WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Świat stoi przed nami otworem, a czerpać inspiracje można również bez wychodzenia z domu. Daniem, które zabierze cię wprost do Japonii jest pyszny placek okonomiyaki, który zaskakuje smakiem już od pierwszego kęsa.

Okonomiyaki z młodą kapustąOkonomiyaki z młodą kapustą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wygląda jak śniadaniowy omlet, ale sprawdzi się również w roli prostego obiadu. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu w postaci młodej kapusty. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco. Na zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku skrywają się krewetki i ugotowany makaron ryżowy. Zaskoczenie gwarantowane, a smak zdecydowanie niezapomniany.

Japoński placek okonomiyaki

To rodzaj japońskiego placka smażonego na blasze, którego podstawą jest ciasto pszenne i kapusta pekińska. Ja nieco podmieniłam składniki i zamiast pekinki dorzucam młodą kapustę - jest idealnie chrupiąca i delikatnie słodka.

Okonomiyaki to świetny pomysł na to, aby wprowadzić do swojej kuchni coś zupełnie nowego. Wśród składników znajdziesz sos mirin. Jeśli jednak nie masz go w swoim domu i nie uda ci się kupić go w sklepie, możesz zastąpić go białym winem wymieszanym z dodatkiem cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanki bulionu,
  • 1.5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mirin.

Reszta składników:

  • 300 g młodej kapusty,
  • 100 g ryżowego makaronu,
  • 150 g ugotowanych i pokrojonych krewetek,
  • 1 cebula dymka.

Sos:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki mirin,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego.

Dodatki:

  • różowy imbir,
  • zielona część cebuli dymki,
  • majonez,
  • czarny sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młodą kapustę przekrajam na pół i drobno szatkuję. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw.

Krok 2. Do miski wlej bulion. Dodaj do niego mąkę pszenną, wbij jajka, wlej sos mirin i dokładnie wymieszaj. Dorzuć poszatkowaną kapustę młodą i wrzuć ugotowany makaron ryżowy.

Masa na okonomiyaki
Masa na okonomiyaki © Pyszności

Krok 3. Dorzuć pokrojone krewetki oraz pokrojoną drobno cebulę dymkę i dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Krok 4. Przygotuj sos. Olej roślinny połącz z sosem sojowym, octem ryżowym, mirin i dokładnie wymieszaj.

Aromatyczny sos
Aromatyczny sos © Pyszności

Krok 5. Na patelni o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyłóż porcję ciasta. Smaż po około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Przełóż na talerz i udekoruj imbirem, dymką, sezamem oraz majonezem. Smacznego!

Okonomiyaki z młodą kapustą
Okonomiyaki z młodą kapustą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki