9 trików, dzięki którym zachowasz świeżość owoców i warzyw na dłużej. Przydadzą się nawet rajstopy
W każdej kuchni można znaleźć owoce i warzywa. Ale czy wszyscy wiedzą, co zrobić, aby wydłużyć ich czas przydatności?
23.11.2018 12:17
O tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł. Znajdziesz w nim wiele cennych wskazówek!
#1 Truskawki
Użyj roztworu z octu i wody (proporcja 1:10), w którym umieścisz truskawki. Po takiej kąpiel odcedź owoce i dokładnie je spłucz. Po wysuszeniu, przechowuj w lodówce.
Ta mieszanka skutecznie zabije zarodniki pleśni na owocach. Co więcej, nie ma wpływu na smak truskawek.
#2 Seler i brokuł
Wystarczy, że owiniesz warzywa w folię aluminiową i będziesz przechowywać je w lodówce. Mega proste, a naprawdę skuteczne!
#3 Ziemniaki
Czas na ziemniaki, które jak się okazują potrzebują towarzystwa w postaci jabłka, by zachować swą świeżość na dłużej!
Jabłka produkują etylen, dzięki czemu ziemniaki stają się twardsze i dłużej nadają się do spożycia. Pamiętaj również o tym, że należy przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
#4 Banany
Aby wydłużyć żywotność bananów, wystarczy, że owiniesz ich łodygi folią spożywczą. I to wszystko!
#5 Sałata
Największy wróg w przypadku świeżości sałaty to wilgoć. Dlatego jeśli chcesz zapobiec temu procesowi, przykryj zieleninę ręcznikiem papierowym i zabezpiecz przy pomocy folii spożywczej.
Pamiętaj, aby wymieniać ręcznik papierowy co jakiś czas.
#6 Pomidory
Po pierwsze, pomidorów nie przechowuj w lodówce. Inaczej zabijesz nie tylko smak, ale i zmienisz ich konsystencję.
Po drugie, pamiętaj, aby przechowywać je łodygą do góry. W przeciwnym wypadku znacznie szybciej będą robić się miękkie.
#7 Świeże zioła
Po kolacji zostało Ci sporo świeżych ziół, ale nie wiesz co z nimi zrobić?
Wstaw je do szklanki lub słoika z wodą i przykryj woreczkiem. Dzięki temu wydłużysz ich czas przydatności.
#8 Cebula
Cebula, podobnie jak ziemniaki, powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Co więcej, istnieje ciekawy trik z wykorzystaniem rajstop, które stosowały jeszcze nasze babcie. Umieść cebule w rajstopach i zawieś je na ścianie. Taka osłona zapewnia nie tylko dobry przepływ powietrza, ale też pochłania wilgoć.
#9 Awokado
Podziel awokado na mniejsze kawałki i skrop je sokiem z cytryny. Następnie umieść w plastikowym opakowaniu i szczelnie je zabezpiecz. I to wszystko!