PoradyTe objawy mówią, że jak najszybciej powinieneś odstawić jajka. Ich jedzenie wtedy to igranie ze zdrowiem

Te objawy mówią, że jak najszybciej powinieneś odstawić jajka. Ich jedzenie wtedy to igranie ze zdrowiem

Chociaż o jajkach nie zawsze mówi się w samych superlatywach, to ich zawartość ważnych dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu mikro i makroelementów nie pozostawia złudzeń: jajka warto włączyć do swojej diety. Problem w tym, że nie każdy może to robić. Pół biedy, jeśli mówimy tu o nietolerancji. Gorzej, jeśli o alergii. Z tego artykułu dowiesz się, jak je odróżniać. 

uczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva
uczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva

07.04.2023 | aktual.: 26.09.2023 14:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przy okazji zbliżających się świąt wielkanocnych w naszym menu pojawi się prawdopodobnie o wiele więcej jajek, niż normalnie. Czy trzeba na to uważać? Światowa Organizacja Zdrowia do tej pory twierdzi, że 1-2 jajka dziennie to optymalna ilość, jaka wpłynie dobrze — a nie źle — na ludzkie zdrowie. Jednak innego zdania są niektórzy dietetycy, a o tym, co się stanie, kiedy będziemy spożywać aż 4 jajka dziennie, mówił ostatnio jeden z nich. Możesz o tym przeczytać tutaj. 

uczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva
uczulenie na jajka - Pyszności; foto: Canva

Niestety zdarza się też tak, że nawet 1 jajko może doprowadzić do bardzo nieprzyjemnych dolegliwości. Biegunka, wymioty, pokrzywka, obrzęk warg, spłycenie oddechu — jeśli kiedykolwiek zauważyłeś u siebie takie objawy po zjedzeniu jajek, koniecznie zgłoś się do lekarza. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że cierpisz na uczulenie na jajka.

Jajka jako alergen pokarmowy

Silne alergeny występują zarówno w białku, jak i żółtku jajek. W tym pierwszym uczulającym białkiem jest najczęściej owoalbumina lub owomukoid. W żółtku są to liwetyna i witelogenina. Chociaż alergeny żółtek uczulają znacznie rzadziej, niż te białek, to nie należy ich lekceważyć. Istnieją bowiem przypadki, gdy kończyły się one nawet wstrząsem anafilaktycznym. 

Według informacji podanych przez portal strefaalergii.pl alergia na jajko dotyka od 1,7 proc. do 4 proc. małych dzieci. Na szczęście większość (70 proc.) dzieci wyrasta z tego uczulenia po piątym roku życia, a poważne reakcje alergiczne dotykają głównie dorosłych.

Uczulenie a nietolerancja

Do ważnych zagadnień w kwestii nieprzyjemnych objawów występujących po zjedzeniu jajka, jest odróżnienie uczulenia od nietolerancji. Żeby zrozumieć różnicę, należy wyjaśnić to, jak organizm reaguje na jajka w przypadku nietolerancji, a jak w przypadku alergii.

Obraz

Ciało osoby z nietolerancją jajek reaguje niekorzystnie w ciągu kilku godzin, lub nawet dni od momentu zjedzenia tego pokarmu. Objawia się zazwyczaj nudnościami, biegunką i złym samopoczuciem. Tymczasem osoba uczulona na jajka boleśnie odczuwa reakcję immunologiczną, czyli zmasowany atak organizmu na substancje uczulające. W takim przypadku objawy występują od razu. Co więcej, niektórzy alergicy zaliczają się do cierpiących na tzw. zespół ptak-jajo. To oznacza, że organizm zaczyna "walczyć" już w momencie kontaktu z kurzymi piórami.

Nietolerancja jajek, w przeciwieństwie do uczulenia, jest poddawana próbom zwalczania. Zazwyczaj metodą na to jest unikanie tego pokarmu przez 6 tygodni, a następnie powolne próby "przekonania" organizmu do zaakceptowania jajek. Mimo wszystko lepiej jest nie robić tego na własną rękę i zgłosić się z tym problemem do lekarza specjalisty.

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.