Szybkie pączki na tłusty czwartek. Nie uwierzysz, jakie są pyszne

Jeśli przepadasz za słodkościami, a tłusty czwartek interesuje cię nie mniej niż walentynki, to musisz przeczytać ten artykuł. Opisujemy w nim, jak przyrządzić szybkie pączki na tłusty czwartek. Przygotowanie ich zajmie ci dosłownie kilkanaście minut.

ObrazekSzybkie pączki na tłusty czwartek - Pyszności; foto: Canva

Jeśli doszły do ciebie już nowiny na temat tego, kiedy w tym roku wypada narodowy dzień objadania się pączkami, to zapewne, podobnie jak nam, uśmiech nie schodzi ci z twarzy. Rzadko kiedy bowiem między walentynkami a tłustym czwartkiem jest tylko jeden dzień przerwy. Tak - to oznacza, totalne, jedzeniowe rozpasanie.

16 lutego wielu z nas nie odmówi sobie zjedzenia chociaż jednego pączka. Jednak, ponieważ nie jest to (co uważamy za skandal) święto państwowe, to przy tym całym łakomstwie trzeba jeszcze normalnie pracować. Konsekwencją tego jest brak czasu na przyrządzanie wymyślnych i pracochłonnych słodkości. Można się ratować cukiernią. Ale po co? Te szybkie pączki na tłusty czwartek przygotujesz w 15 minut. Dobrze czytasz - żadnego rozczynu, drożdży i oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Obrazek
Szybkie pączki na tłusty czwartek - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekawy, jak się to robi? Oto przepis.

Szybkie pączki na tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 kg waniliowych serków homogenizowanych
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej typu 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada różana
  • pół łyżeczki soli
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Wbij też do niej jajka, dodaj sól i waniliowe serki homogenizowane. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj pączki.

Obrazek
Szybkie pączki na tłusty czwartek - Pyszności; foto: Canva

W garnku zagrzej olej. Powinno być go wystarczająco dużo, by pączki nie dotykały dna. Nie zapomnij również o sprawdzeniu temperatury tłuszczu: olej do smażenia pączków powinien być nagrzany do około 170-180 stopni. Jeśli nie posiadasz termometru kuchennego, temperaturę oleju możesz sprawdzić wrzucając do niego kawałek miąższu chleba. Po kilkunastu sekundach powinien być już rumiany.

Usmaż pączki do na złocisty kolor. Powinno to zająć około 1,5 minuty na każdą stronę.

Następnie odsącz pączki z tłuszczu i nadziej je konfiturą. Użyj do tego szprycy lub rękawa cukierniczego. Ostygnięte podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!

A jeśli jednak znajdziesz trochę więcej czasu na słodkości, możesz przyrządzić te chrupiące ciastka z jabłkami. Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury