Sylwestrowe danie, które zrobisz w mig. Jeden składnik pomaga rozprawić się z kacem
Przy szaleństwie sylwestrowej nocy warto zadbać o to, aby na stole pojawiło się danie, które zapewni spokój żołądka. W tej roli znakomicie sprawdzi się strogonow. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że smakuje dobrze również następnego dnia, a jeden ze składników tego dania to popularny sposób na kaca.
29.12.2023 09:31
Przed nami jedna z nocy, podczas której najdłużej siedzimy i imprezujemy w mniejszym lub większym gronie. Jedną z podstaw dobrej zabawy jest smaczne jedzenie, które doda sił. W tej roli świetnie sprawdzi się strogonow, będący na co dzień w cieniu rosołu, żurku czy flaczków. Pożywna porcja mięsnego gulaszu postawi na nogi również pierwszego dnia nowego roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bouef stroganow
To danie sycące, bardzo mięsne i pełne smaku. Obok kawałków wołowiny znaleźć w nim można również ogórki kiszone, pieczarki oraz kolorową paprykę. Ważnym składnikiem jest również woda spod ogórków, która nie tylko dodaje smaku, ale również delikatnie zagęszcza sos. To świetna podkładka,
Po mięsną, tłustą potrawę warto sięgnąć ok. 1 godzinę przed rozpoczęciem picia alkoholu. Lipidy tworzą warstwę ochronną, która spowalnia metabolizm, dzięki czemu wchłanianie alkoholu do organizmu jest utrudnione. To jeden z lepszych i smaczniejszych sposobów na to, aby zapobiec kacowi.
Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 500 g pieczarek,
- 2 papryki,
- kilka kiszonych ogórków,
- 700 ml bulionu mięsnego lub rosołu,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku,
- 150 m śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra,
- 3 łyżki mąki do zagęszczenia,
- łyżeczka musztardy,
- pół szklanki soku z ogórków,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokrój w kawałki lub paski i przełóż do miski.
- Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę oleju, sól oraz łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, podsyp mąką i wymieszaj.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso przez ok. 5-7 minut, aż się zamknie.
- Paprykę, pieczarki i ogórki pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż przez 3 minuty.
- Następnie wlej bulion, dorzuć kilka liści laurowych oraz kulek ziela angielskiego.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i duś całość przez 50 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i bulion nieco się zredukuje. Jeśli będzie go za mało, dolej większą ilość.
- Pod koniec duszenia wlej sok z ogórków kiszonych oraz zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa, kaszy, ziemniaków lub klusek. Smacznego!