Tę rybę koniecznie zamów nad morzem. Jest pyszna i ma mało ości

Ta ryba to skarbnica właściwości odżywczych, a przy tym boski smak i niewiele ości. Koniecznie zamów ją nad morzem, bo jeśli na coś warto tam wydać pieniądze — to na pewno na nią. 

ObrazekPyszna ryba, która prawie nie ma ości - Pysznosci; foto: Canva

O cenach, które aktualnie panują nad polskim morzem, mówi się wiele, ale najczęściej pojawiające się w tych rozmowach słowa to: skandal, drożyzna, absurd. Tanio nie jest — i  raczej jeszcze długo nie będzie — przez co wiele osób rezygnuje z wakacji spędzonych nad Bałtykiem i albo szuka innych kierunków, ale najzwyczajniej w świecie zostaje w domu. Jeśli jednak zdecydujesz się na wyjazd na północne krańce Polski, to koniecznie musisz zrobić jedną rzecz: zamówić turbota. 

Obrazek
Ryba na morzem sporo kosztuje, ale w tym przypadku warto - Pyszności; foto: Canva

Spośród wszystkich ryb dostępnych w nadmorskich smażalniach, ta jest jedyna w swoim rodzaju. Nie jest poławiana masowo, dlatego świeżą możesz dostać właściwie tylko tam; ma doskonałe mięso, niewiele ości, a także skład, o którym ryby takie jak panga, tilapia, maślana czy hodowlany łosoś mogą jedynie pomarzyć.

Turbot — najlepsza ryba nad morzem?

Dlaczego z całego wachlarzu ryb dostępnych nad morzem to właśnie turbot jest najlepszym wyborem? Po pierwsze, nie można tego raz jeszcze nie uwzględnić, jest on produktem relatywnie rzadkim; przynajmniej wtedy, gdy nad morze przyjeżdżasz z miasta. Oczywiście na tym jego zalety się bynajmniej nie kończą.

Turbot to ryba o średniej tłustości mięsa. Jego delikatna struktura wypełniona jest ważnymi dla organizmu składnikami odżywczymi, między innymi witaminami (A, C i z grupy B), minerałami (fosfor, wapń, potas), a także tzw. aminokwasami egzogennymi, które dobrze wpływają na ludzki układ nerwowy i przemianę materii.

Obrazek
Turbot to ryba zarówno smaczna, jak i zdrowa - Pyszności; foto: Canva

W turbocie nie brakuje również tego, co w rybach najcenniejsze: nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym słynnych kwasów omega-3. To kolejny składnik tej ryby, który wspiera pracę układu nerwowego i mózgu. Ponadto spożywanie turbota to plus dla zębów, kości, płuc i skóry. Jest to więc produkt zarówno zdrowy, jak i smaczny.

Do doskonałości brakuje mu niewielu przypraw, które w przypadku turbota zaleca się wręcz ograniczać, ze względu na możliwość stłumienia cudownego smaku mięsa. Ta ryba to gratka dla wszystkich rybnych smakoszy. Wychodzimy więc z założenia, że skoro nad morzem i tak przyjdzie nam płacić krocie, to dobrze jest postawić właśnie na tę rybę!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę