Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Świat stoi przed nami otworem, a czerpać inspiracje można również bez wychodzenia z domu. Daniem, które zabierze cię wprost do Japonii jest pyszny placek okonomiyaki, który zaskakuje smakiem już od pierwszego kęsa.

Okonomiyaki z młodą kapustąOkonomiyaki z młodą kapustą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wygląda jak śniadaniowy omlet, ale sprawdzi się również w roli prostego obiadu. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu w postaci młodej kapusty. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco. Na zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku skrywają się krewetki i ugotowany makaron ryżowy. Zaskoczenie gwarantowane, a smak zdecydowanie niezapomniany.

Japoński placek okonomiyaki

To rodzaj japońskiego placka smażonego na blasze, którego podstawą jest ciasto pszenne i kapusta pekińska. Ja nieco podmieniłam składniki i zamiast pekinki dorzucam młodą kapustę - jest idealnie chrupiąca i delikatnie słodka.

Okonomiyaki to świetny pomysł na to, aby wprowadzić do swojej kuchni coś zupełnie nowego. Wśród składników znajdziesz sos mirin. Jeśli jednak nie masz go w swoim domu i nie uda ci się kupić go w sklepie, możesz zastąpić go białym winem wymieszanym z dodatkiem cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanki bulionu,
  • 1.5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mirin.

Reszta składników:

  • 300 g młodej kapusty,
  • 100 g ryżowego makaronu,
  • 150 g ugotowanych i pokrojonych krewetek,
  • 1 cebula dymka.

Sos:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki mirin,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego.

Dodatki:

  • różowy imbir,
  • zielona część cebuli dymki,
  • majonez,
  • czarny sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młodą kapustę przekrajam na pół i drobno szatkuję. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw.

Krok 2. Do miski wlej bulion. Dodaj do niego mąkę pszenną, wbij jajka, wlej sos mirin i dokładnie wymieszaj. Dorzuć poszatkowaną kapustę młodą i wrzuć ugotowany makaron ryżowy.

Masa na okonomiyaki
Masa na okonomiyaki © Pyszności

Krok 3. Dorzuć pokrojone krewetki oraz pokrojoną drobno cebulę dymkę i dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Krok 4. Przygotuj sos. Olej roślinny połącz z sosem sojowym, octem ryżowym, mirin i dokładnie wymieszaj.

Aromatyczny sos
Aromatyczny sos © Pyszności

Krok 5. Na patelni o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyłóż porcję ciasta. Smaż po około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Przełóż na talerz i udekoruj imbirem, dymką, sezamem oraz majonezem. Smacznego!

Okonomiyaki z młodą kapustą
Okonomiyaki z młodą kapustą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej