Takiej mizerii nie serwują nawet w restauracjach. Wszystko przez jeden składnik

Jeśli myślałeś, że o mizerii wiesz już wszystko, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Pokażemy w nim, jak w bardzo prosty sposób sprawić, by ta surówka stała się jeszcze bardziej orzeźwiająca. Przepis na nią pochodzi w końcu z Turcji, gdzie to uczucie jest bardzo potrzebne!

ObrazekTurecka mizeria - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w menu Polaków. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle rześka, dzięki czemu idealnie wpisuje się w jadłospis sezonu wiosenno-letniego. Do tej pory "odmiany" mizerii bazowały na użytych do niej przyprawach. Niezależnie jednak od tego, czy jesteś fanem mizerii na słodko, czy na słono, jej turecka wersja na pewno ci posmakuje.

Obrazek
Oto doskonale orzeźwiająca turecka mizeria - Pyszności; foto: Canva

Do swojej surówki z ogórków i śmietany Turcy dodają jeszcze jeden tani i łatwo dostępny produkt: miętę. O orzeźwiających mocach tego zioła nie trzeba nikogo przekonywać, ale do tej pory kojarzyła się głównie z dodatkiem do zimnych napojów. Dzisiaj proponujemy użyć jej w inny sposób. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj, jak bosko smakuje taka mizeria!

Turecka mizeria z miętą

Składniki:

  • 4 ogórki zielone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść listków mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Obrane i umyte ogórki pokrój w cienkie plastry, a pozbawioną łupin czerwoną cebulę w półplasterki. Koperek i listki mięty drobno poszatkuj. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt grecki, tłustą śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowanym sosem zalej składniki z salaterki i raz jeszcze wymieszaj. Twoja turecka mizeria jest już gotowa. Podawaj ją lekko schłodzoną, a twoje danie — niezależnie od tego, czy to schabowy, mielone, czy nawet same młode ziemniaki z jajkiem sadzonym — nabierze zupełnie nowego, orzeźwiającego charakteru. Aż będzie chciało się je zjeść na zewnątrz!

A do mizerii może pyszny zapiekany kurczak?

Wybrane dla Ciebie
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀