Zauważyłeś to na szynce? Absolutnie jej nie kupuj

Szynka naszpikowana chemią to nic dobrego dla naszego zdrowia. Zwróć uwagę na te szczegóły i nie daj się nabić w butelkę podczas zakupów.

Szynka- PysznościSzynka- Pyszności
Ewa

Chociaż sklepowe półki i lady w sklepach mięsnych uginają się pod wyborem przeróżnych wędlin i szynek, to wybór dobrej jakości mięsa nie jest tak łatwą sprawą. Producenci często faszerują swoje wyroby sztucznymi konserwantami i wzmacniaczami. Dzięki temu obniżają oni swoje koszty produkcji i zarabiają na niewiedzy konsumentów. Na szczęście wcale nie trzeba być specjalistą, aby nie dać się oszukać i wybrać dobrej jakości wędlinę. Te kilka prostych rad pozwoli ci wybrać najlepszej jakości szynkę podczas zakupów.

Cena i jakość idą w parze

Kiedy ceny w sklepach rosną, a paragony potrafią przyprawić o zawroty głowy, szukamy tańszych alternatyw. Niestety, w przypadku wędlin bardzo często sprawdza się powiedzenie, że droższe oznacza lepsze. Jeśli cena jest zbyt niska, to prawdopodobnie szynka jest zrobiona z niskiej jakości mięsa. Skład na etykiecie powinien być jak najkrótszy, a podczas czytania wszystko jasne i klarowne. Zawartość mięsa w 100 g gotowej szynki powinna być oczywiście jak największa. Dodatek błonnika i skrobi powinien skreślić szynkę na starcie- to tylko sztuczne zapychacze, które mają za zadanie podnieść wagę produktu. Nie warto za nie płacić. W składzie jest MOM (mięso oddzielone mechanicznie)? Lepiej odłóż wędlinę na półkę.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Szynka- jak wybrać dobrą?

Szynka dobrej jakości powinna mieć jednolity kolor. Jeśli szynka ma różne odcienie koloru, to prawdopodobnie jest przeterminowana lub nieświeża. Powinna być również sprężysta i mieć dość jednolitą strukturę. Unikaj wędlin o ciemnej i brązowej skórce, ponieważ może to świadczyć o użyciu preparatów z dymem wędzarniczym, które mają na celu udawanie naturalnego i smacznego wyglądu. A skoro można osiągnąć to bez sztucznych dodatków, to po co udawać? Dobra jakość szynki ma różowo-brązową barwę, a nie intensywnie różową.

Obrazek
szynka naszpikowana chemią - Pyszności; foto: Canva

Dobrej jakości wędlina powinna być w miarę sucha, nieociekający wodą. Obecność dziurek po przekrojeniu szynki może oznaczać, że produkt był naszpikowany specjalnymi solankami lub chemicznymi dodatkami w celu zwiększenia jego wagi. Takie nabijanie to tylko oszustwo, aby zapłacić więcej za mniej wędliny. W szynce dobrej jakości można dostrzec zbite włókna mięśniowe oraz cienkie żyłki tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟