Tęczowe przepisy na przepyszne desery. Już wiesz, co zrobisz na urodziny swojego dziecka!
Na myśl o zbliżającym się lecie od razu w głowie mam tęczę, która kojarzy mi się z cudowną pogodą. Ta tęcza barw sprawia, że w głowie ma się najdziksze fantazje, które motywują do zrobienia czegoś naprawdę pomysłowego. Przekłada się to także na jedzenie. Kto nie chciałby zjeść czegoś w kolorach tęczy? No właśnie! Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
21.03.2016 | aktual.: 17.05.2017 14:56
1. Pastelowe koktajle mleczne
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 l lodów waniliowych
- barwnik spożywczy do wyboru
Jak zrobić?
Wymieszaj mleko i lody w blenderze. Rozlej mieszankę do 4 naczyń. Następnie po kolei znów umieść rozdzieloną mieszankę w blenderze i dodaj barwnik spożywczy. Wlej do kubka/słoika i zajmij się następnymi kolorami. Po kolei wlewaj warstwy do słoika - po łyżce. Na koniec możesz umieścić bitą śmietanę i kolorową posypkę.
2. Kolorowa galaretka
Składniki:
- różne odmiany galaretki
- 250 g jogurtu waniliowego
- olej do wysmarowania formy
Jak zrobić?
Wybierz najpierw kolory galaretek. Podziel je w każdej grupie kolorów na dwie części. Pierwszą z nich zrób tak jak zwykle i wlej do formy, po czym schowaj ją do lodówki na około 15 minut. Po czasie wyciągnij ją i dolej wymieszaną resztę galaretki z 2 łyżkami jogurtu - powinien wyjść mleczny pudding. Wlej jako kolejną warstwę do formy. Włóż do lodówki na 15 minut. Powtórz czynności z każdym kolorem. Gdy wszystkie warstwy będą gotowe, włóż formę na noc do lodówki. Następnego dnia ciesz się z tęczowej galaretki.
3. Kolorowe babeczki
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- barwniki spożywcze do wyboru
Jak zrobić?
Masło, cukier puder i cukier waniliowy dokładnie ze sobą wymieszaj. Podziel masę na kilka równych części i do każdej dodaj inny barwnik. Ułóż masę na folii spożywczej w liniach jedna pod drugą. Zawiń folię i delikatnie włóż do rękawa, za pomocą którego wyciśniesz tęczowy kształt na babeczki. Krem będzie wyglądać jak płatek róży.
4. Tęczowe wafle
Składniki:
- 200 g mąki
- cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g roztopionego masa
- 250 ml mleka
- barwniki spożywcze do wyboru
Jak zrobić?
Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mokre. Masę rozłóż po równo do 5 misek i dodaj do nich różne kolory barwników. Następnie włóż je do zamykanych folii. Utnij róg każdej z torebek i potraktuj je jak rękaw cukierniczy i na zmianę formuj na gofrownicy zawijany kształt. Rób gofry tak jak zwykle.
5. Ciasto w rożku
Składniki:
- gotowe ciasto (wymieszane z barwnikami w różnych kolorach)
- masło
- rożki
- biała czekolada
- kolorowe posypki
Jak zrobić?
Do ciasta, które wcześniej wymieszałaś z barwnikami dodaj po łyżce masła i dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gliny. Ze wszystkich kolorów uformuj kolorowe kulki. Rożki zamocz w roztopionej czekoladzie, włóż w nie kulki z ciasta, a następnie schowaj wszystko na kilkanaście minut do lodówki. Później wyciągnij je, zamocz znów w roztopionej czekoladzie, możesz ozdobić kolorową posypką, a na koniec znów włóż do lodówki.