Wcale nie chłodnik. Tego lata króluje grecka zupa na ciepło
Ta zupa to idealny przepis na sycący i pełny smaku obiad. Bogactwo mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zupa gyros to pomysł na obiad pełen smak i kolorów. Łączy w sobie tradycyjne składniki kuchni domowej z wyrazistymi nutami inspirowanymi Grecją. Dzięki przyprawom, mięsu i warzywom zyskuje charakter, który zaskakuje już od pierwszej łyżki.
Greckie smaki w zupie
Zupa gyros to danie, które zawiera elementy polskiej kuchni domowej z intensywnymi smakami rodem z Grecji. Dzięki dużej ilości mięsa i warzyw z powodzeniem pełni funkcję drugiego dania, a podana z pieczywem będzie jeszcze bardziej sycąca.
Jeśli chcesz dodać zupie jeszcze więcej śródziemnomorskiego charakteru, sięgnij po ser feta. Ten grecki klasyk wnosi wyrazistą słoność. Warto dodać go na samym końcu gotowania lub już na talerzu – dzięki temu nie straci swojej charakterystycznej struktury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na zupę gyros
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 800 g mięsa, na przykład udźca z kurczaka lub filetów z udek,
- 500 g pieczarek,
- 250 g kukurydzy konserwowej,
- 2 czerwonej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 czerwone cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 180 ml śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki przyprawy gyros,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Osusz mięso papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w kostkę.
- Przełóż mięso do miski, dodaj przyprawę gyros, odrobinę oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie. Pokrój je w cienkie plasterki.
- Papryki umyj, osusz i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.
- Cebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej w dużym garnku odrobinę oliwy i obsmaż zamarynowane mięso, aż nabierze złotego koloru.
- Następnie zalej je bulionem i gotuj na małym ogniu.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę, po chwili dodaj czosnek i smaż razem przez około minutę.
- Przełóż wszystko do garnka z mięsem.
- Na tej samej patelni podsmaż pieczarki (najpierw bez tłuszczu, aby odparować z nich nadmiar wody) i smaż jeszcze chwilę, aż się lekko zarumienią.
- Dorzuć je do garnka razem z papryką i odsączoną kukurydzą.
- Gotuj całość przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Na koniec wlej śmietankę i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Delikatnie zamieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj na gorąco z grzankami, bagietką albo podgrzanym chlebkiem pita.