Tatar Anny Lewandowskiej to kultowa przekąska w wersji fit. Znana trenerka robi go nieco inaczej

A gdyby tak zrobić pewne odstępstwo od tradycji i postawić na zdrowe odżywianie? Właśnie taką formę przygotowania posiłków od lat promuje Anna Lewandowska. Nie unika ona tradycyjnych potraw z kuchni polskiej, ale przygotowuje je na swój własny i zdrowy sposób. Czy tatar zrobiony inaczej jest w ogóle możliwy? Jak najbardziej!

ObrazekTatar Anny Lewandowskiej, fot. Canva i screen z Instagram/annalewandowska
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę wyjątkowe polskie przysmaki, trzeba podkreślić, że tatar zajmuje w nim naprawdę zaszczytne miejsce. Przepis na tradycyjny tatar to surowe mięso wołowe, które łączy się z popularnymi składnikami, takimi jak cebula, ogórek kiszony, kapary, musztarda, sos worcestershire, sól i pieprz. Bardzo często dodaje się tu również surowe jajka. Dzięki temu, ta popularna przekąska nabiera odpowiedniej konsystencji i smakuje obłędnie.

Tatar - kultowa przystawka kuchni polskiej

Zanim dowiesz się, jak zrobić tatara w zdrowej wersji, dobrze będzie poświęcić kilka słów temu popularnemu daniu. Tatar ma wiele regionalnych odmian i jest popularny na całym świecie. To danie wymaga jednak ostrożności w przygotowaniu, ponieważ surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie i grozić zatruciem pokarmowym. Dlatego też ważne jest, aby używać tylko świeżego, wysokiej jakości mięsa i mieć pewność, że zostało ono właściwie przechowywane i przygotowane.

Obrazek
Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com

Podawany jest zazwyczaj na zimno, w towarzystwie pieczywa, ziemniaków lub sałaty. Tradycyjnie, przed podaniem tatara, jego składniki należy wymieszać, a następnie zostawić w lodówce przez około godzinę, aby smaki się przegryzły. W niektórych wersjach tatara, mięso może być zamienione na inne gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk czy krewetki.

Tatar Anny Lewandowskiej przepis - propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania

Jeśli jesteś na diecie i preferujesz zdrowe odżywanie, to przepis na tatar Ani Lewandowskiej powinien cię zaskoczyć. Receptura jest tradycyjna, ale są w niej elementy zdrowego odżywania. Tak przygotowana przystawka będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia.

Składniki:

           
  • około 250 g polędwicy lub ligawy wołowej dobrej jakości
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • żółtko kurze
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz
  • łyżka zimnej wody
  • ogórek kiszony lub konserwowy.
Obrazek
Mięso na tatar - Pyszności; Foto: Pexels

Sposób przygotowania:

      
  1. Umieść wołowiną na desce i drobno ją posiekaj. Przełóż je do miski, dodaj łyżkę zimnej wody i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie wyrób mięso.
  2. Posiekaj cebulę i szczypiorek, i dodaj do mięsa razem z musztardą i wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Z powstałej masy uformuj tatara. Na sam wierzch wyłóż żółtko.
  4. Podaj go klasycznie - z solą i pieprzem, ale istnieje wiele sposobów, aby wzbogacić jego smak. Na przykład Anna Lewandowska poleca podawanie tatara z domowymi chipsami warzywnymi, co daje daniu lekkość i chrupkość. Smacznego!

Dla miłośników tradycyjnych smaków, tatara można podać z oliwkami, pieczarkami, kaparami i drobno pokrojonym ogórkiem. W zależności od upodobania, ogórek może być kiszony lub konserwowy. Wszystkie te dodatki wzbogacają smak tatara i pozwalają na dostosowanie go do indywidualnych preferencji.

Co powiesz na fioletowe tortellini? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej