Szybki patent na kapustę do gołąbków. Nie potrzebujesz ani wody, ani nawet garnka

Przygotowanie kapusty na gołąbki jeszcze nigdy nie było tak proste. Żeby to zrobić, nie potrzebujesz już ani dużego garnka, ani nawet... wody. To ciekawe rozwiązanie na sytuacje niecodzienne, na przykład niespodziewanie najście ochoty na gołąbki podczas wyjazdu. Żeby je zastosować, będzie ci potrzebny tylko jeden sprzęt. 

Obrazekkapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva

Gołąbki to uczta dla podniebienia. Wiemy o tym nie tylko my, ale również mieszkańcy różnych części globu, bo dania zbliżone smakiem i wyglądem do naszych gołąbków pojawiają się w wielu kuchniach narodowych. Pisaliśmy już o tym; o gołąbkach w wersji ormiańskiej możesz przeczytać tutaj.

Największym wyzwaniem podczas przygotowywania tego dania jest niewątpliwie poprawne oporządzenie kapusty. Zbyt twarde albo zbyt rozgotowane liście mogą popsuć całą potrawę, a tego byśmy przecież nie chcieli.

Obrazek
kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva

Kapusta na gołąbki — podejście klasyczne

Pierwszym krokiem do przygotowania kapusty na gołąbki jest oczyszczenie warzywa i pozbawienie go wierzchnich liści. Nie są one wystarczająco ładne i elastyczne, co nie znaczy, że są całkowicie nieprzydatne. Nie wyrzucaj ich, lecz wyłóż nimi garnek, w którym będziesz gotował gołąbki.

Kolejne działanie jest bardzo ważne, a polega na wycięciu głąba — twardej części kapusty, której obecność skutecznie utrudnia późniejsze obrywanie liści.

Czas na zmiękczenie kapusty. Długość jej parzenia jest zależna od rodzaju użytego warzywa. Młoda i włoska kapusta będzie gotowa już po około 3 minutach, ale dojrzała potrzebuje na to więcej czasu.

Ostatni krok to obrywanie liści, które — odpowiednio sparzone — powinny odchodzić z łatwością. Przed zawinięciem w nie farszu pozwól im ostygnąć i wytnij twarde zgrubienia ze środka liścia.

Kapusta na gołąbki bez parzenia

Obrazek
kapusta na gołąki - Pyszności; foto: Canva

Powyższa instrukcja na przygotowanie kapusty na gołąbki to gwarancja sukcesu. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób: łatwy, szybki i bez użycia wody. Zamiast garnka użyjesz tu... mikrofali. 

Pierwszych dwóch kroków przygotowania kapusty nie pomijaj. Następnie, zamiast parzyć warzywo w wodzie, wstaw je do mikrofali i nastaw najwyższą moc urządzenia. Po około 10 minutach kapusta będzie gotowa, a ty będziesz mógł bez problemu oderwać z niej liście.

Zobacz też ten przepis na kremową czerwoną zupę z chrupiącą grzanką i serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀