Tęczowy kożuch pojawił się na herbacie? Mało kto wie, co jest powodem i czy nie szkodzi
Tęczowy nalot na herbacie to wbrew pozorom powszechne zjawisko. Każdy niejednokrotnie widział ten mało estetyczny kożuch, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest jego przyczyna. Nalot nie ma dobrej sławy. Przypomina rozlaną benzynę, więc trudno się dziwić, że niektórym szybko przechodzi chęć na taką herbatę. Jednak nie ma się czego obwiać.
Chociaż tęczowy kożuch na herbacie wygląda niepokojąco, to zjawisko jest naturalne i nie jest szkodliwe dla zdrowia. Nalot jest charakterystyczny dla czarnej herbaty parzonej w twardej wodzie. Im twardsza woda, tym bardziej wyraźny będzie kożuch. Jeśli nie filtrujesz wody, a lubisz mocną czarną herbatę liściastą, prawdopodobnie jesteś już przyzwyczajony do takiego widoku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Dlaczego na herbacie powstaje tęczowy nalot?
Tęczowy nalot na herbacie wynika z reakcji chemicznej zachodzącej między polifenolami, które są naturalnymi antyoksydantami obecnymi w liściach herbaty, a węglanem wapnia zawartym w twardej wodzie. Polifenole, odpowiedzialne za charakterystyczny smak i kolor herbaty, wchodzą w interakcję z minerałami, co prowadzi do powstania opalizującego filmu na powierzchni naparu.
Za piankę mogą odpowiadać również saponiny, czyli organiczne substancje, które naturalnie występują w liściach niektórych rodzajów herbat. Ich obecność świadczy o wyższej jakości produktu, chociaż dzięki nim napar nabiera nieco bardziej cierpkiego smaku. Saponinom przypisuje się działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Można znaleźć także informacje o tym, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Nadal są prowadzone badania nad ich wpływem na organizm.
W końcu pianka na herbacie może powstawać również w wyniku zalewania liści wodą z dużej wysokości. Wtedy poskręcane liście herbaty uwalniają pęcherzyki powietrza, które wzbijają się do góry, tworząc mało estetyczny nalot.
Czy herbata z kożuchem jest bezpieczna?
Tak, herbata z tęczowym kożuchem jest całkowicie bezpieczna do spożycia. Zarówno piana, jak i kożuch nie wpływają na smak ani właściwości zdrowotne naparu. Są to naturalne zjawiska, które nie powinny budzić obaw – pod warunkiem, że dbasz o czystość w kuchni i masz pewności, że taki nalot nie jest pozostałością po płynie do mycia naczyń.
Jak uniknąć powstawania ?
Choć nalot ten nie jest szkodliwy, można go uniknąć poprzez filtrowanie wody przed zagotowaniem. Nalot nie powinien również pojawić się w sytuacji, gdy zaparzysz herbatę w niższej temperaturze. A jeśli już powstanie, możesz zlikwidować go dodając plasterek cytryny.