Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie

Usuwanie nasion z papryki potrafi zająć chwilę i nieraz skutkuje sporym bałaganem w kuchni. Tymczasem wystarczy jedno proste cięcie, aby wyskoczyły z warzywa wszystkie za jednym zamachem.

Nasiona z papryki można bardzo szybko usunąćNasiona z papryki można bardzo szybko usunąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dokładne usuwanie nasion z papryk nie jest konieczne, kiedy wkładasz je do gulaszu lub zupy. Co innego w przypadku warzyw faszerowanych. Wtedy gniazda nasienne muszą zniknąć w całości. Zwłaszcza te, które znajdują się w zielonej papryce – pod wpływem obróbki termicznej mogą zrobić się gorzkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jaką paprykę wybrać do faszerowania?

Papryki różnią się między sobą budową: jedne mają trzy, inne cztery komory nasienne. To zależy od odmiany i warunków uprawy, a nie od "płci" owocu – papryki nie dzielą się na męskie i żeńskie. Czasem mówi się, że te z trzema komorami lepiej nadają się do duszenia i gotowania, a te z czterema są wygodniejsze do jedzenia na surowo, ale nie jest to twarda zasada, a raczej kulinarna wskazówka. Tak czy inaczej, przed przygotowaniem potrawy warto usunąć nasiona. Nie trzeba jednak skrupulatnie wybierać każdego pojedynczego nasionka – wystarczy pozbyć się większości razem z gniazdem nasiennym.

Dwa sposoby nacinania papryki

Papryki do faszerowania możesz naciąć na dwa sposoby – wzdłuż lub w poprzek. Ale najpierw zacznij od umycia warzyw, po czym osusz je przy pomocy ręcznika papierowego.

Jeśli chcesz nadziewać całą paprykę, ostrym nożem natnij ją na wysokości ok. 2 cm poniżej ogonka. Następnie podważ kciukiem czapeczkę i wyciągnij razem z całym gniazdem nasiennym. Z czapeczki odetnij nasiona, jeśli chcesz fantazyjnie przykryć papryki.

Drugi sposób polega na przecięciu papryki wzdłuż tak, aby powstały dwie łódeczki. Wtedy gniazdo nasienne również zostanie przekrojone na pół. Nasiona i błony możesz usunąć przy pomocy łyżki stołowej.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na boczek. Robi go w wyjątkowy sposób
Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na boczek. Robi go w wyjątkowy sposób