PrzepisTen syrop Pascala Brodnickiego jest jedyny w swoim rodzaju. Nie ma lepszego do deserów i kawy

Ten syrop Pascala Brodnickiego jest jedyny w swoim rodzaju. Nie ma lepszego do deserów i kawy

Zastosowań dla syropu waniliowego jest wiele. Może być zamiennikiem cukru w kawie, dodatkiem do deserów, placków czy naleśników. Jest też nieodłącznym elementem słynnego koktajlu z dodatkiem martini. Dowiedz się jak zrobić syrop waniliowy w prosty i przyjemny sposób, kierując się radami od samego Pascala Brodnickiego.

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Pascal Brodnicki
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Pascal Brodnicki

19.11.2022 19:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wanilia jest doskonałym przykładem tego, jak wieloma smakami obdarzyła nas natura. Żeby jednak odkryć część z nich, trzeba było się sporo namęczyć.

Wyobraźcie sobie: gdzieś tam, w Ameryce Południowej rosło drzewo o dziwnych, podłużnych owocach przypominających nieco strąki fasoli. Ktoś, kiedyś, wpadł na to, by te owoce poddać 6-miesięcznemu procesowi naprzemiennej fermentacji i suszenia, na końcu którego czekał niesamowicie aromatyczny, korzenny produkt.

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Aż żal byłoby teraz nie korzystać z tego pracochłonnego odkrycia, prawda? Ku satysfakcji prekursorom uprawy wanilii - zastosowań dla niej jest naprawdę dużo. A syrop waniliowy, stworzony z tego owocu, ma ich chyba jeszcze więcej. Sprawdź więc poniższy przepis na taki syrop, który przygotował nie kto inny jak Pascal Brodnicki.

Domowy syrop waniliowy od Pascala Brodnickiego

Składniki:

3 laski wanilii

400 ml wody

200 g cukru

Sposób przygotowania:

Wodę przelej do garnka. Dosyp do niej cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.

Laski wanilii przekrój wzdłuż ostrym nożem o cienkim ostrzu. Wydłub ziarenka ze środka i zarówno je, jak i opróżnione laski wrzuć do wody z cukrem.

Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva
Syrop waniliowy - Pyszności; foto: Canva

Podgotuj całość około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie jeszcze raz zagrzej syrop i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. W tym miejscu Pascal Brodnicki doradza, by przy pomocy pędzelka kuchennego zebrać drobiny wanilii, które zebrały się na ściankach garnka, i dodać je z powrotem do mieszanki.

Syrop waniliowy wystudź i przelej do butelki. Jak twierdzi Pascal, możesz z niego korzystać kolejne 4-5 tygodni.

Skoro jesteś już posiadaczką domowego syropu waniliowego, może teraz szukasz inspiracji na pyszne, bezalkoholowe koktajle? Sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube.