WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Takiej mizerii nie serwują nawet w restauracjach. Wszystko przez jeden składnik

Jeśli myślałeś, że o mizerii wiesz już wszystko, to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Pokażemy w nim, jak w bardzo prosty sposób sprawić, by ta surówka stała się jeszcze bardziej orzeźwiająca. Przepis na nią pochodzi w końcu z Turcji, gdzie to uczucie jest bardzo potrzebne!

ObrazekTurecka mizeria - Pyszności; foto: Adobe Stock

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w menu Polaków. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle rześka, dzięki czemu idealnie wpisuje się w jadłospis sezonu wiosenno-letniego. Do tej pory "odmiany" mizerii bazowały na użytych do niej przyprawach. Niezależnie jednak od tego, czy jesteś fanem mizerii na słodko, czy na słono, jej turecka wersja na pewno ci posmakuje.

Obrazek
Oto doskonale orzeźwiająca turecka mizeria - Pyszności; foto: Canva

Do swojej surówki z ogórków i śmietany Turcy dodają jeszcze jeden tani i łatwo dostępny produkt: miętę. O orzeźwiających mocach tego zioła nie trzeba nikogo przekonywać, ale do tej pory kojarzyła się głównie z dodatkiem do zimnych napojów. Dzisiaj proponujemy użyć jej w inny sposób. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj, jak bosko smakuje taka mizeria!

Turecka mizeria z miętą

Składniki:

  • 4 ogórki zielone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść listków mięty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Krojenie ogórków- Pyszności; Foto Canva.com

Obrane i umyte ogórki pokrój w cienkie plastry, a pozbawioną łupin czerwoną cebulę w półplasterki. Koperek i listki mięty drobno poszatkuj. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt grecki, tłustą śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowanym sosem zalej składniki z salaterki i raz jeszcze wymieszaj. Twoja turecka mizeria jest już gotowa. Podawaj ją lekko schłodzoną, a twoje danie — niezależnie od tego, czy to schabowy, mielone, czy nawet same młode ziemniaki z jajkiem sadzonym — nabierze zupełnie nowego, orzeźwiającego charakteru. Aż będzie chciało się je zjeść na zewnątrz!

A do mizerii może pyszny zapiekany kurczak?

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony