PrzepisTiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu w nowej odsłonie

Tiramisu w nowej odsłonie
Pyszności

20.09.2020 17:00, aktual.: 25.09.2020 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na całym świecie. Nic więc dziwnego, że na przestrzeni lat powstało wiele wariacji na jego temat. My również postanowiliśmy zaszaleć i oto co nam wyszło 😍

W przygotowaniu deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo marki Philips.

Składniki:

  1. 200 g herbatniki kakaowe
  2. 1/3 szkl. masło roztopione
  3. 150 ml czarna kawa
  4. 400 g ser mascarpone
  5. 250 g serek śmietankowy
  6. 1 szkl. cukier puder
  7. 3 łyżki ekstrakt waniliowy
  8. 500 ml śmietanka 36 % schłodzona
  9. 1 łyżka żelatyna w proszku
  10. 100 g biszkopty
  11. 2 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj herbatniki i połacz je z roztopionym masłem. Z powstałej mieszanki zrób spód i odstaw na bok.

Obraz

2. W dużej misce połącz: mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. W osobnej misce ubij śmietankę, po czym połącz powoli z przygotowaną wcześniej mieszanką.

Obraz

4. Teraz wymieszaj czarną kawę z żelatyną i łyżeczką kremu. Dopiero teraz możesz przelać powstały płyn do kremu. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Na spodzie z herbatników umieść połowę masy. Następnie ułóż na wierzchu biszkopty nasączone w kawie.

Tiramisu przepis - Pyszności
Tiramisu przepis - Pyszności

6. Dodaj kolejną warstwę kremu i posyp całość kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także