Po upieczeniu nasącz ciasto tym płynem. Wyjdzie bardzo aromatyczne
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szybkie ciasto cytrynowe doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Jest niesamowicie aromatyczne, wilgotne i słodkie. Zakochasz się w nim już po pierwszym kęsie. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników. Zapewne większość produktów z listy znajdziesz w swojej kuchni. Ciasto możesz również przygotować w wersji z sokiem pomarańczowym lub limonkowym. Za każdym razem smakuje doskonale. Przepis na szybkie ciasto cytrynowe dostaliśmy od Natalii, autorki bloga Mała cukierenka.
Na blogu mała cukierenka znajdziecie również przepis na: Pyszne ciasto HIT bez pieczenia
Szybkie ciasto cytrynowe - przepis
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 60 ml oleju
- 100 g roztopionego masła
- skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 60 g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 80-100 ml)
- 3 łyżeczki cukru pudru
Do ozdoby:
- 50 g białej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe? To bardzo proste. Pamiętaj jednak, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 st. C, grzanie góra-dół. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj krótko mikserem do połączenia składników. Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt i znów krótko wymieszaj mikserem.
Do mokrych składników dodaj przygotowaną mąkę i wymieszaj mikserem na jednolite ciasto. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej keksówki, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika.
Szybkie ciasto cytrynowe po upieczeniu należy nasączyć sokiem z cytryny. Wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Gorące, świeżo wyjęte ciasto z piekarnika nasącz sokiem (ciasto można ponakłuwać, aby lepiej się nasączyło).
Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, zdejmij papier do pieczenia. Czekoladę połam i przełóż do miseczki. Roztop ją na parze lub w mikrofalówce. Jeśli roztapiasz czekoladę w mikrofalówce, pamiętaj, aby robić to etapami: wstaw na około 20-30 sekund, wyjmij i zamieszaj. Postępuj tak do całkowitego roztopienia czekolady. Roztopioną czekoladą udekoruj wierzch ciasta. Na koniec ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz pyszne pomysły na desery: