Te dania to hity chorwackiej kuchni. Warto ich spróbować, będąc w tym kraju

Chorwacja jest jednym z krajów bałkańskich, który cieszy się ogromną popularnością wśród turystów. Piękne plaże, lazurowa woda, słońce i niesamowite krajobrazy łączą się ze sobą, tworząc idealne warunki urlopowe. Dodatkowo Chorwacja oferuje niezwykle kolorową, pachnącą i smaczną kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Czym charakteryzuje się kuchnia chorwacka i jakie są najpopularniejsze dla niej potrawy?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

Cechy charakterystyczne kuchni chorwackiej

Kuchnia chorwacka nie jest jednolita dla całego kraju. Każdy region oferuje coś innego. Znajdziemy tu wpływy tureckie, greckie, rzymskie. Chorwacja w swojej historii wiele razy znajdowała się pod panowaniem innych mocarstw, których rządy nie pozostały obojętne dla jej tradycji i kultury, również tej kulinarnej.

Śródziemnomorskie wpływy sprawiły, że w kuchni chorwackiej znajduje się mnóstwo ryb i owoców morza: ośmiornice, krewetki, kalmary, ostrygi. Nie oznacza to jednak, że mięsożercy nie znajdą tu dla siebie nic ciekawego. Wręcz przeciwnie. Chorwaci bardzo lubią wieprzowinę, baraninę oraz mięso indycze. Szczególnym uznaniem cieszą się dania z rusztu, do których dla lepszego trawienia możemy dostać kieliszek rakiji.

W związku z obecnością winorośli na terenie państwa, duże znaczenie ma tu również winiarstwo. Do posiłków pija się zarówno wina białe, jak i czerwone – szczególnie wytrawne. Do wina pasują oczywiście różnego rodzaju sery, które podawane są w formie przystawek. W Chorwacji stosuje się przede wszystkim takie przyprawy jak oregano, majeranek i rozmaryn.

Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Kuchnia chorwacka. Potrawy

Chorwacka kuchnia słynie ze swojej aromatyczności, różnorodności, a jednocześnie z prostoty. Do polecanym dań kuchni chorwackiej należą:

  • Burek – rodzaj bałkańskiego fast fooda, który pochodzi z Turcji, ale jest rozpowszechniony w Chorwacji i można go kupić tam prawie wszędzie. Burek to nadziewany placek z ciasta filo. W jego wnętrzu tradycyjnie znajduje się mięsny farsz, ale można też spotkać nadzienie serowe, ziemniaczane, szpinakowe czy też słodkie, np. z jabłek.
  • Štrudle – przekąska z ciasta francuskiego nadzianego owocami (jabłka albo wiśnie), masą orzechową, serową lub makową.
  • Ćevapčići – grillowane albo smażone mięsne paluszki z mielonego mięsa wołowego, jagnięcego lub wieprzowego. Podaje się je z frytkami, podpłomykami, ryżem, ajvarem, serem feta, papryką albo cebulką.
  • Crni rižot – czarne risotto, które swój kolor zawdzięcza dodatkowi atramentu z kałamarnicy. Jest to ryż podany z owocami morza.
  • Sardynka smażona lub podawana w solonej zalewie to przysmak, którym zachwyca Dalmacja.
  • Krewetki należą z kolei do produktów przyrządzanych pod każdą postacią. Znajdziemy je nie tylko jako osobne dania, ale również jako dodatki do sałatek czy past.
  • Naleśniki są natomiast jednym z najczęściej serwowanych deserów. Można je jeść z cukrem pudrem, dżemem, owocami czy też z kremem czekoladowym.
  • Pršut – suszona szynka wieprzowa, której dojrzewanie trwa ok. 2 lat. Wędlina suszona jest słońcem i zimnym powietrzem. Podaje się ją najczęściej wraz z serem oraz kieliszeczkiem alkoholu.
  • Paški sir – rodzaj owczego sera, który powstaje tylko i wyłącznie na wyspie Pag. Charakteryzuje go twardość i słony smak. Idealny jako przystawka lub dodatek do sałatek.
  • Kulen – ostra kiełbasa pochodząca ze Slawonii. Jej produkcja odbywa się tylko metodami tradycyjnymi. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi papryczki chili. Podaje się ją ze świeżą papryką i pomidorami, marynowanymi warzywami oraz z białym sosem.
Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Będąc w Chorwacji warto próbować różnych potraw, gdyż są one nie tylko ciekawe, ale i niezwykle smaczne. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie wśród bogatej oferty lokalnych restauracji.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, który bez problemu przygotujesz sam, może skusisz się na którąś z naszych propozycji dań obiadowych z kurczakiem. Sprawdź na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska