Popisowa szarlotka Danuty Wałęsy. Były prezydent za nią przepada
Szarlotka Danuty Wałęsy z prostych i tanich składników to przepis, który warto mieć w swoim domu. To tym deserem zajada się prezydent Lech Wałęsa.
22.06.2023 17:00
Danuta Wałęsa przez większą część życia żyła w cieniu męża. W ostatnich latach zainteresowanie jej osobą zdecydowanie wzrosło. Na fali popularności powstał monodramat "Danuta W.", w którym Krystyna Janda relacjonuje wydarzenia, nie wcielając się bezpośrednio w postać byłej prezydentowej. Na scenie przygotowuje jabłecznik według przepisu pani Danuty, którym następnie dzieli się z publicznością. Inspiracją do stworzenia sztuki była bestsellerowa książka Danuty Wałęsy pt. "Marzenia i tajemnice".
Smaczna sztuka teatralna
Scena podczas spektaklu zamieniała się w nowocześnie umeblowaną kuchnię ze szklanym stołem i przezroczystym piekarnikiem, w którym ląduje szarlotka z przepisu Danuty Wałęsy. Przez całą sztukę aktorka przygotowywała jabłka, kroiła je i piekła ciasto, aby na koniec poczęstować całą widownię. Jak relacjonują widzowie, sala teatralna wypełniona była zapachem domowego jabłecznika i cynamonu, a samo ciasto smakuje wybornie.
Szarlotka Danuty Wałęsy- prosty przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 5-6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj masło i posiekaj całość nożem.
- Dorzuć cukier, żółtka oraz aromat i wyrób ciasto. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj kwaśną śmietanę.
- Ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
- Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyłóż na blaszkę.
- Dodaj obrane i pokrojone jabłka. Możesz dodatkowo oprószyć je cynamonem i cukrem, jeśli są kwaśne.
- Na górę zetrzyj drugą połowę ciasta.
- Piecz przez 45 minut w 200 st. Celsjusza
Przestudzone ciasto możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem. Na ciepło świetnie będzie komponowało się z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych. Ten prosty przepis z łatwo dostępnych składników warto mieć w swoim zeszycie z przepisami.