Tarta z bakłażanem i fetą. Jak zrobić wegetariańską tartę? Przepis i wykonanie
Wegetariańska tarta z bakłażanem i fetą – z półkruchego ciasta z pysznym farszem z bakłażana, fety i parmezanu – skradła nasze serca od pierwszego kęsa. Oto przepis.
Tarta z bakłażanem i fetą – przepis, składniki, przygotowanie
Tarty to nie tylko słodkie wypieki z owocami czy czekoladą. Świetnie sprawdzają się również w wytrawnej wersji. Podaj taką tartę swoim domownikom na obiad, kolację czy postaw na imprezowy stole, a wszyscy będą zachwyceni!
Naszą tartę z bakłażanem i fetą przygotowaliśmy na półkruchym spodzie. Czym różni się ciasto półkruche od kruchego? Oba ciasta przygotowuje się z tych samych składników. Jednak w cieście półkruchym znalazło się też miejsce dla jogurtu naturalnego, który nadaje dodatkowej delikatności.
Półkrucha wegetariańska tarta z bakłażanem i fetą to najlepszy dowód na to, że danie bez mięsa może być smaczne. Tarta na słono prezentuje się znakomicie i będzie świetnie wyglądała na stole.
Przepis na tartę z bakłażanem i fetą poniżej. Składniki i wykonanie rozpisaliśmy krok po kroku.
Składniki
Ciasto na tartę z bakłażanem i fetą – składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 80 g zimnego masła
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatki do tarty z bakłażanem i fetą – składniki
- 1/2 bakłażana
- 3 jaja
- 150 g sera feta
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
Jak zrobić ciasto półkruche na tartę z bakłażanem i fetą?
Przygotowanie naszej tarty z bakłażanem i fetą zacznijmy od zrobienia ciasta półkruchego, które będzie jej bazą.
Jak zrobić ciasto na tartę z bakłażanem i fetą? Przygotuj stolnicę. Na środek wysyp mąkę i dodaj posiekane na kawałki masło. Dzięki pokrojeniu masła łatwiej będzie Ci je połączyć z resztą składników. Dodaj sól, sok z cytryny, jogurt naturalny, zimną wodę i całość zagnieć. Jeśli chcesz, żeby Twoje ciasto trochę urosło, to dodaj do niego łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z mieszanki uformuj ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
Nadzienie do tarty z bakłażanem i fetą
Kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce, czas przygotować dodatki do tarty z bakłażanem i fetą. Jakie składniki są potrzebne?
Bakłażana dokładnie umyj i osusz. Pokrój go na pionowe słupki. Możesz użyć również w tym przepisie cukinii lub wymieszaj oba warzywa.
W misce umieść jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i czosnek. Dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, żeby składniki się połączyły. Gdy masa będzie już miała odpowiednią konsystencję, to dodaj do niej starty na drobnych oczkach parmezan i pokruszoną fetę.
Pieczenie i serwowanie tarty z bakłażanem i fetą
Po 15 minutach wyjmij ciasto na tartę z bakłażanem i fetą z lodówki.
Rozwałkuj wcześniej przygotowaną tartę i umieść ją w formie. Sprawdzi się tutaj zarówno forma do tart, jaki i tortownica. Pamiętaj, żeby natłuścić jej brzegi odrobiną masła lub margaryny. Nie musisz tego robić w przypadki form silikonowych i takich, które mają nieprzywierającą powłokę.
Na wierzchu ułóż słupki bakłażana. Przerwy wypełnij jajeczno-serowym farszem.
Tarta z bakłażanem i fetą – czas pieczenia
Zagnieć boki tarty do środka i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza). Nasza tarta dzięki zagnieceniu brzegów do środka zyska ładną, rustykalną formę.
I gotowe! Tartę podawaj na ciepło. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Sprawdzi się również świeża bazylia, odrobina fety lub parmezanu- wybór należy do Ciebie.
Smacznego!