Kwaśna zupa z rybą. Pokochasz za smak i prostotę

Zupa rybna z kiszonym ogórkiem? To brzmi nietypowo, ale smakuje wybornie. Joanna z bloga "Królestwo Garów" udowadnia, że z pozornie zwyczajnych składników można wyczarować danie wyjątkowe – kwaśne, esencjonalne, z rybnym aromatem i domowym charakterem.

RosolnikRosolnik
Źródło zdjęć: © Królestwo Garów
Katarzyna Gileta

To nie wykwintny bulion z łososia, ale prawdziwe comfort food dla tych, którzy nie lubią marnować dobrych rzeczy. Jeśli masz głowy, kręgosłupy lub całe rybki – nie wyrzucaj ich. Ugotuj rosolnik.

Jak pisze Joanna, rosolnik czy rassolnik - od rosyjskiego "рассол" (rassoł), czyli solanka, woda spod ogórków kiszonych - to zupa ogórkowa z dodatkiem kwasu ogórkowego. Ale może to też być zupa z solanką spod grzybów solonych. Rosolnik znany jest w Rosji od XV wieku, może być gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub warzywnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Przepis na zwyczajną zupę rybną – rosolnik, zaczerpnęłam z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku. Według Heleny Mołochowiec, do przygotowania zup rybnych nie powinno używać się marchewki "Do takich zup bierze się białą włoszczyznę (wszystko oprócz marchwi), cebulę, pęczek zieleni, pieprz i liście bobkowe" - czytamy na blogu "Królestwo garów".

Rosolnik - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g ryb (głowy, kręgosłupy, małe ryby),
  • 1-2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • czarny pieprz w ziarnach,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 300 ml kwasu z ogórków kiszonych,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • natka pietruszki lub koperek,

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ugotuj wywar: włóż ryby do garnka, zalej je wodą i dodaj obrane warzywa – pietruszkę, seler, cebulę.
  2. Wrzuć do garnka kilka ziarenek pieprzu oraz liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu około 40 minut.
  3. Kiedy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito. Mięso z ryb oddziel od ości i odstaw.
  4. Zetrzyj ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.
  5. Przelej kwas z ogórków do garnka, dodaj starte ogórki i gotuj razem przez kilka minut.
  6. Wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną zimnego wywaru, a następnie dodaj ją do gotujących się ogórków.
  7. Po chwili dolej przecedzony wywar rybny i dodaj mięso. Wymieszaj i zagotuj.
  8. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym wlej ją do garnka.
  9. Dopraw do smaku, jeśli trzeba.
  10. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki lub koperkiem.

To zupa z charakterem – kwaśna, rybna, odrobinę oldschoolowa, ale właśnie dlatego tak dobra. Jeśli nie boisz się intensywnych smaków, koniecznie ją ugotuj. A po więcej takich przepisów zajrzyj do Joanny na blog "Królestwo Garów".

Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa