Po upieczeniu nasącz ciasto tym płynem. Wyjdzie bardzo aromatyczne

Szybkie ciasto cytrynowe doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i słodkie. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

ObrazekPyszności - fot. Mała cukierenka
Katarzyna Gileta

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Zapewne większość produktów z listy znajdziesz w swojej kuchni. Ciasto możesz również przygotować w wersji z sokiem pomarańczowym lub limonkowym. Za każdym razem smakuje doskonale. Przepis na szybkie ciasto cytrynowe dostaliśmy od Natalii, autorki bloga Mała cukierenka.

Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia

Szybkie ciasto cytrynowe - przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 60 ml oleju
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 60 g wiórków kokosowych

Do nasączenia:

  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 80-100 ml)
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Do ozdoby:

  • 50 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe? To bardzo proste. Pamiętaj jednak, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C, grzanie góra-dół.  Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj krótko mikserem do połączenia składników. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt i znów krótko wymieszaj mikserem.

Do mokrych składników dodaj przygotowaną mąkę i wymieszaj mikserem na jednolite ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika.

Szybkie ciasto cytrynowe po upieczeniu należy nasączyć sokiem z cytryny. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Gorące, świeżo wyjęte ciasto z piekarnika nasącz sokiem (ciasto można ponakłuwać, aby lepiej się nasączyło).

Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Czekoladę połam i przełóż do miseczki. Roztop ją na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiasz czekoladę w mikrofalówce, pamiętaj, aby robić to etapami: wstaw na około 20-30 sekund, wyjmij i zamieszaj. Postępuj tak do całkowitego roztopienia czekolady. Roztopioną czekoladą udekoruj wierzch ciasta. Na koniec ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯