Tiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na przestrzeni lat powstało wiele wariacji na jego temat. My również postanowiliśmy zaszaleć i oto co nam wyszło 😍

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo marki Philips.

Składniki:

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 1/3 szkl. masło roztopione
  3. 150 ml czarna kawa
  4. 400 g ser mascarpone
  5. 250 g serek śmietankowy
  6. 1 szkl. cukier puder
  7. 3 łyżki ekstrakt waniliowy
  8. 500 ml śmietanka 36 % schłodzona
  9. 1 łyżka żelatyna w proszku
  10. 100 g biszkopty
  11. 2 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj herbatniki i połacz je z roztopionym masłem. Z powstałej mieszanki zrób spód i odstaw na bok.

Obrazek

2. W dużej misce połącz: mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. W osobnej misce ubij śmietankę, po czym połącz powoli z przygotowaną wcześniej mieszanką.

Obrazek

4. Teraz wymieszaj czarną kawę z żelatyną i łyżeczką kremu. Dopiero teraz możesz przelać powstały płyn do kremu. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na spodzie z herbatników umieść połowę masy. Następnie ułóż na wierzchu biszkopty nasączone w kawie.

Obrazek
Tiramisu przepis - Pyszności

6. Dodaj kolejną warstwę kremu i posyp całość kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem