Tęczowy kożuch pojawił się na herbacie? Mało kto wie, co jest powodem i czy nie szkodzi

Tęczowy nalot na herbacie to wbrew pozorom powszechne zjawisko. Każdy niejednokrotnie widział ten mało estetyczny kożuch, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest jego przyczyna. Nalot nie ma dobrej sławy. Przypomina rozlaną benzynę, więc trudno się dziwić, że niektórym szybko przechodzi chęć na taką herbatę. Jednak nie ma się czego obwiać.

Po zaparzeniu czarnej herbaty czasem jest widoczny tęczowy nalotPo zaparzeniu czarnej herbaty czasem jest widoczny tęczowy nalot
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż tęczowy kożuch na herbacie wygląda niepokojąco, to zjawisko jest naturalne i nie jest szkodliwe dla zdrowia. Nalot jest charakterystyczny dla czarnej herbaty parzonej w twardej wodzie. Im twardsza woda, tym bardziej wyraźny będzie kożuch. Jeśli nie filtrujesz wody, a lubisz mocną czarną herbatę liściastą, prawdopodobnie jesteś już przyzwyczajony do takiego widoku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Dlaczego na herbacie powstaje tęczowy nalot?

Tęczowy nalot na herbacie wynika z reakcji chemicznej zachodzącej między polifenolami, które są naturalnymi antyoksydantami obecnymi w liściach herbaty, a węglanem wapnia zawartym w twardej wodzie. Polifenole, odpowiedzialne za charakterystyczny smak i kolor herbaty, wchodzą w interakcję z minerałami, co prowadzi do powstania opalizującego filmu na powierzchni naparu.

Za piankę mogą odpowiadać również saponiny, czyli organiczne substancje, które naturalnie występują w liściach niektórych rodzajów herbat. Ich obecność świadczy o wyższej jakości produktu, chociaż dzięki nim napar nabiera nieco bardziej cierpkiego smaku. Saponinom przypisuje się działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Można znaleźć także informacje o tym, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Nadal są prowadzone badania nad ich wpływem na organizm.

W końcu pianka na herbacie może powstawać również w wyniku zalewania liści wodą z dużej wysokości. Wtedy poskręcane liście herbaty uwalniają pęcherzyki powietrza, które wzbijają się do góry, tworząc mało estetyczny nalot.

Czy herbata z kożuchem jest bezpieczna?

Tak, herbata z tęczowym kożuchem jest całkowicie bezpieczna do spożycia. Zarówno piana, jak i kożuch nie wpływają na smak ani właściwości zdrowotne naparu. Są to naturalne zjawiska, które nie powinny budzić obaw – pod warunkiem, że dbasz o czystość w kuchni i masz pewności, że taki nalot nie jest pozostałością po płynie do mycia naczyń.

Jak uniknąć powstawania ?

Choć nalot ten nie jest szkodliwy, można go uniknąć poprzez filtrowanie wody przed zagotowaniem. Nalot nie powinien również pojawić się w sytuacji, gdy zaparzysz herbatę w niższej temperaturze. A jeśli już powstanie, możesz zlikwidować go dodając plasterek cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy