NewsyTak wygląda menu piłkarzy reprezentacji Polski. Mają prywatnego szefa kuchni

Tak wygląda menu piłkarzy reprezentacji Polski. Mają prywatnego szefa kuchni

W czasie zgrupowań reprezentacji Polski w piłkę nożną, sportowcy otrzymują komfortowe warunki do pracy. W skład sztabu szkoleniowego wchodzi zawsze szef kuchni, który dba o odpowiednie żywienie zawodników. Menu od wielu lat pozostaje bez zmian.

Reprezentacja Polski- Pyszności
Reprezentacja Polski- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

22.09.2023 14:32

W życiu sportowca odpowiednie żywienie odgrywa ogromne znaczenie. Dobrze skomponowana dieta nie tylko daje energię do treningów oraz grania, ale również wspiera pomeczową regenerację. Na co dzień każdy z zawodników korzysta ze wsparcia klubowych dietetyków, sięga po pomoc partnerki lub korzystają z diet pudełkowych. Gdy polscy piłkarze przyjeżdżają na zgrupowanie reprezentacji, nie muszą martwić się o wyżywienie. Od lat tą kwestią zajmuje się Tomasz Leśniak, szef kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wygląda menu piłkarza?

W wywiadzie dla TVP Sport Tomasz Leśniak przyznaje, że menu reprezentantów nie zmienia się od lat. Piłkarze przyzwyczajają się do posiłków i chętnie sięgają po sprawdzone potrawy. Dania serwowane są w formie bufetu, dzięki czemu każdy z zawodników ma możliwość samodzielnego wybrania tego, na co ma największą ochotę.

Bufet- Pyszności
Bufet- Pyszności© Licencjodawca

Na obiad serwowany jest najczęściej tradycyjny, chociaż niezbyt tłusty rosół. Wśród dań mięsnych króluje chude mięso (jak kurczak czy indyk) oraz białe ryby. Dawkę energii w postaci węglowodanów zapewniają makarony (klasyczny i bezglutenowy) z pomidorowym sosem neapolitańskim oraz mięsnym bolognese. Piłkarze mogą również postawić na biały lub czarny ryż i bataty.

Jest także posiłek, który gracze mogą zjeść przed meczem. Wtedy mówimy zwłaszcza o węglowodanach w postaci kaszy gryczanej na mleku migdałowym, znów pojawia się ryż, są też proteinowe placuszki, ale też naleśniki, także bezglutenowe.

mówi Tomasz Leśniak w wywiadzie dla TVP Sport.

Fast food w zdrowej wersji

Po meczu w hotelu czekają pełnowartościowe posiłki. W menu znaleźć można m.in. ryby, risotto czy kurczaka z ryżem. Jeśli piłkarze mają ochotę na fast foody, to Tomasz Leśniak dba o to, aby były przygotowane z dobrej jakości składników i lżejsze niż standardowe dania.

Jeśli będą hamburgery, to sami pieczemy pełnoziarniste lub bezglutenowe pieczywo, a mięso jest stuprocentową wołowiną. Do tego sos guacamole lub salsa pomidorowa. Sami robimy też ketchup. Wymaga to więcej czasu i atencji, ale to w końcu moja praca. Jesteśmy w stanie przygotować wszystkie składniki własnoręcznie i tyczy się to nawet majonezu, do którego możemy użyć wody spod ciecierzycy, innego tłuszczu.

Zdrowy obiad- Pyszności
Zdrowy obiad- Pyszności© Canva

Dzięki wieloletniej współpracy Tomasz Leśniak doskonale poznał preferencje żywieniowe zawodników. W przypadku, gdy do kadry dołącza nowa twarz, przeprowadza z nią wywiad żywieniowy i rozmawia o codziennej diecie. Szef kuchni współpracuje również z dietetykiem, który dodatkowo zajmuje się suplementacją.

Wybrane dla Ciebie