Te cytrynki to idealny dodatek do herbaty. Zimą zużywam kilka słoiczków

Kiedy za oknem pojawia się mróz, w moim domu w ruch idą niemal hurtowe ilości herbaty. Aby zimowy napar był jeszcze smaczniejszy, dorzucam do niego pyszne cytrynki ze słoika. Przygotowanie jest proste i szybkie, a na dodatek kosztuje mniej niż gotowiec ze sklepu.

Cytryny w słoiku  - PysznościCytryny w słoiku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina
Ewa Malinowska

Syrop z cytryn to doskonały dodatek, który może wzbogacić smak wielu napojów. Jest szczególnie polecany jako dodatek do herbaty, zwłaszcza w okresach, kiedy temperatura na zewnątrz spada i pragniemy czegoś, co nas rozgrzeje. Dodatek cynamonu oraz goździków jeszcze bardziej podkręci smak. Świetnie pasują do czarnej i zielonej herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Cytrynki w syropie

Słoiczek cytrynek w syropie może być również świetnym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy udekorować słoik kawałkiem kokardki lub sznureczka i wręczyć jako własnoręcznie przygotowany podarunek. Uśmiech na twarzy obdarowanej osoby gwarantowany - pyszny prezent od serca zawsze robi duże wrażenie.

Cytrynki w syropie - Pyszności
Cytrynki w syropie - Pyszności © YouTube | KuferekCzekolady

Przygotowanie syropu z cytryn jest proste i nie powinno zająć dużo czasu. W taki sam sposób można przygotować również pomarańcze lub stworzyć w jednym słoiku mieszankę dwóch cytrusów. Na sam początek polecam jednak przygotować same cytryny - ich smak jest po prostu nieziemski.

Składniki:

  • 9 cytryn,
  • 20 goździków,
  • 3 laski cynamonu,
  • 400 ml wody,
  • 3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musisz dokładnie umyć cytryny. Wyszoruj je w gorącej wodzie i na koniec dodatkowo sparz wrzątkiem.
  2. Z trzech cytryn wyciśnij sok, a resztę owoców pokrój w plasterki. Pamiętaj, abt usunąć z nich pestki.
  3. Plasterki cytryn ułóż w wyparzonych słoikach.
  4. Następnie do garnka wlej wodę, dodaj wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, goździki i cynamon. Całość zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj 3 szklanki cukru i gotuj wszystko razem przez około 10 minut.
  5. Po tym czasie z syropu wyłów goździki i cynamon i dodaj je do słoików z plasterkami cytryn. Następnie zalej cytryny wrzącym syropem.
  6. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Voila! Pyszny, domowy syrop z cytryn, który z pewnością uprzyjemni nam wiele chwil przy filiżance herbaty, jest już gotowy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło