Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Usuwanie nasion z papryki potrafi zająć chwilę i nieraz skutkuje sporym bałaganem w kuchni. Tymczasem wystarczy jedno proste cięcie, aby wyskoczyły z warzywa wszystkie za jednym zamachem.
Dokładne usuwanie nasion z papryk nie jest konieczne, kiedy wkładasz je do gulaszu lub zupy. Co innego w przypadku warzyw faszerowanych. Wtedy gniazda nasienne muszą zniknąć w całości. Zwłaszcza te, które znajdują się w zielonej papryce – pod wpływem obróbki termicznej mogą zrobić się gorzkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę
Jaką paprykę wybrać do faszerowania?
Papryki różnią się między sobą budową: jedne mają trzy, inne cztery komory nasienne. To zależy od odmiany i warunków uprawy, a nie od "płci" owocu – papryki nie dzielą się na męskie i żeńskie. Czasem mówi się, że te z trzema komorami lepiej nadają się do duszenia i gotowania, a te z czterema są wygodniejsze do jedzenia na surowo, ale nie jest to twarda zasada, a raczej kulinarna wskazówka. Tak czy inaczej, przed przygotowaniem potrawy warto usunąć nasiona. Nie trzeba jednak skrupulatnie wybierać każdego pojedynczego nasionka – wystarczy pozbyć się większości razem z gniazdem nasiennym.
Dwa sposoby nacinania papryki
Papryki do faszerowania możesz naciąć na dwa sposoby – wzdłuż lub w poprzek. Ale najpierw zacznij od umycia warzyw, po czym osusz je przy pomocy ręcznika papierowego.
Jeśli chcesz nadziewać całą paprykę, ostrym nożem natnij ją na wysokości ok. 2 cm poniżej ogonka. Następnie podważ kciukiem czapeczkę i wyciągnij razem z całym gniazdem nasiennym. Z czapeczki odetnij nasiona, jeśli chcesz fantazyjnie przykryć papryki.
Drugi sposób polega na przecięciu papryki wzdłuż tak, aby powstały dwie łódeczki. Wtedy gniazdo nasienne również zostanie przekrojone na pół. Nasiona i błony możesz usunąć przy pomocy łyżki stołowej.