PrzepisDania główneTarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią

Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią

Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią
Pyszności

15.11.2021 09:22, aktual.: 23.02.2022 12:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny obiad, który może sprawdzić się świetnie w formie kolacji. Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią ma w sobie to coś! O czym za moment sama się przekonasz. Po prostu palce lizać!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wspomnieć, że tarta wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to rodzaj wypieku, który składa się zazwyczaj z ciasta kruchego, rzadziej z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Może występować w dwóch wersjach: na słodko i słono. I jeśli chodzi o pierwszą wersję występuje tu dodatkowo masa lub krem oraz różnego rodzaju owoce, jak i słodkie elementy dekoracyjne oraz bakalie i orzechy. W drugiej wersji natomiast można wyróżnić pastę lub sos oraz warzywa, różnego rodzaju wędliny i sery. Jak sama więc widzisz, tarta to genialna baza do przygotowania pysznego posiłku na wiele ciekawych sposobów.

Dziś postawiliśmy na wersję na słono i już za moment dowiesz się, jak podać ją z pastą ajvar, bakłażanem, pomidorem i cukinią. Ciasto kruche do naszej tarty przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Ciasto kruche

  1. 150 g mąki krupczatki
  2. 150 g mąki pszennej
  3. 200 g masła
  4. 1 żółtko
  5. 1 szczypta soli

Pozostałe składniki

  1. 1 bakłażan
  2. 1 okrągła cukinia
  3. 1 pomidor
  4. 190 g ajvaru
  5. 100 g tartej mozzarelli
  6. 1 łyżka ziół prowansalskich
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu
  9. 2 łyżki oliwy z oliwek
  10. 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie tarty

Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania kruchego ciasta na tartę.

W tym celu umieść w robocie kuchennym: masło, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, żółtko i sól.

Obraz

Powstałą mieszankę przełóż na blat kuchenny, po czym zagnieć na ciasto. Następnie przenieś je do formy na tartę o średnicy 26 cm, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika do chwili, aż kruche ciasto zacznie się rumienić. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Warzywa

W międzyczasie przygotuj warzywa.

Najpierw je umyj, po czym osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Podziel na pół bakłażana, okrągłą cukinię oraz pomidora. Każde z warzyw potnij następnie w cienkie paski.

Obraz

Kiedy już przygotujesz wszystkie składniki, odstaw je na bok i wróć do pracy nad tartą.

Przygotowanie tarty

Umieść podpieczoną tartę na środku blatu kuchennego.

Następnie umieść na wierzchu tarty pastę ajvar. Rozprowadź składnik na całej powierzchni przy pomocy kuchennej łyżki. Jako kolejny składnik dodaj startą mozzarellę.

Obraz

Teraz wypełnij tartę wcześniej przygotowanymi warzywami. Zacznij od bakłażana, następnie dodaj pomidora i nie zapomnij również o cukinii. Powtórz ten cykl jeszcze raz.

Kiedy już uzyskasz efekt kwiatu, rozprowadź na wierzchu oliwę z oliwek. Całość posyp następnie ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Nie zapomnij również o parmezanie.

Obraz

Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika. Tym razem piecz pyszne danie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Obraz

Gotową tartę z warzywami serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Na ciepło smakuje najlepiej, dlatego nie zwlekaj ani sekundy z jej podawaniem.

Więcej pomysłów na pyszny i ciekawy obiad czeka na naszej stronie www. W naszej bogatej bazie z pewnością znajdziesz całą masę inspiracji, których nie możesz przegapić. Będą to Twoje największe kulinarne perełki, którymi będziesz mogła pochwalić się wśród swojej rodziny i przyjaciół.