Tiramisu i sernik na zimno w jednym

Genialne tiramisu i sernik na zimno w jednym. Takiej kombinacji nie da się oprzeć. Po prostu ślinka cieknie od pierwszego spojrzenia.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 opakowanie biszkopty
  2. 150 g czekolada gorzka
  3. 300 ml śmietanka 30%
  4. 300 g serek mascaropone
  5. 4 łyżki cukier puder
  6. kakao do posypania
  7. 1 kg ser z wiaderka do serników
  8. 1 opakowanie galaretka cytrynowa
  9. 130 ml wrzątek
  10. 1-2 łyżki kawa do masy
  11. 5 szt. żółtka
  12. 3/4 szkl. cukier biały
  13. 1 szczypta sól
  14. 1 filiżanka kawa do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania masy żółtkowej. W tym celu przelej do garnka 1/2 szkl. wody i postaw go na palniku. Na wierzchu umieść miseczkę z żółtkami, solą i cukrem. Miksuj mieszankę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.

Obrazek

2. Teraz do masy żółtkowej dodaj ser na serniki.

Obrazek

3. Następnie dodaj ostudzoną kawę i galaretkę cytrynową.

Obrazek

4. Przygotuj gorzą czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie zanurz w niej biszkopty i ułóż w formie do pieczenia.

Obrazek

5. Na wierzchu rozprowadź przygotowaną przed chwilą masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.

Obrazek

6. Czas na drugą warstwę biszkoptów. Tym razem zanurz je w ostudzonej kawie i ponownie wstaw do lodówki.

Obrazek

7. W międzyczasie zmiksuj śmietankę, cukier puder i serek mascarpone. Umieść mieszankę na wierzchu i posyp kakao.

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥