PrzepisDeser z PRL w luksusowej odsłonie. W Thermomiksie zrobisz go w 5 minut

Deser z PRL w luksusowej odsłonie. W Thermomiksie zrobisz go w 5 minut

Thermomix zrobi deser z PRL w 5 minut (ADOBE, WIKIMEDIA COMMONS)
Thermomix zrobi deser z PRL w 5 minut (ADOBE, WIKIMEDIA COMMONS)
15.06.2023 10:01, aktualizacja: 19.03.2024 11:00

Thermomix ułatwia wszelkie prace w kuchni. W czasach PRL truskawki były rozdrabniane widelcem, bo ludzie nie mieli odpowiednich narzędzi. Teraz mamy robota, który zrobi wszystko za nas. Niestety, nadal wiele osób nie może sobie na niego pozwolić. Jest bardzo drogi, ale na rynku mamy różne zamienniki. One też pomogą stworzyć słynny deser z czasów PRL.

Obłędny mus truskawkowy z bitą śmietaną był hitem poprzednich pokoleń. To połączenie zawsze rozpływa się w ustach i sprawia, że chcemy jeść więcej. Deser jest też zdrowszy od wielu innych przekąsek. Szczególnie, gdy cukier zamienimy na zdrowsze alternatywy, na przykład erytrytol lub ksylitol. Możemy go przygotować w taki sposób, w jaki robili to nasi przodkowie, czyli przy pomocy widelca i ubijaczki. Możemy też użyć Thermomixa (lub jego zamiennika) i czekać na efekty.

Thermomix zrobi za ciebie deser z PRL. Będzie smakował obłędnie

Pierwszą rzeczą, którą musisz wykonać, jest przygotowanie odpowiednich składników. Ważne są proporcje. Potrzebne ci będzie:

     
  • pół kilograma świeżych truskawek (idealnie do tego nadadzą się gruntowe, które są dość słodkie i stanowią świetny składnik wielu deserów),
  • 500 g cukru pudru (ten możesz zamienić na erytrytol, ksylitol lub inny zdrowy słodzik - wtedy będzie mniej kalorycznie i unikniesz znacznego wyrzutu insuliny; jeśli owoce są bardzo słodkie, możesz zmniejszyć ilość tego składnika),
  • 300 g śmietany 30% (jeśli chcesz zrobić dietetyczną wersję, wybierz jogurt grecki lub mascarpone - Thermomix wszystko ubije).
Thermomix zrobi deser z PRL w 5 minut (ADOBE, WIKIMEDIA COMMONS)
Thermomix zrobi deser z PRL w 5 minut (ADOBE, WIKIMEDIA COMMONS)

Sposób wykonania

      
  1. Załóż motylek na noże w robocie kuchennym.
  2. Wlej śmietanę , ubijaj 40 s/obr. 3, a następnie przełóż ją do innego naczynia.
  3. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Wrzuć je wraz z cukrem pudrem (bądź zdrowszym słodzikiem) do Thermomixa (lub innego naczynia miksującego), a następnie rozdrobnij je 20 s/obr. 5.
  4. Mus truskawkowy przełóż do miseczki lub kieliszków do wina. Na wierzchu połóż bitą śmietanę.

W ten sposób Thermomix w pięć minut zrobi deser, który był hitem PRL. Nasi przodkowie zajadali się nim często i teraz my możemy go przetestować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także