Takiej mizerii nie serwują nawet w restauracjach. Wszystko przez jeden składnik

Jeśli myślałeś, że o mizerii wiesz już wszystko, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Pokażemy w nim, jak w bardzo prosty sposób sprawić, by ta surówka stała się jeszcze bardziej orzeźwiająca. Przepis na nią pochodzi w końcu z Turcji, gdzie to uczucie jest bardzo potrzebne!

ObrazekTurecka mizeria - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w menu Polaków. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle rześka, dzięki czemu idealnie wpisuje się w jadłospis sezonu wiosenno-letniego. Do tej pory "odmiany" mizerii bazowały na użytych do niej przyprawach. Niezależnie jednak od tego, czy jesteś fanem mizerii na słodko, czy na słono, jej turecka wersja na pewno ci posmakuje.

Obrazek
Oto doskonale orzeźwiająca turecka mizeria - Pyszności; foto: Canva

Do swojej surówki z ogórków i śmietany Turcy dodają jeszcze jeden tani i łatwo dostępny produkt: miętę. O orzeźwiających mocach tego zioła nie trzeba nikogo przekonywać, ale do tej pory kojarzyła się głównie z dodatkiem do zimnych napojów. Dzisiaj proponujemy użyć jej w inny sposób. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj, jak bosko smakuje taka mizeria!

Turecka mizeria z miętą

Składniki:

  • 4 ogórki zielone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść listków mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Obrane i umyte ogórki pokrój w cienkie plastry, a pozbawioną łupin czerwoną cebulę w półplasterki. Koperek i listki mięty drobno poszatkuj. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt grecki, tłustą śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowanym sosem zalej składniki z salaterki i raz jeszcze wymieszaj. Twoja turecka mizeria jest już gotowa. Podawaj ją lekko schłodzoną, a twoje danie — niezależnie od tego, czy to schabowy, mielone, czy nawet same młode ziemniaki z jajkiem sadzonym — nabierze zupełnie nowego, orzeźwiającego charakteru. Aż będzie chciało się je zjeść na zewnątrz!

A do mizerii może pyszny zapiekany kurczak?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia