Szklanka zimnej wody do rosołu. Babciny trik uratuje obiad
Szklanka zimnej wody do rosołu potrafi zdziałać cuda. Kiedy pierwszy raz widzieliśmy, jak robi to babcia, myśleliśmy, że po prostu nagle stwierdziła, że zupy wyszło za mało. To zupełnie nie to.
20.01.2023 07:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół to tradycja, historia, sposób na wiele dolegliwości i wypełnienie domu rodzinną atmosferą. Można więc go uznać za swojego rodzaju symbol. Miska ciepłej zupy to coś więcej niż pierwsze danie. Pewnie stwierdzisz, że trochę przesadzamy, ale my po prostu naprawdę kochamy rosół!
Żeby jednak ta potrawa uderzyła w nasze nostalgiczne tony, musi spełniać pewne wymagania. Dobry rosół jest aromatyczny, o pięknym kolorze, nie za tłusty ani chudy. A przede wszystkim musi być klarowny. Mętny rosół jest jak niedoprawione flaczki czy spalone na wiór naleśniki. Klarowność tej zupy to podstawa. Dlaczego czasem taki nie wychodzi i co się zmieni, jeśli do bulionu dolejemy zimnej wody?
Mętny bulion
Najczęstszą przyczyną braku klarowności rosołu jest wrzucenie mięsa do gorącej wody. Drób zawsze powinniśmy zalewać zimną wodą — to jedna z podstawowych reguł przygotowywania rosołu. Wrząca woda spowoduje szybkie ścięcie się białka i wydzielenie się większej ilości szumowin, których nie damy rady wyłowić. Ponadto będzie to miało konsekwencje smakowe, bo szybko ścięte mięso nie odda swojego aromatu zupie. Rosół wyjdzie więc nie tylko mętny, ale również mniej smaczny.
Tu dochodzimy do drugiej reguły gotowania rosołu. Nie można się z tym spieszyć. Zupa powinna dochodzić powoli. Minimalny ogień i dużo cierpliwości to recepta dobrego i klarownego rosołu. I to właśnie w tym momencie pojawia się szklanka zimnej wody do rosołu.
Szklanka zimnej wody do rosołu
Clou całej sprawy jest nagłe obniżenie temperatury gotowanej zupy. Jest to tak zwane hartowanie, do którego możesz użyć zimnej wody albo nawet kostek lodu. Dzięki temu zupa stanie się cudownie klarowna, nawet jeśli do tej pory wszystko wskazywało na to, że wyjdzie absolutnie mętna.
Tę technikę możesz stosować nawet kilka razy podczas gotowania. Wlej szklankę zimnej wody do rosołu lub wrzuć do niego kostkę lodu. Obserwuj wtedy bieg wydarzeń — wokół lodu zbierze się nagle nadmiar tłuszczu, który sprawił, że rosół stał się mętny. Możesz go wtedy bez problemu wyłowić.
Rzuć też okiem na ten przepis na domowy twarożek z 2 składników. Prosto z naszego kanału na YouTube.