To ciasto drożdżowe zrobisz w 15 minut. Patent doświadczonych piekarzy. Nie musi wyrastać

Drożdżowe wypieki bardzo często lubią nie wychodzić. Ich przygotowanie również nie należy do najkrótszych, ponieważ trzeba poczekać, by ciasto wyrosło. Okazuje się jednak, że nie zawsze. Wypróbuj ten przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut, które od razu jest gotowe do pieczenia.

ObrazekCiasto drożdżowe. Fot. AdobeStock

Ciasto drożdżowe to totalny hit. Można używać go na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim powstają z niego pyszne drożdżówki, ale też placki, bułki czy spody do pizzy. Najgorszy był jednak czas oczekiwania na wyrośnięcie. Teraz już nie trzeba się o to martwić.

Ciasto drożdżowe bez wyrastania - przepis. Potrafi zaskoczyć

Składniki:

         
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 150 ml wrzącej wody,
  • 11 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • 4 szklanki mąki pszennej.

Przepis na ciasto drożdżowe w 15 minut. Sposób przygotowania krok po kroku

         
  1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i dodajemy łyżkę cukru.
  2. Do innej miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Drożdże z cukrem dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
  4. Do miski wlewamy wrzącą wodę i miksujemy ciasto drożdżowe.
  5. Blat wysypujemy mąką i przekładamy na niego ciasto.
  6. Ugniatamy ciasto i dzielimy na części i przykrywamy folią.
  7. Zabieramy się za przygotowywanie farszu - słodkiego lub słonego - i wypełniamy nim później np. bułeczki. Smażymy je lub pieczemy.

Ciasto drożdżowe bez soli nie istnieje. Dlaczego dodajemy ten składnik?

Ciasto drożdżowe bez soli nie ma prawa wyrosnąć. Sól poprawia aktywność drożdży, dzięki czemu zdecydowanie szybciej ciasto wyrośnie i będzie gotowe do użycia. Ten składnik hamuje również rozwój pleśni i bakterii, więc świetnie nadaje się do wypieków. Dzięki niemu ciasto drożdżowe będzie dłużej nadawało się do spożycia.

Nie wszyscy wiedzą, że sól wpływa też na konsystencję ciasta. Ta popularna przyprawa sprawia, że nie jest ani zbyt lejące, ani zbyt zbite. Przede wszystkim nie można jednak zapomnieć o tym, że sól wpływa na smak wypieku.

Wypieki drożdżowe. Fot. Pixabay
Wypieki drożdżowe. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników