Ten syrop Pascala Brodnickiego jest jedyny w swoim rodzaju. Nie ma lepszego do deserów i kawy

Zastosowań dla syropu waniliowego jest wiele. Może być zamiennikiem cukru w kawie, dodatkiem do deserów, placków czy naleśników. Jest też nieodłącznym elementem słynnego koktajlu z dodatkiem martini. Dowiedz się jak zrobić syrop waniliowy w prosty i przyjemny sposób, kierując się radami od samego Pascala Brodnickiego.

ObrazekSyrop waniliowy - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Pascal Brodnicki

Wanilia jest doskonałym przykładem tego, jak wieloma smakami obdarzyła nas natura. Żeby jednak odkryć część z nich, trzeba było się sporo namęczyć.

Wyobraźcie sobie: gdzieś tam, w Ameryce Południowej rosło drzewo o dziwnych, podłużnych owocach przypominających nieco strąki fasoli. Ktoś, kiedyś, wpadł na to, by te owoce poddać 6-miesięcznemu procesowi naprzemiennej fermentacji i suszenia, na końcu którego czekał niesamowicie aromatyczny, korzenny produkt.

Obrazek
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Aż żal byłoby teraz nie korzystać z tego pracochłonnego odkrycia, prawda? Ku satysfakcji prekursorom uprawy wanilii - zastosowań dla niej jest naprawdę dużo. A syrop waniliowy, stworzony z tego owocu, ma ich chyba jeszcze więcej. Sprawdź więc poniższy przepis na taki syrop, który przygotował nie kto inny jak Pascal Brodnicki.

Domowy syrop waniliowy od Pascala Brodnickiego

Składniki:

3 laski wanilii

400 ml wody

200 g cukru

Sposób przygotowania:

Wodę przelej do garnka. Dosyp do niej cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.

Laski wanilii przekrój wzdłuż ostrym nożem o cienkim ostrzu. Wydłub ziarenka ze środka i zarówno je, jak i opróżnione laski wrzuć do wody z cukrem.

Obrazek
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Podgotuj całość około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie jeszcze raz zagrzej syrop i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. W tym miejscu Pascal Brodnicki doradza, by przy pomocy pędzelka kuchennego zebrać drobiny wanilii, które zebrały się na ściankach garnka, i dodać je z powrotem do mieszanki.

Syrop waniliowy wystudź i przelej do butelki. Jak twierdzi Pascal, możesz z niego korzystać kolejne 4-5 tygodni.

Skoro jesteś już posiadaczką domowego syropu waniliowego, może teraz szukasz inspiracji na pyszne, bezalkoholowe koktajle? Sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej