Taką zupę robię częściej niż rosół. Smakuje całej rodzinie

Zupy jako pierwsze danie to dla wielu niemal obowiązek podczas obiadu. Polacy mają swoje ulubione, tj. rosół, ogórkowa czy pomidorowa, ale ta zupa jest prosta i smakuje wykwintnie jak z dobrej restauracji. Z pewnością na stałe zagości również w twoim menu.

Kremowa zupa rybna, idealna na weekendowy obiadKremowa zupa rybna, idealna na rodzinny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć to nie klasyk polskiej kuchni jak rosół czy pomidorowa, zupa z łososiem zyskuje coraz większą popularność. Kluczem do jej sukcesu jest wybór świeżej ryby oraz odpowiednich przypraw, które podkreślają smak głównego składnika i świetnie komponują się z koperkiem, cytryną czy białym winem.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Nie bój się łososia

Wiele osób rezygnuje z łososia, tłumacząc się tym, że to nie jest chuda ryba. Łosoś rzeczywiście ma wysoką zawartość tłuszczów, ale to przede wszystkim nienasycone tłuszcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Kwasy omega-3 obecne w tej rybie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, wspierają pracę serca i mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

Tłuszcze zawarte w łososiu są łatwo przyswajalne i nie obciążają organizmu, dlatego zupa z łososia może być stałym elementem diety osób aktywnych, a także tych, którzy chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz utrzymać dobrą kondycję całego organizmu. Jeśli więc wcześniej obawiałeś się, że łosoś nie jest najlepszym wyborem, możesz być spokojny.

Przepis na zupę z łososia

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 g filetu z łososia,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 50 ml śmietanki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, marchewki i czosnek. Umyj je razem z porem, koperkiem.
  2. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, pora w półplasterki, czosnek i koperek bardzo drobno posiekaj.
  3. Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć ziemniaki oraz marchewkę.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pora z czosnkiem, mieszając, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  5. Dodaj zawartość patelni do garnka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wsyp majeranek i wymieszaj.
  6. Łososia umyj, usuń skórę i pokrój w niewielką kostkę, wrzuć do zupy i gotuj przez 2 minuty od ponownego zagotowania.
  7. Następnie wlej śmietankę, dopraw wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryn.
  8. Na końcu zdejmij zupę z ognia i dodaj świeżo posiekane zioła, delikatnie zamieszaj i podawaj gorącą.
Wybrane dla Ciebie
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy