To ciasto drożdżowe zrobisz w 15 minut. Patent doświadczonych piekarzy. Nie musi wyrastać
17.06.2023 12:42, aktual.: 08.08.2023 13:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Drożdżowe wypieki bardzo często lubią nie wychodzić. Ich przygotowanie również nie należy do najkrótszych, ponieważ trzeba poczekać, by ciasto wyrosło. Okazuje się jednak, że nie zawsze. Wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut, które od razu jest gotowe do pieczenia.
Ciasto drożdżowe to totalny hit. Można używać go na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim powstają z niego pyszne drożdżówki, ale też placki, bułki czy spody do pizzy. Najgorszy był jednak czas oczekiwania na wyrośnięcie. Teraz już nie trzeba się o to martwić.
Ciasto drożdżowe bez wyrastania - przepis. Potrafi zaskoczyć
Składniki:
- 150 ml ciepłej wody,
- 150 ml wrzącej wody,
- 11 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- 4 szklanki mąki pszennej.
Zobacz także
Przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku
- Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i dodajemy łyżkę cukru.
- Do innej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
- Drożdże z cukrem dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
- Do miski wlewamy wrzącą wodę i miksujemy ciasto drożdżowe.
- Blat wysypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto.
- Ugniatamy ciasto i dzielimy na części i przykrywamy folią.
- Zabieramy się za przygotowywanie farszu - słodkiego lub słonego - i wypełniamy nim później np. bułeczki. Smażymy je lub pieczemy.
Ciasto drożdżowe bez soli nie istnieje. Dlaczego dodajemy ten składnik?
Ciasto drożdżowe bez soli nie ma prawa wyrosnąć. Sól poprawia aktywność drożdży, dzięki czemu zdecydowanie szybciej ciasto wyrośnie i będzie gotowe do użycia. Ten składnik hamuje również rozwój pleśni i bakterii, więc świetnie nadaje się do wypieków. Dzięki niemu ciasto drożdżowe będzie dłużej nadawało się do spożycia.
Nie wszyscy wiedzą, że sól wpływa też na konsystencję ciasta. Ta popularna przyprawa sprawia, że nie jest ani zbyt lejące, ani zbyt zbite. Przede wszystkim nie można jednak zapomnieć o tym, że sól wpływa na smak wypieku.