Prawidłowy sposób na tarcie sera i korzyści na jakie możesz liczyć
Pracując w kuchni, robimy wiele rzeczy automatycznie. Przykład? Tarcie sera, które na pozór wydaje się banalnym zadaniem. Co gorsze, nie zastanawiamy się nawet czy tego typu zadania możemy wykonać w inny sposób. Bądź jakoś usprawnić, aby gotowanie stało się czystą przyjemnością.
01.03.2019 | aktual.: 26.09.2023 15:03
A wracając do sera, okazuje się, że wiele osób ściera go na tarce w zły sposób. A wystarczy naprawdę niewiele, aby to zmienić.
Podstawowym błędem w tym przypadku jest trzymanie tarki w pionie.
Wystarczy jeden mały krok, aby to zmienić. Po prostu umieść urządzenie w poziomie i wszystko stanie się o wiele prostsze.
Tarcie sera w ten sposób - korzyści:
- Dzięki temu trikowi w szybki i prosty sposób umieścisz starty ser w misce. Nie będziesz musiała obawiać się również, że jakaś jego część przyklei się do ściany tarki, przez co będziesz miała dodatkową pracę przy czyszczeniu sprzętu.
- Lepsza kontrola nad całym procesem. Tarka nie będzie "jeździła" ani po talerzu, ani po misce. A co za tym idzie, uporasz się z tym zadaniem w mgnieniu oka!
- Nie będziesz musiała obawiać się urazu podczas ścierania sera. Twoje palce i kostki będą bezpieczne. I oczywiście będą się nienagannie prezentować ?
- Zanim zetrzesz ser, rozprowadź na tarce oliwę z oliwek. Dzięki temu zabiegowi ser nie będzie przyklejał się do urządzenia. Bułka z masłem!
- I na koniec, tuz przed użyciem sera, warto na chwilę umieścić go w zamrażarce. Twardy kawałek będzie łatwiej zetrzeć na tarce.
Jak sama widzisz wystarczy naprawdę niewiele, aby zetrzeć ser w poprawny sposób. I jeśli już o nim mowa, koniecznie zapoznaj się z metodą na wyczyszczenie tarki po całym zabiegu.