PrzepisTak zepsujesz rosół. Magda Gessler ostrzega przed najczęstszym błędem

Tak zepsujesz rosół. Magda Gessler ostrzega przed najczęstszym błędem

Rosół z tym mięsem nie wyjdzie (Adobe, Instagram)
Rosół z tym mięsem nie wyjdzie (Adobe, Instagram)
18.06.2023 13:24, aktualizacja: 08.08.2023 13:48

Wydaje się, że rosół jest tak prosty, że nie da się go zepsuć. Tym bardziej, że zawsze wychodzi smaczny. Co w takim razie można zrobić źle? Magda Gessler uważa, że pewien rodzaj mięsa może całkowicie popsuć zupę.

Bez rosołu nie ma niedzielnego obiadu. Dla wielu osób wesele pozbawione tej zupy się nie liczy i jest nieudane. Można powiedzieć, że to nasze danie narodowe. Każdy ma swój sekretny przepis i robi wywar mięsno-warzywny po swojemu. Najczęściej wykorzystujemy w tym celu drób. W tym momencie wchodzi Magda Gessler cała na biało, która twierdzi, że to mięso... zepsuje zupę.  Ale w sumie dlaczego?

To mięso nie nadaje się do rosołu. Magda Gessler wyjaśnia

Zdanie popularnej restauratorki różni się od podejścia wielu gospodyń. Uważa ona bowiem, że kura, którą najczęściej wykorzystujemy, nie powinna być używana do rosołu. Ponoć psuje smak rosołu i sprawia, że nie jest on aromatyczny. Co więc Magda Gessler proponuje w zamian?

Celebrytka twierdzi, że idealne będzie mięso z kaczki lub wołowe. Zdaniem restauratorki podkreślą one smak rosołu. Kolejną ważną kwestią są warzywa. Powinniśmy używać ich jak najwięcej. To one nadają zupie wyrazu. Unikajmy też mrożonek. Takie produkty zazwyczaj pozbawione są smaku, więc w ogóle nie powinniśmy wykorzystywać ich do rosołu. Poza tym mają w sobie dużą ilość wody, która niezbyt pozytywnie wpłynie na aromat i konsystencję zupy.

Rosół (pixabay)
Rosół (pixabay)

Kiedy możemy używać przypraw

Rosół nie wyjdzie bez pieprzu ziarnistego, soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Myślicie, że możecie wrzucać je wtedy, kiedy chcecie? Byłby to poważny błąd. Przyprawy trzeba dodać w odpowiednim momencie. Czyli kiedy? Pieprz, ziele i liście laurowe najlepiej włożyć na samym początku gotowania, czyli w momencie włożenia mięsa do zimnej wody.

Pozostaje jeszcze sól. Magda Gessler dodaje ją 10-15 minut przed zdjęciem garnka z ognia, czyli praktycznie na sam koniec gotowania. Wtedy zupa zyska niebywały smak, którym będziemy się zachwycać podczas spożywania jej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także