Taką zupę robię częściej niż rosół. Smakuje całej rodzinie
Zupy jako pierwsze danie to dla wielu niemal obowiązek podczas obiadu. Polacy mają swoje ulubione, tj. rosół, ogórkowa czy pomidorowa, ale ta zupa jest prosta i smakuje wykwintnie jak z dobrej restauracji. Z pewnością na stałe zagości również w twoim menu.
Choć to nie klasyk polskiej kuchni jak rosół czy pomidorowa, zupa z łososiem zyskuje coraz większą popularność. Kluczem do jej sukcesu jest wybór świeżej ryby oraz odpowiednich przypraw, które podkreślają smak głównego składnika i świetnie komponują się z koperkiem, cytryną czy białym winem.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Nie bój się łososia
Wiele osób rezygnuje z łososia, tłumacząc się tym, że to nie jest chuda ryba. Łosoś rzeczywiście ma wysoką zawartość tłuszczów, ale to przede wszystkim nienasycone tłuszcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Kwasy omega-3 obecne w tej rybie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, wspierają pracę serca i mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.
Tłuszcze zawarte w łososiu są łatwo przyswajalne i nie obciążają organizmu, dlatego zupa z łososia może być stałym elementem diety osób aktywnych, a także tych, którzy chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz utrzymać dobrą kondycję całego organizmu. Jeśli więc wcześniej obawiałeś się, że łosoś nie jest najlepszym wyborem, możesz być spokojny.
Przepis na zupę z łososia
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 200 g filetu z łososia,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50 ml śmietanki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, marchewki i czosnek. Umyj je razem z porem, koperkiem.
- Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewkę w cienkie plasterki, pora w półplasterki, czosnek i koperek bardzo drobno posiekaj.
- Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć ziemniaki oraz marchewkę.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pora z czosnkiem, mieszając, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
- Dodaj zawartość patelni do garnka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wsyp majeranek i wymieszaj.
- Łososia umyj, usuń skórę i pokrój w niewielką kostkę, wrzuć do zupy i gotuj przez 2 minuty od ponownego zagotowania.
- Następnie wlej śmietankę, dopraw wszystko solą, pieprzem i sokiem z cytryn.
- Na końcu zdejmij zupę z ognia i dodaj świeżo posiekane zioła, delikatnie zamieszaj i podawaj gorącą.