Szybkie pączki na tłusty czwartek. Nie uwierzysz, jakie są pyszne
11.01.2023 13:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli przepadasz za słodkościami, a tłusty czwartek interesuje cię nie mniej niż walentynki, to musisz przeczytać ten artykuł. Opisujemy w nim, jak przyrządzić szybkie pączki na tłusty czwartek. Przygotowanie ich zajmie ci dosłownie kilkanaście minut.
Jeśli doszły do ciebie już nowiny na temat tego, kiedy w tym roku wypada narodowy dzień objadania się pączkami, to zapewne, podobnie jak nam, uśmiech nie schodzi ci z twarzy. Rzadko kiedy bowiem między walentynkami a tłustym czwartkiem jest tylko jeden dzień przerwy. Tak - to oznacza, totalne, jedzeniowe rozpasanie.
16 lutego wielu z nas nie odmówi sobie zjedzenia chociaż jednego pączka. Jednak, ponieważ nie jest to (co uważamy za skandal) święto państwowe, to przy tym całym łakomstwie trzeba jeszcze normalnie pracować. Konsekwencją tego jest brak czasu na przyrządzanie wymyślnych i pracochłonnych słodkości. Można się ratować cukiernią. Ale po co? Te szybkie pączki na tłusty czwartek przygotujesz w 15 minut. Dobrze czytasz - żadnego rozczynu, drożdży i oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.
Jesteś ciekawy, jak się to robi? Oto przepis.
Szybkie pączki na tłusty czwartek
Składniki:
- 1 kg waniliowych serków homogenizowanych
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej typu 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada różana
- pół łyżeczki soli
- cukier puder
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Wbij też do niej jajka, dodaj sól i waniliowe serki homogenizowane. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj pączki.
W garnku zagrzej olej. Powinno być go wystarczająco dużo, by pączki nie dotykały dna. Nie zapomnij również o sprawdzeniu temperatury tłuszczu: olej do smażenia pączków powinien być nagrzany do około 170-180 stopni. Jeśli nie posiadasz termometru kuchennego, temperaturę oleju możesz sprawdzić wrzucając do niego kawałek miąższu chleba. Po kilkunastu sekundach powinien być już rumiany.
Usmaż pączki do na złocisty kolor. Powinno to zająć około 1,5 minuty na każdą stronę.
Następnie odsącz pączki z tłuszczu i nadziej je konfiturą. Użyj do tego szprycy lub rękawa cukierniczego. Ostygnięte podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
A jeśli jednak znajdziesz trochę więcej czasu na słodkości, możesz przyrządzić te chrupiące ciastka z jabłkami. Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.