Ten króciutki kod oznacza mąkę ze świerszczy. Tylko spojrzysz i wiesz, czy produkt ją zawiera

Czasem czytając kody na opakowaniach produktów spożywczych, czujemy, jakbyśmy właśnie próbowali przetłumaczyć jakiś starożytny manuskrypt. Co oznaczają te wszystkie słowa i liczby?! Cóż, jest ich rzeczywiście multum, ale niektóre mogą cię zainteresować bardziej, niż pozostałe. Z tego artykułu dowiesz się, jak na opakowaniach zapisywana jest... mąka ze świerszczy. 

Obrazekmąka ze świerszczy- Pyszności; foto: Canva

Decyzja Komisji Europejskiej o dopuszczeniu do obrotu produktów zawierających mąkę ze świerszczy sprawiła, że temat jadalnych owadów znalazł się wśród Polaków na porządku dziennym. Od 24 stycznia, kiedy to ustawa KE weszła w życie, możemy już napotkać w sklepach produkty z Acheta domesticus, czyli świerszczem domowym.

Obrazek
mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Co prawda zarówno Komisja Europejska, jak i Agencja UE ds. bezpieczeństwa żywności przekonują nas, że spożywanie tych owadów jest jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia, ale nie oznacza to, że chcemy je nieświadomie konsumować. To dlatego warto poznać kody na opakowaniach produktów spożywczych, które oznaczają mąkę ze świerszczy.

Mąka ze świerszczy — jak ją rozpoznać?

Wskutek decyzji Komisji Europejskiej, mąka ze świerszczy może znajdować się nie tylko w "czystej" postaci, ale również być zawarta w licznych produktach. Sproszkowane owady wchodzą więc w skład niektórych ciastek, makaronów, batonów, pizz, czy chlebów. Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, że kupowane przez ciebie artykuły nie zawierają mąki ze świerszczy, musisz sprawdzić ich etykietę. Owady pojawią się tam pod tymi nazwami:

  • Acheta Domesticus (tudzież: "mąka z" lub "proszek z")
  • Cricket powder
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka)
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna)

Jadalne owady w żywności

Obrazek
mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Mąka ze świerszczy to nie jedyna forma jadalnych owadów, która pojawia się w popularnych produktach spożywczych, które kupujemy na co dzień. Jest jeszcze pewien czerwony barwnik, który na etykietach występuje pod nazwą: E120, a który produkowany jest z czerwców kaktusowych, owadów zamieszkujących obszary Ameryki Południowej i Meksyku.

Jednak nie każdy producent używa terminu "E120". Barwnik z robaków może też przybrać zapis koszenila, karminina, karmin, kwas karminowy, a nawet CI75470 (w przemyśle kosmetycznym).  Warto zapamiętać te nazwy, bowiem w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy koszenila jest uznawana za niezdrową substancję i nie zaleca się jej nadużywania.

Zobacz też ten przepis na kotlety ziemniaczane z serem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟