Ten płyn jest bezcenny. Niestety większość wylewa go do zlewu

Od dawna mówi się, że główną wartość jajek stanowi żółtko. W końcu to ono zawiera najwięcej substancji odżywczych i mikroelementów, o które w dużej mierze nam chodzi, kiedy gotujemy jajka. Nie ma w tym błędu; pomyłką natomiast byłoby stwierdzenie, że skorupki po jajkach to tylko bezwartościowy odpad. Zarówno je, jak i wodę, z którą miały styczność podczas gotowania, można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

ObrazekJajka - Pyszności; foto: Canva

Jajka to nadal jeden z najbardziej popularnych produktów, po jakie sięgamy w celu przygotowania śniadania. To bardzo dobrze. Chociaż niektórzy (między innymi WHO) twierdzą, że ich spożycie powinniśmy dawkować, to jednocześnie ich właściwości prozdrowotne są niezaprzeczalne. A co jeśli powiemy ci, że równie ciekawy skład zawierają skorupki jajek? Albo nawet więcej: woda, w której jajka były gotowane? Skorupki jajek, które w znakomitej większości składają się z wapnia, ale zawierają również żelazo, cynk, miedź, czy mangan, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Taka sama zasada dotyczy wody po gotowaniu jajek, która podczas tego procesu została nasycona jonami tych samych elementów. Bez problemu znaleźliśmy 5 zastosowań dla tych produktów. Oto one!

Obrazek
Jajka - Pyszności; foto: Canva

Nie tylko jajka są zdrowe. Jak wykorzystać skorupki i wodę po gotowaniu jajek?

Preparat do roślin

Zarówno woda po gotowaniu jajek jak i drobno pokruszone skorupki mogą stanowić doskonałe wzmocnienie dla roślin. To wszystko dzięki wapniowi, którego do prawidłowego wzrostu potrzebują. Ta zasada najlepiej odnosi się do roślin psiankowatych, takich jak pomidor czy papryka.

Środek czyszczący

Pokruszone skorupki jajek mogą ci pomóc w doczyszczeniu różnego rodzaju zabrudzeń. Dodaj woreczek skorupek do prania, a zauważysz, że pożółkłe biele znów staną się nieskazitelne. Rozdrobnionymi skorupkami umyjesz też zabrudzenia na patelniach. Wystarczy dodać do nich kroplę detergentu.

Lepsza kawa

Skorupki jajek mają odczyn zasadowy, który zneutralizuje tzw. kwasy garbnikowe obecne w kawie. Kwaśny smak tego napoju zniknie bezpowrotnie. Więcej o tym przeczytasz tutaj.

Obrazek
Jajka - Pyszności; foto: Canva

Nawóz

Niektórzy radzą, żeby niewielkie roślinki sadzić w... połówkach skorupek jajek. To znowu zahaczenie o temat wapnia, który nie tylko wzmocni już wyrośnięte kwiaty, ale również pozwoli wyrosnąć nowym. Użyj więc skorupek jako kompostu, a wody po gotowaniu jako późniejszego "preparatu" wzmacniającego rośliny.

Mocniejsze paznokcie

Kolejnym sposobem na wykorzystanie wody po gotowaniu jajek jest użycie jej jako środka na wzmocnienie paznokci. Właściwości tej wody sprawią, że wystarczy regularne moczenie w niej paznokci, by zapobiec ich rozdwajaniu się i łamaniu.

Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇