proste, a naprawdę skuteczne!

#3 Ziemniaki

Czas na ziemniaki, które jak się okazują potrzebują towarzystwa w postaci jabłka, by zachować swą świeżość na dłużej!

Jabłka produkują etylen, dzięki czemu ziemniaki stają się twardsze i dłużej nadają się do spożycia. Pamiętaj również o tym, że należy przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

#4 Banany

Aby wydłużyć żywotność bananów, wystarczy, że owiniesz ich łodygi folią spożywczą. I to wszystko!

#5 Sałata

Największy wróg w przypadku świeżości sałaty to wilgoć. Dlatego jeśli chcesz zapobiec temu procesowi, przykryj zieleninę ręcznikiem papierowym i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej.

Pamiętaj, aby wymieniać ręcznik papierowy co jakiś czas.

#6 Pomidory

Obrazek

Po pierwsze, pomidorów nie przechowuj w lodówce. Inaczej zabijesz nie tylko smak, ale i zmienisz ich konsystencję.

Po drugie, pamiętaj, aby przechowywać je łodygą do góry. W przeciwnym wypadku znacznie szybciej będą robić się miękkie.

#7 Świeże zioła

Po kolacji zostało Ci sporo świeżych ziół, ale nie wiesz co z nimi zrobić?

Wstaw je do szklanki lub słoika z wodą i przykryj woreczkiem. Dzięki temu wydłużysz ich czas przydatności.

#8 Cebula

Cebula, podobnie jak ziemniaki, powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Co więcej, istnieje ciekawy trik z wykorzystaniem rajstop, które stosowały jeszcze nasze babcie. Umieść cebule w rajstopach i zawieś je na ścianie. Taka osłona zapewnia nie tylko dobry przepływ powietrza, ale też pochłania wilgoć.

#9 Awokado

Obrazek

Podziel awokado na mniejsze kawałki i skrop je sokiem z cytryny. Następnie umieść w plastikowym opakowaniu i szczelnie je zabezpiecz. I to wszystko!

Daj znać czy wykorzystasz zaprezentowane triki!
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil