Te objawy mówią, że jak najszybciej powinieneś odstawić jajka. Ich jedzenie wtedy to igranie ze zdrowiem

Chociaż o jajkach nie zawsze mówi się w samych superlatywach, to ich zawartość ważnych dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu mikro i makroelementów nie pozostawia złudzeń: jajka warto włączyć do swojej diety. Problem w tym, że nie każdy może to robić. Pół biedy, jeśli mówimy tu o nietolerancji. Gorzej, jeśli o alergii. Z tego artykułu dowiesz się, jak je odróżniać. 

Obrazekuczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva

Przy okazji zbliżających się świąt wielkanocnych w naszym menu pojawi się prawdopodobnie o wiele więcej jajek, niż normalnie. Czy trzeba na to uważać? Światowa Organizacja Zdrowia do tej pory twierdzi, że 1-2 jajka dziennie to optymalna ilość, jaka wpłynie dobrze — a nie źle — na ludzkie zdrowie. Jednak innego zdania są niektórzy dietetycy, a o tym, co się stanie, kiedy będziemy spożywać aż 4 jajka dziennie, mówił ostatnio jeden z nich. Możesz o tym przeczytać tutaj. 

Obrazek
uczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva

Niestety zdarza się też tak, że nawet 1 jajko może doprowadzić do bardzo nieprzyjemnych dolegliwości. Biegunka, wymioty, pokrzywka, obrzęk warg, spłycenie oddechu — jeśli kiedykolwiek zauważyłeś u siebie takie objawy po zjedzeniu jajek, koniecznie zgłoś się do lekarza. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że cierpisz na uczulenie na jajka.

Jajka jako alergen pokarmowy

Silne alergeny występują zarówno w białku, jak i żółtku jajek. W tym pierwszym uczulającym białkiem jest najczęściej owoalbumina lub owomukoid. W żółtku są to liwetyna i witelogenina. Chociaż alergeny żółtek uczulają znacznie rzadziej, niż te białek, to nie należy ich lekceważyć. Istnieją bowiem przypadki, gdy kończyły się one nawet wstrząsem anafilaktycznym. 

Według informacji podanych przez portal strefaalergii.pl alergia na jajko dotyka od 1,7 proc. do 4 proc. małych dzieci. Na szczęście większość (70 proc.) dzieci wyrasta z tego uczulenia po piątym roku życia, a poważne reakcje alergiczne dotykają głównie dorosłych.

Uczulenie a nietolerancja

Do ważnych zagadnień w kwestii nieprzyjemnych objawów występujących po zjedzeniu jajka, jest odróżnienie uczulenia od nietolerancji. Żeby zrozumieć różnicę, należy wyjaśnić to, jak organizm reaguje na jajka w przypadku nietolerancji, a jak w przypadku alergii.

Obrazek

Ciało osoby z nietolerancją jajek reaguje niekorzystnie w ciągu kilku godzin, lub nawet dni od momentu zjedzenia tego pokarmu. Objawia się zazwyczaj nudnościami, biegunką i złym samopoczuciem. Tymczasem osoba uczulona na jajka boleśnie odczuwa reakcję immunologiczną, czyli zmasowany atak organizmu na substancje uczulające. W takim przypadku objawy występują od razu. Co więcej, niektórzy alergicy zaliczają się do cierpiących na tzw. zespół ptak-jajo. To oznacza, że organizm zaczyna "walczyć" już w momencie kontaktu z kurzymi piórami.

Nietolerancja jajek, w przeciwieństwie do uczulenia, jest poddawana próbom zwalczania. Zazwyczaj metodą na to jest unikanie tego pokarmu przez 6 tygodni, a następnie powolne próby "przekonania" organizmu do zaakceptowania jajek. Mimo wszystko lepiej jest nie robić tego na własną rękę i zgłosić się z tym problemem do lekarza specjalisty.

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej