Ten deser borówkowy robi prawdziwą furorę. Jest delikatny jak obłoczek

Im wyższa temperatura za oknem, tym mniejsza ochota na pieczenie ciasta. Dlatego na "czerwcówkę" o wiele lepiej sprawdzą pianki i desery, które nie wymagają odpalania piekarnika. Na porcję lekkiego ciasta z borówkami każdy chętnie się skusi.

Borówkowa pianka jest doskonała na przyjęcie w ogrodzieBorówkowa pianka jest doskonała na przyjęcie w ogrodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Piankowe desery to hit nadchodzącego lata. Są banalne do przygotowania i można je zrobić w wielu różnych wariantach. Jeśli masz ochotę na coś naprawdę lekkiego, w składnikach uwzględnij jogurt grecki. Przebieraj w galaretkach i owocowych dodatkach, aby zmienić kolor deseru lub stworzyć fantazyjne warstwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami

Do deseru kup więcej borówek, aby pozostały do dekoracji. Ciasto możesz dodatkowo przykryć polewą z roztopionej białej lub mlecznej czekolady.

Składniki:

  • 160 g herbatników,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 galaretki owocowe, na przykład malinowe lub truskawkowe,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 400 ml śmietanki 36 proc,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 300 g borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wylep dno tortownicy o średnicy 22-24 cm i wstaw do zamrażarki.
  2. W szklance z wrzątkiem dokładnie rozmieszaj wszystkie trzy galaretki i odstaw do przestygnięcia.
  3. Borówki zmiksuj blenderem na papkę.
  4. W dużej misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone, po czym wymieszaj z przestudzoną galaretką i borówkami.
  5. Wyjmij spód z zamrażarki i przykryj masą borówkową. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje