PrzepisPo upieczeniu nasącz ciasto tym płynem. Wyjdzie bardzo aromatyczne

Po upieczeniu nasącz ciasto tym płynem. Wyjdzie bardzo aromatyczne

Pyszności - fot. Mała cukierenka
Pyszności - fot. Mała cukierenka
Katarzyna Gileta
05.03.2023 08:01

Szybkie ciasto cytrynowe doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i słodkie. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Zapewne większość produktów z listy znajdziesz w swojej kuchni. Ciasto możesz również przygotować w wersji z sokiem pomarańczowym lub limonkowym. Za każdym razem smakuje doskonale. Przepis na szybkie ciasto cytrynowe dostaliśmy od Natalii, autorki bloga Mała cukierenka.

Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia

Szybkie ciasto cytrynowe - przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 60 ml oleju
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 60 g wiórków kokosowych

Do nasączenia:

  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 80-100 ml)
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Do ozdoby:

  • 50 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe? To bardzo proste. Pamiętaj jednak, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C, grzanie góra-dół.  Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj krótko mikserem do połączenia składników. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt i znów krótko wymieszaj mikserem.

Do mokrych składników dodaj przygotowaną mąkę i wymieszaj mikserem na jednolite ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika.

Szybkie ciasto cytrynowe po upieczeniu należy nasączyć sokiem z cytryny. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Gorące, świeżo wyjęte ciasto z piekarnika nasącz sokiem (ciasto można ponakłuwać, aby lepiej się nasączyło).

Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Czekoladę połam i przełóż do miseczki. Roztop ją na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiasz czekoladę w mikrofalówce, pamiętaj, aby robić to etapami: wstaw na około 20-30 sekund, wyjmij i zamieszaj. Postępuj tak do całkowitego roztopienia czekolady. Roztopioną czekoladą udekoruj wierzch ciasta. Na koniec ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także