To ciasto drożdżowe zrobisz w 15 minut. Patent doświadczonych piekarzy. Nie musi wyrastać

Drożdżowe wypieki bardzo często lubią nie wychodzić. Ich przygotowanie również nie należy do najkrótszych, ponieważ trzeba poczekać, by ciasto wyrosło. Okazuje się jednak, że nie zawsze. Wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut, które od razu jest gotowe do pieczenia.

ObrazekCiasto drożdżowe. Fot. AdobeStock

Ciasto drożdżowe to totalny hit. Można używać go na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim powstają z niego pyszne drożdżówki, ale też placki, bułki czy spody do pizzy. Najgorszy był jednak czas oczekiwania na wyrośnięcie. Teraz już nie trzeba się o to martwić.

Ciasto drożdżowe bez wyrastania - przepis. Potrafi zaskoczyć

Składniki:

         
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 150 ml wrzącej wody,
  • 11 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • 4 szklanki mąki pszennej.

Przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku

         
  1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i dodajemy łyżkę cukru.
  2. Do innej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Drożdże z cukrem dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
  4. Do miski wlewamy wrzącą wodę i miksujemy ciasto drożdżowe.
  5. Blat wysypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto.
  6. Ugniatamy ciasto i dzielimy na części i przykrywamy folią.
  7. Zabieramy się za przygotowywanie farszu - słodkiego lub słonego - i wypełniamy nim później np. bułeczki. Smażymy je lub pieczemy.

Ciasto drożdżowe bez soli nie istnieje. Dlaczego dodajemy ten składnik?

Ciasto drożdżowe bez soli nie ma prawa wyrosnąć. Sól poprawia aktywność drożdży, dzięki czemu zdecydowanie szybciej ciasto wyrośnie i będzie gotowe do użycia. Ten składnik hamuje również rozwój pleśni i bakterii, więc świetnie nadaje się do wypieków. Dzięki niemu ciasto drożdżowe będzie dłużej nadawało się do spożycia.

Nie wszyscy wiedzą, że sól wpływa też na konsystencję ciasta. Ta popularna przyprawa sprawia, że nie jest ani zbyt lejące, ani zbyt zbite. Przede wszystkim nie można jednak zapomnieć o tym, że sól wpływa na smak wypieku.

Wypieki drożdżowe. Fot. Pixabay
Wypieki drożdżowe. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości