Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu
Świat stoi przed nami otworem, a czerpać inspiracje można również bez wychodzenia z domu. Daniem, które zabierze cię wprost do Japonii jest pyszny placek okonomiyaki, który zaskakuje smakiem już od pierwszego kęsa.
29.06.2024 | aktual.: 29.06.2024 17:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wygląda jak śniadaniowy omlet, ale sprawdzi się również w roli prostego obiadu. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu w postaci młodej kapusty. Jest smacznie, prosto i przy tym zaskakująco. Na zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku skrywają się krewetki i ugotowany makaron ryżowy. Zaskoczenie gwarantowane, a smak zdecydowanie niezapomniany.
Japoński placek okonomiyaki
To rodzaj japońskiego placka smażonego na blasze, którego podstawą jest ciasto pszenne i kapusta pekińska. Ja nieco podmieniłam składniki i zamiast pekinki dorzucam młodą kapustę - jest idealnie chrupiąca i delikatnie słodka.
Zobacz także
Okonomiyaki to świetny pomysł na to, aby wprowadzić do swojej kuchni coś zupełnie nowego. Wśród składników znajdziesz sos mirin. Jeśli jednak nie masz go w swoim domu i nie uda ci się kupić go w sklepie, możesz zastąpić go białym winem wymieszanym z dodatkiem cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanki bulionu,
- 1.5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mirin.
Reszta składników:
- 300 g młodej kapusty,
- 100 g ryżowego makaronu,
- 150 g ugotowanych i pokrojonych krewetek,
- 1 cebula dymka.
Sos:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki mirin,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego.
Dodatki:
- różowy imbir,
- zielona część cebuli dymki,
- majonez,
- czarny sezam.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Młodą kapustę przekrajam na pół i drobno szatkuję. Najłatwiej zrobić to obieraczką do warzyw.
Krok 2. Do miski wlej bulion. Dodaj do niego mąkę pszenną, wbij jajka, wlej sos mirin i dokładnie wymieszaj. Dorzuć poszatkowaną kapustę młodą i wrzuć ugotowany makaron ryżowy.
Krok 3. Dorzuć pokrojone krewetki oraz pokrojoną drobno cebulę dymkę i dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Krok 4. Przygotuj sos. Olej roślinny połącz z sosem sojowym, octem ryżowym, mirin i dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Na patelni o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyłóż porcję ciasta. Smaż po około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Przełóż na talerz i udekoruj imbirem, dymką, sezamem oraz majonezem. Smacznego!