Te dania to hity chorwackiej kuchni. Warto ich spróbować, będąc w tym kraju

Chorwacja jest jednym z krajów bałkańskich, który cieszy się ogromną popularnością wśród turystów. Piękne plaże, lazurowa woda, słońce i niesamowite krajobrazy łączą się ze sobą, tworząc idealne warunki urlopowe. Dodatkowo Chorwacja oferuje niezwykle kolorową, pachnącą i smaczną kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Czym charakteryzuje się kuchnia chorwacka i jakie są najpopularniejsze dla niej potrawy?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

Cechy charakterystyczne kuchni chorwackiej

Kuchnia chorwacka nie jest jednolita dla całego kraju. Każdy region oferuje coś innego. Znajdziemy tu wpływy tureckie, greckie, rzymskie. Chorwacja w swojej historii wiele razy znajdowała się pod panowaniem innych mocarstw, których rządy nie pozostały obojętne dla jej tradycji i kultury, również tej kulinarnej.

Śródziemnomorskie wpływy sprawiły, że w kuchni chorwackiej znajduje się mnóstwo ryb i owoców morza: ośmiornice, krewetki, kalmary, ostrygi. Nie oznacza to jednak, że mięsożercy nie znajdą tu dla siebie nic ciekawego. Wręcz przeciwnie. Chorwaci bardzo lubią wieprzowinę, baraninę oraz mięso indycze. Szczególnym uznaniem cieszą się dania z rusztu, do których dla lepszego trawienia możemy dostać kieliszek rakiji.

W związku z obecnością winorośli na terenie państwa, duże znaczenie ma tu również winiarstwo. Do posiłków pija się zarówno wina białe, jak i czerwone – szczególnie wytrawne. Do wina pasują oczywiście różnego rodzaju sery, które podawane są w formie przystawek. W Chorwacji stosuje się przede wszystkim takie przyprawy jak oregano, majeranek i rozmaryn.

Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Kuchnia chorwacka. Potrawy

Chorwacka kuchnia słynie ze swojej aromatyczności, różnorodności, a jednocześnie z prostoty. Do polecanym dań kuchni chorwackiej należą:

  • Burek – rodzaj bałkańskiego fast fooda, który pochodzi z Turcji, ale jest rozpowszechniony w Chorwacji i można go kupić tam prawie wszędzie. Burek to nadziewany placek z ciasta filo. W jego wnętrzu tradycyjnie znajduje się mięsny farsz, ale można też spotkać nadzienie serowe, ziemniaczane, szpinakowe czy też słodkie, np. z jabłek.
  • Štrudle – przekąska z ciasta francuskiego nadzianego owocami (jabłka albo wiśnie), masą orzechową, serową lub makową.
  • Ćevapčići – grillowane albo smażone mięsne paluszki z mielonego mięsa wołowego, jagnięcego lub wieprzowego. Podaje się je z frytkami, podpłomykami, ryżem, ajvarem, serem feta, papryką albo cebulką.
  • Crni rižot – czarne risotto, które swój kolor zawdzięcza dodatkowi atramentu z kałamarnicy. Jest to ryż podany z owocami morza.
  • Sardynka smażona lub podawana w solonej zalewie to przysmak, którym zachwyca Dalmacja.
  • Krewetki należą z kolei do produktów przyrządzanych pod każdą postacią. Znajdziemy je nie tylko jako osobne dania, ale również jako dodatki do sałatek czy past.
  • Naleśniki są natomiast jednym z najczęściej serwowanych deserów. Można je jeść z cukrem pudrem, dżemem, owocami czy też z kremem czekoladowym.
  • Pršut – suszona szynka wieprzowa, której dojrzewanie trwa ok. 2 lat. Wędlina suszona jest słońcem i zimnym powietrzem. Podaje się ją najczęściej wraz z serem oraz kieliszeczkiem alkoholu.
  • Paški sir – rodzaj owczego sera, który powstaje tylko i wyłącznie na wyspie Pag. Charakteryzuje go twardość i słony smak. Idealny jako przystawka lub dodatek do sałatek.
  • Kulen – ostra kiełbasa pochodząca ze Slawonii. Jej produkcja odbywa się tylko metodami tradycyjnymi. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi papryczki chili. Podaje się ją ze świeżą papryką i pomidorami, marynowanymi warzywami oraz z białym sosem.
Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Będąc w Chorwacji warto próbować różnych potraw, gdyż są one nie tylko ciekawe, ale i niezwykle smaczne. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie wśród bogatej oferty lokalnych restauracji.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, który bez problemu przygotujesz sam, może skusisz się na którąś z naszych propozycji dań obiadowych z kurczakiem. Sprawdź na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser