9 trików, dzięki którym zachowasz świeżość owoców i warzyw na dłużej. Przydadzą się nawet rajstopy

W każdej kuchni można znaleźć owoce i warzywa. Ale czy wszyscy wiedzą, co zrobić, aby wydłużyć ich czas przydatności?

Obrazek
Frania

O tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł. Znajdziesz w nim wiele cennych wskazówek!

#1 Truskawki

Użyj roztworu z octu i wody (proporcja 1:10), w którym umieścisz truskawki. Po takiej kąpiel odcedź owoce i dokładnie je spłucz. Po wysuszeniu, przechowuj w lodówce.

Ta mieszanka skutecznie zabije zarodniki pleśni na owocach. Co więcej, nie ma wpływu na smak truskawek.

#2 Seler i brokuł

Wystarczy, że owiniesz warzywa w folię aluminiową i będziesz przechowywać je w lodówce. Mega proste, a naprawdę skuteczne!

#3 Ziemniaki

Czas na ziemniaki, które jak się okazują potrzebują towarzystwa w postaci jabłka, by zachować swą świeżość na dłużej!

Jabłka produkują etylen, dzięki czemu ziemniaki stają się twardsze i dłużej nadają się do spożycia. Pamiętaj również o tym, że należy przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

#4 Banany

Aby wydłużyć żywotność bananów, wystarczy, że owiniesz ich łodygi folią spożywczą. I to wszystko!

#5 Sałata

Największy wróg w przypadku świeżości sałaty to wilgoć. Dlatego jeśli chcesz zapobiec temu procesowi, przykryj zieleninę ręcznikiem papierowym i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej.

Pamiętaj, aby wymieniać ręcznik papierowy co jakiś czas.

#6 Pomidory

Obrazek

Po pierwsze, pomidorów nie przechowuj w lodówce. Inaczej zabijesz nie tylko smak, ale i zmienisz ich konsystencję.

Po drugie, pamiętaj, aby przechowywać je łodygą do góry. W przeciwnym wypadku znacznie szybciej będą robić się miękkie.

#7 Świeże zioła

Po kolacji zostało Ci sporo świeżych ziół, ale nie wiesz co z nimi zrobić?

Wstaw je do szklanki lub słoika z wodą i przykryj woreczkiem. Dzięki temu wydłużysz ich czas przydatności.

#8 Cebula

Cebula, podobnie jak ziemniaki, powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Co więcej, istnieje ciekawy trik z wykorzystaniem rajstop, które stosowały jeszcze nasze babcie. Umieść cebule w rajstopach i zawieś je na ścianie. Taka osłona zapewnia nie tylko dobry przepływ powietrza, ale też pochłania wilgoć.

#9 Awokado

Obrazek

Podziel awokado na mniejsze kawałki i skrop je sokiem z cytryny. Następnie umieść w plastikowym opakowaniu i szczelnie je zabezpiecz. I to wszystko!

Daj znać czy wykorzystasz zaprezentowane triki!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇