Sylwestrowe danie, które zrobisz w mig. Jeden składnik pomaga rozprawić się z kacem

Przy szaleństwie sylwestrowej nocy warto zadbać o to, aby na stole pojawiło się danie, które zapewni spokój żołądka. W tej roli znakomicie sprawdzi się strogonow. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że smakuje dobrze również następnego dnia, a jeden ze składników tego dania to popularny sposób na kaca.

Strogonow - PysznościStrogonow - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | truembie
Ewa Malinowska

Przed nami jedna z nocy, podczas której najdłużej siedzimy i imprezujemy w mniejszym lub większym gronie. Jedną z podstaw dobrej zabawy jest smaczne jedzenie, które doda sił. W tej roli świetnie sprawdzi się strogonow, będący na co dzień w cieniu rosołu, żurku czy flaczków. Pożywna porcja mięsnego gulaszu postawi na nogi również pierwszego dnia nowego roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Bouef stroganow

To danie sycące, bardzo mięsne i pełne smaku. Obok kawałków wołowiny znaleźć w nim można również ogórki kiszone, pieczarki oraz kolorową paprykę. Ważnym składnikiem jest również woda spod ogórków, która nie tylko dodaje smaku, ale również delikatnie zagęszcza sos. To świetna podkładka,

Strogonow - Pyszności
Strogonow - Pyszności © Canva | kwasny221

Po mięsną, tłustą potrawę warto sięgnąć ok. 1 godzinę przed rozpoczęciem picia alkoholu. Lipidy tworzą warstwę ochronną, która spowalnia metabolizm, dzięki czemu wchłanianie alkoholu do organizmu jest utrudnione. To jeden z lepszych i smaczniejszych sposobów na to, aby zapobiec kacowi.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 papryki,
  • kilka kiszonych ogórków,
  • 700 ml bulionu mięsnego lub rosołu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 m śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra,
  • 3 łyżki mąki do zagęszczenia,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół szklanki soku z ogórków,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w kawałki lub paski i przełóż do miski.
  2. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę oleju, sól oraz łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, podsyp mąką i wymieszaj.
  4. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso przez ok. 5-7 minut, aż się zamknie.
  5. Paprykę, pieczarki i ogórki pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i smaż przez 3 minuty.
  6. Następnie wlej bulion, dorzuć kilka liści laurowych oraz kulek ziela angielskiego.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś całość przez 50 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i bulion nieco się zredukuje. Jeśli będzie go za mało, dolej większą ilość.
  8. Pod koniec duszenia wlej sok z ogórków kiszonych oraz zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa, kaszy, ziemniaków lub klusek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯