Tak zepsujesz rosół. Magda Gessler ostrzega przed najczęstszym błędem

Wydaje się, że rosół jest tak prosty, że nie da się go zepsuć. Tym bardziej, że zawsze wychodzi smaczny. Co w takim razie można zrobić źle? Magda Gessler uważa, że pewien rodzaj mięsa może całkowicie popsuć zupę.

ObrazekRosół z tym mięsem nie wyjdzie (Adobe, Instagram)
Paulina Hermann

Bez rosołu nie ma niedzielnego obiadu. Dla wielu osób wesele pozbawione tej zupy się nie liczy i jest nieudane. Można powiedzieć, że to nasze danie narodowe. Każdy ma swój sekretny przepis i robi wywar mięsno-warzywny po swojemu. Najczęściej wykorzystujemy w tym celu drób. W tym momencie wchodzi Magda Gessler cała na biało, która twierdzi, że to mięso... zepsuje zupę.  Ale w sumie dlaczego?

To mięso nie nadaje się do rosołu. Magda Gessler wyjaśnia

Zdanie popularnej restauratorki różni się od podejścia wielu gospodyń. Uważa ona bowiem, że kura, którą najczęściej wykorzystujemy, nie powinna być używana do rosołu. Ponoć psuje smak rosołu i sprawia, że nie jest on aromatyczny. Co więc Magda Gessler proponuje w zamian?

Celebrytka twierdzi, że idealne będzie mięso z kaczki lub wołowe. Zdaniem restauratorki podkreślą one smak rosołu. Kolejną ważną kwestią są warzywa. Powinniśmy używać ich jak najwięcej. To one nadają zupie wyrazu. Unikajmy też mrożonek. Takie produkty zazwyczaj pozbawione są smaku, więc w ogóle nie powinniśmy wykorzystywać ich do rosołu. Poza tym mają w sobie dużą ilość wody, która niezbyt pozytywnie wpłynie na aromat i konsystencję zupy.

Obrazek
Rosół (pixabay)

Kiedy możemy używać przypraw

Rosół nie wyjdzie bez pieprzu ziarnistego, soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Myślicie, że możecie wrzucać je wtedy, kiedy chcecie? Byłby to poważny błąd. Przyprawy trzeba dodać w odpowiednim momencie. Czyli kiedy? Pieprz, ziele i liście laurowe najlepiej włożyć na samym początku gotowania, czyli w momencie włożenia mięsa do zimnej wody.

Pozostaje jeszcze sól. Magda Gessler dodaje ją 10-15 minut przed zdjęciem garnka z ognia, czyli praktycznie na sam koniec gotowania. Wtedy zupa zyska niebywały smak, którym będziemy się zachwycać podczas spożywania jej.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak