Zauważyłeś to na szynce? Absolutnie jej nie kupuj

Szynka naszpikowana chemią to nic dobrego dla naszego zdrowia. Zwróć uwagę na te szczegóły i nie daj się nabić w butelkę podczas zakupów.

Szynka- PysznościSzynka- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Chociaż sklepowe półki i lady w sklepach mięsnych uginają się pod wyborem przeróżnych wędlin i szynek, to wybór dobrej jakości mięsa nie jest tak łatwą sprawą. Producenci często faszerują swoje wyroby sztucznymi konserwantami i wzmacniaczami. Dzięki temu obniżają oni swoje koszty produkcji i zarabiają na niewiedzy konsumentów. Na szczęście wcale nie trzeba być specjalistą, aby nie dać się oszukać i wybrać dobrej jakości wędlinę. Te kilka prostych rad pozwoli ci wybrać najlepszej jakości szynkę podczas zakupów.

Cena i jakość idą w parze

Kiedy ceny w sklepach rosną, a paragony potrafią przyprawić o zawroty głowy, szukamy tańszych alternatyw. Niestety, w przypadku wędlin bardzo często sprawdza się powiedzenie, że droższe oznacza lepsze. Jeśli cena jest zbyt niska, to prawdopodobnie szynka jest zrobiona z niskiej jakości mięsa. Skład na etykiecie powinien być jak najkrótszy, a podczas czytania wszystko jasne i klarowne. Zawartość mięsa w 100 g gotowej szynki powinna być oczywiście jak największa. Dodatek błonnika i skrobi powinien skreślić szynkę na starcie- to tylko sztuczne zapychacze, które mają za zadanie podnieść wagę produktu. Nie warto za nie płacić. W składzie jest MOM (mięso oddzielone mechanicznie)? Lepiej odłóż wędlinę na półkę.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Szynka- jak wybrać dobrą?

Szynka dobrej jakości powinna mieć jednolity kolor. Jeśli szynka ma różne odcienie koloru, to prawdopodobnie jest przeterminowana lub nieświeża. Powinna być również sprężysta i mieć dość jednolitą strukturę. Unikaj wędlin o ciemnej i brązowej skórce, ponieważ może to świadczyć o użyciu preparatów z dymem wędzarniczym, które mają na celu udawanie naturalnego i smacznego wyglądu. A skoro można osiągnąć to bez sztucznych dodatków, to po co udawać? Dobra jakość szynki ma różowo-brązową barwę, a nie intensywnie różową.

Obrazek
szynka naszpikowana chemią - Pyszności; foto: Canva

Dobrej jakości wędlina powinna być w miarę sucha, nieociekający wodą. Obecność dziurek po przekrojeniu szynki może oznaczać, że produkt był naszpikowany specjalnymi solankami lub chemicznymi dodatkami w celu zwiększenia jego wagi. Takie nabijanie to tylko oszustwo, aby zapłacić więcej za mniej wędliny. W szynce dobrej jakości można dostrzec zbite włókna mięśniowe oraz cienkie żyłki tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki